Buna göre, fondan yararlanmak isteyenler İş Kurumu'na işsizlik kaydı yaptıracak, kayıt yaptıranlara yardımlar devam edecek, yaptırmayanlarınki ise kesilecek. Şu an yardım alanlar iş aramaya sevk edilecek.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü bünyesindeki Fakir Fukara Fonu'ndan yardım almak için yeni şartlar getirildi. Söz konusu fondan yararlananlar, bundan böyle para, kömür ve gıda yardımının devam etmesi için İş Kurumu'na işsizlik kaydı yaptıracak. Kayıt yaptıranlar, yardım almaya devam ederken, kaydı bulunmayanlara verilen maaş, kömür ve gıda kesilecek. Yetkililer, "Bu sayede 'yan gel yat, devletten yardımı kap' dönemi bitecek" diyor.
4 MİLYON KİŞİYE YARDIM YAPILIYOR
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yardımlardan 3 milyon 948 bin kişi faydalanıyor. Nüfusun yüzde 6'sına denk gelen bu rakama proje bazlı destek verilen 56 bin aile eklenince rakam 4 milyona ulaşıyor. 2 milyon 84 bin aileye ise kömür yardımı yapılıyor.
Devletin benzer şekilde yardımlarda bulunan pek çok kurum ve kuruluşu var. Ancak bunlar arasında eşgüdüm söz konusu değil. Bu çerçevede söz konusu yardımlara çekidüzen verilmesi, sistemin gözden geçirilmesi ve ıslah edilmesi amacıyla Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın üzerinde çalıştığı proje hayata geçirildi. Türkiye İş Kurumu ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol yürürlüğe girdi.
BİRDEN FAZLA KURUMDAN YARDIM ALMAK YOK
İki kurum arasındaki anlaşmayla elektronik sistemler birleştirildi. Artık, her iki kurum birbirlerindeki kayıtlı vatandaşları görebiliyor. Vatandaşlık numarası üzerinden yapılan kayıt sayesinde, devletin herhangi bir kurumundan yardım alan kişi, bir diğerinde de varsa bloke ediliyor. Bir kişinin birden fazla kurum ve kuruluştan yardım almasını önleyen projeyle aynı zamanda Türkiye'nin yoksulluk haritası da çıkarılıyor. Oluşturulan müşterek veri tabanı sayesinde bütün kurumlar kimler yardıma muhtaç, hangi kurumlardan, nereden, nasıl yardım alıyor bütün bu verileri görebiliyor.
Yardımların daha seri ve yaygın bir biçimde yürütülmesini hedefleyen uygulamayla iş arayanlara ileride mesleki eğitimlere katılma şartı getirileceği belirtiliyor. Şu anda yardım alanları iş aramaya zorlayan düzenlemeyle 'vatandaşa balık yeme yerine balık tutma' öğretilecek.
5 YILDA 683.7 MİLYON TL YARDIM YAPILDI
- 2003-2008 yılları arasında 683.7 milyon TL gıda yardımı yapıldı. Geçen yıl boyunca yapılan yardım 213.7 milyon liraya ulaştı.
- Yakacak yardımları kapsamında geçen yıl 2 milyon kişiye 1.7 milyon ton kömür dağıtıldı.
- Eski evlerde yaşayan 27 bin 906 muhtaç vatandaşa 40 milyon lira kaynak aktarıldı.
- Bin 966 özürlüye 2.7 milyon lira verildi. Yaşlı, özürlü, kimsesiz ve muhtaç vatandaşlara 1.4 milyon lira sıcak yemek desteği sağlandı.
- İlköğretim ve lisede okuyan fakir öğrencilere geçen yıl 94.9 milyon TL kaynak aktarıldı.
- Şartlı nakit eğitim yardımı kapsamında 2 milyona yakın öğrenciye 294 milyon lira ödendi. Bu paralar çocuklarını okutmak şartıyla annelerin hesabına yatırıldı.
- Şartlı nakit transferi sağlık yardımları kapsamında 1 milyondan fazla bebeğe 118 milyon lira verildi. Söz konusu para, annelere çocuğunu hastanede doğurması ve kontrole getirmesi şartıyla teslim edildi.
- 25 bin 933 özürlü öğrencinin okullara ücretsiz taşınması için 30.3 milyon TL destek sağlandı. İhtiyaç sahibi 692 bin ilköğretim öğrencisine öğle yemeği yedirebilmek için 167 milyon lira harcandı.
- Ailelerin memnuniyetle karşıladığı ücretsiz kitap dağıtımı için 952.6 milyon TL kaynak kullanıldı.
- Sosyal destek projesiyle 113 aileye 65.3 milyon lira kullandırıldı.
İşsiz gençlere "meslekî eğitim"
Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'nin (ANKESOB) proje sahipliğinde, Dikmen Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi ile Eğitim 2023 Derneği ortaklığında yürütülen çalışmayla, işsiz gençlere "meslekî eğitim" veriliyor. ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, birliklerinin Ankara'daki meslekî ve teknik eğitimin gelişimine ve istihdamın artırılmasına verdiği önemin bir göstergesi olarak, 15-24 yaş grubundaki işsiz gençlere çalışma hayatının beklentilerine uygun meslekî eğitim vermeye başladıklarını söyledi. Projenin genel amacının Ankara'daki genç işsizlerin nitelikli hale getirilerek işe yerleştirilmelerine katkı sağlamak olduğunu bildiren Yiğiner, özel amacın ise başkentteki işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu meslek dallarında meslekî yeterliliklerle donatılarak, istihdamlarını gerçekleştirmek olduğunu belirtti. Projenin hedef kitlesinin meslekî ve teknik eğitim kurumlarının otomotiv, metal, mobilya, elektrik ve elektronik bölümünden mezun ya da eğitimini yarım bırakmış işsizler, kalfalık belgesi olan genç işsizler ile lise mezunu genç işsizlerden meydana geldiğini anlatan Yiğiner, meslek dalları arasında oto elektrikçiliği, oto elektro-mekanikeri, gaz altı kaynakçılığı, argon kaynakçılığı, mobilya imalatçılığı ve mobilya döşemeciliği olduğunu bildirdi. Projenin öngördüğü meslek kurslarında verilecek kişisel gelişim konuları arasında, iş arama becerileri, girişim becerileri ve iletişim becerilerinin yer aldığını anlatan ANKESOB Başkanı Yiğiner, "Katıldıkları her kurs günü için proje bütçesinden yevmiye ödenecek. İş kazaları ve meslek hastalıkları sigorta primleri proje bütçesinden karşılanacaktır. Kursu başarıyla bitirenler, katıldıkları meslek dalıyla ilgili başarı sertifikası alacaklar" dedi.
"Sigortalı kişi ve işyeri sayısı arttı"
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdürlüğü'ne ait verilere göre, kentte 2009 yılının Ocak-Mayıs döneminde 10 bin 533 yeni işyeri açıldı. Yeni sigorta yapılan kişi sayısı özel sektörde 2 milyon 930 bin 930, kamuda 62 bin 872 oldu. SGK İzmir İl Müdür Vekili Mustafa Keskin, kentteki sigortalı çalışan ve işyeri sayısıyla kurumun faaliyetlerini değerlendirdi. Keskin, müdürlüğe yapılan başvurular incelendiğinde, sigortalı kişi ve işyeri sayısında kent genelinde artış olduğunu ifade etti. Yeni sigortalı kişi sayısının yılın ilk 5 aylık döneminde kamuda 62 bin 872, özelde 2 milyon 930 bin 930 olduğunu dile getiren Keskin, bu dönemde 10 bin 533 yeni işyeri açıldığını kaydetti. Keskin, şu görüşleri dile getirdi: "Bu rakamlar bize istihdamdaki artışı gösteriyor. Demek ki ekonomi iyiye gidiyor. Ayrıca bu, hem hükümetin istihdamı artırmak için yaptığı teşviklerin yerini bulduğunu, hem de ekonominin canlanmasında etkili olduğunu ortaya koyuyor." Mustafa Keskin, bu artış trendinin devam edeceği öngörüsünde de bulundu.