İsrail ve ABD'nin, Cuma günü imzaladıkları mutabakat zaptında, Gazze Şeridi'ne silah transferini engelleme gerekçesi ile İran'ı çevreleyen çok geniş bir bölgenin denetim altına alınması öngörülüyor.
İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'nin Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice ile geçen hafta imzaladığı mutabakat zaptının, kamuoyuna yansıyanların aksine, Mısır'dan Gazze'ye tünellerle silah sokulmasını önlemeye yönelik olmadığı ortaya çıktı. star'ın ulaştığı üç sayfalık metinde, İsrail'in Gazze'ye saldırılar için en önemli gerekçelerinden biri olan tünellerden bahsedilmemesi dikkat çekti. Belgede, çok daha geniş bir bölgede silah ve mühimmat geçişinin engellenmesi gerekliliği vurgulandı.
İRAN'I KISTIRAN ANLAŞMA
İsrail Dışişleri Bakanı Livni'nin 'tarihi' diye nitelendirdiği anlaşmada en dikkat çeken madde ise şöyle: 'ABD, bölge ve NATO ülkeleriyle, Akdeniz, Aden Körfezi, Kızıldeniz ve Doğu Afrika'da var olan anlaşmaların iyileştirilmesi ya da yeni girişimler ile Gazze'ye silah kaçakçılığını önlemek için çalışacaktır. Silah ve patlayıcıların transit geçtiği ya da gönderildiği bölge hükümetleriyle, kaçakçılığın önlenmesi için ABD Merkez Komutanlığı, ABD Avrupa Komutanlığı, ABD Afrika Komutanlığı ve ABD Özel Kuvvetleri'nin katılımıyla güvenlik ve istihbarat işbirliğine gidilecektir.' Anlaşmada koalisyon güçlerinin, silah geçişinin önlenmesi için denizden destek verebileceği kaydedilirken, Almanya, Fransa ve İngiltere bu talebe olumlu yanıt veren ülkeler oldu.
KAÇAKÇILARA YENİ İŞ İMKANI
Yedi maddelik anlaşma metininde İran'ın Gazze'ye silah kaynağı olmakta kararlı olduğu savunulurken, bu ülkeye uygulanan uluslararası yaptırımların arttırılması istendi. ABD ve İsrail'in Gazze'ye giren silahların nerede üretildiği ve hangi güzergahtan geldiği konusunda işbirliği yapacağı kaydedilirken, ABD'nin kaçakçılığı önlemek için bölgedeki güvenlik güçlerine, eğitim ve ekipman desteği sağlayacağı kaydedildi. ABD'nin geçimini kaçakçılıkla sağlayan bölgedeki halka yeni iş imkanı yaratmak için uluslararası yardım programlarını genişletmeye çalışacağı ifade edildi.
YALNIZCA MISIR'A ÖVGÜ
Türkiye de dahil birçok ülke Gazze'de ateşkes için yoğun bir diplomasi trafiği sürdürürken, mutabakat zaptında sadece Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in çabalarına yer verildi. Gazze'de insani kriz yaşanırken Refah Sınır Kapısı'nı açmadığı için yoğun eleştirilerin odağındaki Mübarek'in sınır güvenliği tutumu ise ABD ve İsrail tarafından memnuniyetle karşılandı.
Star Gazetesi