ABD'nin Pensilvanya eyaletinde galası yapılan "The Gulen" belgeselinin yönetmeni Serkan Koç, Avrasya coğrafyasında pek çok ülkenin Fethullah Gülen hareketini bir Amerikan projesi olarak algıladığını savundu.
Fethullah Gülen ve hareketinin, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve NATO şemsiyesi altında kurulduğu iddia edilen kontrgerilla yapılanmalarıyla ilişkisini konu alan belgeselin yönetmeni Koç, Pensilvanya eyaletinin Wind Gap semtindeki bir sinema salonunda düzenlenen gala sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Koç, belgeselin Gülen hareketinin "arkasında yatan kuvvetin" ne olduğu sorusuna yanıt aradığını belirtti.
Belgeseli hazırlamak için birçok ülkeyi ziyaret ettiklerini belirten Koç, Rusya ve Orta Asya ülkelerininGülen hareketiyle bağlantılı okulları NATO ve CIA unsurları olarak gördüğü için kapattığını öne sürdü.
Koç, Özbekistan ve Türkmenistan gibi ülkelerin bu okullarda CIA ajanlarının barındığını tespit ettiğini iddia eden Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İran’ın tutumu çok ilginç. İran'da devletin çok üst düzey yöneticileriyle bu konuyu konuşma şansım oldu. Bana (dini lider) Hamaney’in bir danışmanı şunu söyledi: 'Bizim Amerika'da bir üs açmamızı hayal edebilir misiniz? Biz Fethullah Gülen hareketini böyle görüyoruz. İran'da bir Fethullah Gülen okulunun açılması demek Tahran'da bir Amerikan üssü açılmasıyla aynı şey'. Şu anda İran, Rusya ve Orta Asya'daki bazı ülkeler Fethullah Gülen hareketini bir Amerikan projesi olarak algılıyor. Orta Asya'da karşılaştığımız gerçek bu."
YENİ ŞAFAK