İran'ın idam Ettiği Casus İle İlgili Yeni Detaylar Ortaya Çıktı

İslam Cumhuriyeti'nin en büyük nükleer sırrını ifşa etti.. İran'ın idam ettiği casus

” - Nisan 2008'de üst düzey bir İngiliz istihbarat yetkilisi, meslektaşlarına alışılmadık bilgiler iletmek amacıyla Tel Aviv'e ve birkaç Avrupa başkentine gitti.

İngiliz yetkili, İngiltere'nin İran'da ülkenin nükleer ve güvenlik sırlarına erişimi olan bir casusu olduğunu söyledi.

Casusun kimliği uzun yıllar bilinmezken, bu yılın başında casusluktan hüküm giyen eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi'nin idam edilmesiyle 15 yıldır sır olarak saklananlar ortaya çıktı. Akbari İngiliz casusuydu.

Yedioth Ahronoth muhabiri gazeteci Ronen Bergman'ın da katıldığı The New York Times tarafından yayınlanan kapsamlı bir araştırma yazısında, İran'dan gelen en önemli bilginin, yani varlığın iletilmesinden Akbari'nin sorumlu olduğu ortaya çıktı

Ancak kaynaklara göre 2004 yılında İran'ın nükleer sırlarını İngiltere'nin MI6 istihbarat servisiyle paylaşmaya başladı.

Avrupalı ​​istihbarat yetkilileri, Ekberi'nin önemli bilgiler sağladığını ve bunu yıllarca yapmaya devam ettiğini söyledi.İstihbarat, İran'ın gerçekten de nükleer silah aradığına dair Batı'daki şüpheleri ortadan kaldırmak için çok önemli olduğunu kanıtladı.Akbari'nin sağladığı bilgiler, dünyayı Tahran'a ağır yaptırımlar uygulamaya ikna etti.

Akbari, İran'ın Rus istihbaratının yardımıyla Tahran yakınlarındaki dağların derinliklerinde gizli bir İran nükleer programının varlığını ifşa eden kişinin kendisi olduğunu keşfetmesinin ardından 2019'da tutuklandı.

İran, nükleer ve güvenlik sırlarını ifşa etmenin yanı sıra, Ekberi'nin 100'den fazla üst düzey yetkilinin kimliğini ve faaliyetlerini ifşa ettiğini iddia etti.

İngiltere, 2012'de İngiliz vatandaşı olan ve İran medyası tarafından "kıdemli casus" olarak tanımlanan Ekberi'nin kendisi adına casusluk yaptığını hiçbir zaman kamuoyuna açıklamadı.

Bir İngiliz Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Her zaman politikamız olduğu için istihbarat meseleleri hakkında yorum yapmıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi bu konudaki sorulara yanıt vermedi.

Eylül 2019'da The New York Times, Purdue nükleer sahası hakkındaki istihbarat kaynağının bir İngiliz casusu olduğunu bildirdi.

İngiltere bu bilgiyi Almanya, ABD ve İsrail'e iletti.

Akbari, 1979'da İran devrimi sırasında gençti ve orduya katıldı ve altı yıl sonra ordudan ayrıldı.Akbari, Savunma Bakan Yardımcısı olarak atanana kadar liderlik basamaklarında hızla ilerledi ve Yüce Danışman olarak çalıştı. Milli Güvenlik Konseyi ve İran'daki iki üst düzey şahsiyetle, yani nükleer bilimci, eski savunma bakanı ve Yüksek Güvenlik Konseyi başkanı Fahrzadeh Ali Shamkhani ile yakın ilişkileri vardı.

İnfazından sonra devlet televizyonunda gösterilen sekiz kısa videoda Akbari'nin casusluk operasyonlarını ve İngiltere tarafından nasıl işe alındığını anlattığı görülüyor.

Eylemlerinin ardındaki nedenler hala bilinmiyor, ancak videolardan birinde bunu "açgözlülük ve güç" yüzünden yaptığını söylerken mali zorluk içinde olduğunu inkar ediyor.

Videolarda Akbari, 2004 yılında işe alındığını ve bir yıl sonra İngiltere'ye giderek MI6 yöneticisiyle tanıştığını söyledi.

Sonraki yıllarda Akbari, operatörleriyle yaptığı görüşmeleri örtmek için Avusturya, İspanya ve İngiltere'de şirketler açtı ve İran, MI6'nın Akbari'ye 2,4 milyon dolar ödediğini söyledi.

Akbari, 2008 yılında resmi görevlerinden emekli oldu, ancak Samhani ve diğer yetkililere danışmanlık yapmaya devam etti.

Akbari'nin kardeşi, aynı yıl Akbari'nin İngiltere adına casusluk yapmak suçundan 4 ay tutuklandığını ancak birçok üst düzey yetkilinin onun lehine ifade verdiğini ve kefaletle serbest bırakıldığını ve davanın kapatıldığını söyledi.

Eski bir üst düzey Alman istihbarat yetkilisine göre, İngiltere, Nisan 2008'de, İran'ın nükleer reaktör geliştirme planının bir parçası olan, dağın yamacına inşa edilmiş bir uranyum zenginleştirme sahası olan Perdue sahası hakkında bilgi aldı.

Perdue ifşaatları, dünyanın İran'ın nükleer programına ilişkin anlayışını değiştirdi ve bununla başa çıkmak için askeri ve siber programların geliştirilmesine yol açtı.

Eylül 2009'da, dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Bordeaux'nun bir zenginleştirme sitesi olduğunu açıkladı.

Batılı istihbarat teşkilatları bunu uzun zamandır Bordeaux'daki yeraltı inşaat çalışmalarını gösteren uydu görüntülerinden biliyordu, ancak bunun bir askeri teçhizat depolama tesisi olduğunu düşündüler ve gizli bir nükleer tesis haline geldiğini bilmiyorlardı.

Tahran ve Londra arasında sık sık seyahat eden Akbari, 2010 yılında kalp krizi geçirdiğini ve Londra'da yaşamaya devam ettiğini iddia etti ve ardından eşi ve iki kızı ona katıldı ve akabinde kendisine vatandaşlık verildi.

Akbari, itirafı sırasında İngiltere'de kalmak için kalp krizi numarası yaptığını ve ardından en az üç kez İran'a gittiğini söyledi.

2019'da son kez İran'a giden Ekberi, Ulusal Güvenlik Yüksek Kurulu başkanı Samhani'nin kendisine acil bir güvenlik ve nükleer meselede konseyin kendisine ihtiyacı olduğunu bildirmesinin ardından gerçekleşti.Tahran'a gelişinden birkaç gün sonra. , istihbarat tarafından çağrıldı ve tutuklandı.

New York Times'a konuşan İranlı yetkililere göre, Akbari'nin casus olduğunu İran'a ifşa eden Rus istihbarat servisleriydi ve Bordeaux zenginleştirme sahasının sırrını ifşa eden de kendisiydi.

İran Haberleri

Muhammed Cevad Zarif'ten dünya Yahudilerine mesaj
Siyonist rejim çevrenin en büyük düşmanı
Pezeşkiyan: Nükleer Silah Konusunda Rehberin Fetvasına Bağlıyız
İran ve Rusya, banka kartı sistemlerini birleştiriyor
İran'dan 'Trump suikasti' iddiasına yanıt