Türkiye ve İran arasında görüşmeler arttıkça sorunların çözümüne yönelik iki ülkenin bakış açısının birbirine daha fazla yaklaştığını ifade eden İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, Türkiye ile Suriye konusunun gerçekçi bir bakış açısıyla ele alınması konusunu görüştüklerini söyledi.
Ramazan Bursa/Tahran
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, bakanlıkta düzenlediği haftalık basın toplantısında bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Konuşmasında “Türkiye ve İran arasında görüşmeler arttıkça iki ülkenin bölgesel meselelere ve sorunların çözümüne yönelik bakış açısı birbirine daha fazla yakın oluyor” ifadelerine yer veren Sözcü Merziye Afham, “Bütün ülkelerle yaptığımız görüşme ve müzakerelerde terör tehlikesi ve tehdidine dikkat çektik” şeklinde konuştu.
İran ve Türkiye arasında ekonomi, ticari, kültürel ve diğer alanlarda ilişkilerin daha da geliştirilmesi için program ve çalışmaların sürdüğünü belirten Afham, şunları kaydetti:
“Bölgesel konularda da meşveret ve görüşmeler başladı. Sorunlara ve çözüm yollarına ilişkin görüş farklılıkları var, ancak uzlaşma ve ortak görüş için imkanlar da var. Çözüm yolları kapalı değil.”
Tüm ülkelerin belli çıkarlar ve hedeflerini bir kenara bırakarak Suriye sorununun çözümü için ortak çalışma yapması gerektiğinin altını çizen Afham, “Suriye konusunda gerçekçi bir bakış açısını teşvik etmek öncelikler arasında. Komşu ve dost ülke Türkiye ile de bunu ve tekfirci teröristlerin eylemlerinin durdurulması konularını görüştük” dedi.
“Türkiye ve İran, bölgedeki sorunlara ilişkin görüş farklılıklarını ortak tehdit olan terörizm karşısında bir kenara bırakamazlar mı?” şeklindeki soruyu da cevaplayan Afham, “Kesinlikle... elbette ortak tehdit aynı zamanda bölgesel tehdittir. Terörizm ve tekfirci terör örgütlerinin faaliyetleri bir tehdittir ve bölgede yayılma tehlikesi var” ifadesini kullandı.
Türkiye ile İran arasındaki müzakerelerin geliştiğini ve bunun önemli etkileri olduğunu kaydeden Afham, “İran ve Türkiye'nin bölgesel konulara ilişkin işbirliği, görüşme ve müzakereleri gelişmekte ve önemli etkileri de söz konusu. Türkiye ve İran arasında görüşmeler arttıkça iki ülkenin bölgesel meselelere ve sorunların çözümüne yönelik bakış açısı birbirine daha fazla yakınlaşıyor”dedi.
Yemen’e yönelik saldırıların başından beri ikili ve çoklu görüşmeler ve girişimlerde bulunduklarını söyleyen Afham, “İran askeri müdahaleye hep karşıydı ve çözümün askeri müdahale dışında olacağına hep inandı. Bundan ötürü girişimlerde bulunduk ve 4 maddelik çözüm önerisi sunduk” dedi.
İran'ın bölgedeki gelişmelere bakışının tamamen gerçekçi ve mantık çerçevesinde olduğunu belirten Afham, “İran'a göre Yemen krizi ancak diplomatik yollarla çözülebilir” diye konuştu.
Saldırıların durdurulmasını olumlu karşılayan Afham, “Şimdi bölgeye insani yardımın ulaşması için olanaklar oluşturulmasını ümit ediyoruz. Yabancı müdahalelerin her türlüsüne karşıyız.Yemen'de siyasi görüşmeler başlamalıdır”ifadesini kullandı.
Yemen’in geleceğini bizzat Yemen halkının belirlemesi gerektiğini söyleyen Afham, “Dış müdahaleler Yemen halkı için iyi sonuçlar doğurmadı” dedi.
Yemen'deki siyasi partiler ve gruplar arasında gerçekleşecek müzakerelerin takipçisi olacaklarını söyleyen Afham, “Yemen'de kapsamlı bir hükümet kurulması için yapılacak müzakerelere her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.