İran İslam Cumhuriyeti Sanayi ve Madenler Bakanı, başkanlığını yaptığı Üretime Destek İş Grubu'nun Cumhurbaşkanı'nın katılımyla Cumartesi gününde toplandığının haberini verirken, İran içinde üretilen malların aynısıının ithalatına izin verilmeyeceğinin bilgisini verdi.
Mehr haber ajansının bildirdiğine göre, gazetecilerin sorularını yanıtlayan İran İslam Cumhuriyeti Sanayi ve Madenler Bakanı Ali Ekber Mehrabian, dünya ekonomik krizi dolaysıyla Batılı ülkelerinin ekonomik sektörü iflas ettiğini, bugüne kadar Batılı firmaların zararı 37 bin milyar dolara ulaştığını ve İran'ın da bu krizden etkileneceği için bir ekonomik önlem paketi hazırladıklarını söyledi.
Mehrabian, hazırladıkları ekonomik önlem paketi çerçevesinde yurt içinde üretimi yapılan malların aynısının ithalatına izin verilmeyeceği bilgisini verirken, Başkanlığını yaptığını Üretime Destek İş Grubu'nun üyelerinin İş ve Sosyal işleri, Enerji, Savunma ve Ticaret Balanları'nın yanısıra Merkez Bankası ve Kültürel Miras Kurumları'nın Başkanları olduklarınn bilgisini verdi.
Sanayi ve Madenler Bakanı, dünya ekonomik krizinin İran üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için üretime destek, tüketiciye destek ve piyasayı güçlendirmek programı üzerinde odaklandıklarını söyledi.
Helal ürünler İran-Türkiye ticaretini arttırır
İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı, İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara ulaşması için çalıştıklarını dile getirerek, "Helal ürünler İran-Türkiye ticaretini arttırır"dedi.
ECO ülkeleri liderlerinin Tahran zirvisinde alınan kararaların hayata geçirilmesi ve bu yönde serbet ticaret anlaşmasının imzalanması için Ankara'ya giden Seyyid Mesud Mirkazımi, Crowne Plaza Otel''de yapılan ''İran ve Türkiye Arasında Ticari İlişkileri ve Yatırımları Geliştirme Semineri''nde konuştu.
İran İslam Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Mesud Mirkazımi, iki ülke makamlarının 20 milyar dolar ticaret için çalıştığını dile getirdi. Gümrük engellerinin kaldırılmasını her zaman istediklerini söyleyen Mirkazemi, ortak bir komite çerçevesinde Türk ve İranlı iş adamlarının sorunlarının çözülmesini istedi. Gümrüklerde tarife listesinin hazırlandığını ifade eden İranlı Bakan, "İki ülke arasında tercihli anlaşmayla 20 milyar dolarlık ticari hacmi elde etmek için diğer alanlar oluşturabiliriz." dedi.
Mirkazımi, helal ürünler geliştirmenin iki ülke ticaretine büyük faydalar sağlayacağını aktararak "İranlı işadamları Körfez ülkeleri yerine dost ve kardeş ülkeye yatırımları arttırsınlar. Bu konuda her iki ülke yetkileri çok çaba harcıyor." dedi.
Türkiye Cumhuriyeti Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ise 5 yılda iki ülke arasında 20 milyar dolar ticaret hacmi oluşacağını söyledi. Krizden en az etkilenecek ülkelerin başında İran''ın geldiğini ifade eden Tüzmen, "Yıllardır ambargodasınız. Bu yüzden az etkileneceksiniz. Ama ticaretle oynama yaparsanız o bana etki yapar" dedi.
İran ile 5 projeyi yapmak istediklerini dile getiren Tüzmen, malların serbest dolaşımının sağlanması gerektiğini söyledi. İkinci projenin ülke gümrüklerinin tek bir alan olarak düzenlenmesi olduğunu vurgulayan Tüzmen, bu projenin kısa sürede neticeleneceğini dile getirdi. Üçüncü projeyle Van Gölü Kuzey Geçiş Projesi''nin İran- Türkiye işbirliği ile tamamlanmasını amaçladıklarını dile getiren Bakan, "Bu, Avrupa ile Çin arasındaki demiryolu taşımacılığının bu koridor üzerinden kesintisiz yapılmasıdır." diye konuştu. Dördüncü projeyle iki ülke arasındaki kara yolu taşımacılığındaki kısıtlamaların ve ücretlerin kaldırılması olduğunu kaydeden Tüzmen, İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa''ya, İran petrolünün de Karadeniz ve Akdeniz limanlarına taşınması yönünde projeler yürütüldüğünü vurguladı.
MHA