Siyonist Askerler Filistinlilere Yaptıkları Katliamı Anlattı: Sıkıldım, O yüzden Ateş Ediyorum

Gazze'de görev yapmış altı işgalci Siyonist asker +972 Magazine sitesine röportaj verdi.

İsimleri gizli kalmak kaydıyla konuşan biri hariç altı kişi , İsrail askerlerinin Filistinli sivilleri sırf ordunun "yasak bölge" olarak tanımladığı bir alana girdikleri için rutin olarak nasıl infaz ettiklerini anlattı. İfadeler, çürümeye ya da başıboş hayvanlar tarafından yenmeye terk edilen sivil cesetlerle dolu bir manzaraların resmini çiziyor; ordu bunları sadece uluslararası yardım konvoyları gelmeden önce gizliyor, böylece "çürümenin ileri aşamalarındaki insanların görüntüleri ortaya çıkmıyor."

Askerlerden ikisi de Filistinlilerin evlerini işgal ettikten sonra ateşe verme konusunda sistematik bir politika izlediklerini ifade etti.

ATEŞ ETMEK SERBEST

Siyonist asker kısıtlama olmaksızın atış yapabilmenin askerlere stres atma ya da günlük rutinlerinin sıkıcılığından kurtulma fırsatı verdiğini anlattı. Kuzey Gazze'de görev yapan yedek subay S. "İnsanlar olayı [tam anlamıyla] yaşamak istiyor," diye hatırlıyor. "Ben şahsen sebepsiz yere denize, kaldırıma ya da terk edilmiş bir binaya birkaç mermi sıktım. Bunu 'normal ateş' olarak rapor ediyorlar, bu da 'sıkıldım, bu yüzden ateş ediyorum'un kod adı."

1980'lerden bu yana İsrail ordusu, Yüksek Adalet Divanı'na yapılan çeşitli başvurulara rağmen açık ateş yönetmeliğini açıklamayı reddetti. Siyaset sosyoloğu Yagil Levy'ye göre, İkinci İntifada'dan bu yana "ordu askerlere yazılı angajman kuralları vermedi", bu da sahadaki askerlerin ve komutanlarının yorumuna çok şey bıraktı. Kaynaklar, 38,000'den fazla Filistinlinin öldürülmesine katkıda bulunmanın yanı sıra, bu gevşek direktiflerin son aylarda dost ateşiyle öldürülen asker sayısının yüksek olmasından da kısmen sorumlu olduğunu ifade etti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'da faaliyet gösteren Givati Tugayı'na bağlı 8717 Taburu'ndan İsrail askerleri, 28 Aralık 2023 tarihinde bir askeri operasyon sırasında. (Yonatan Sindel/Flash90)

"Tam bir hareket özgürlüğü vardı," diyor taburunun komuta merkezi de dahil olmak üzere aylarca Gazze'deki düzenli kuvvetlerde görev yapan bir başka asker olan B.. "Eğer bir tehdit hissi [bile] varsa, açıklamaya gerek yok - sadece ateş ediyorsunuz." B. sözlerine şöyle devam etti: "Askerler birinin yaklaştığını gördüklerinde, havaya değil kütle merkezine [vücuduna] ateş etmek serbst . "Herkesi vurmak serbest , genç bir kızı, yaşlı bir kadını."

B. Kasım ayında Gazze Şehrinin Zeytun mahallesi yakınlarında bulunan ve yerinden edilmiş Filistinliler için barınak olarak kullanılan bir okulun tahliyesi sırasında askerlerin birkaç sivili öldürdüğü bir olayı anlatmaya devam etti. Ordu tahliye edilenlere askerlerin konuşlandığı sağ taraf yerine sol tarafa, denize doğru çıkmalarını emretti. Okulun içinde bir çatışma patlak verdiğinde, ortaya çıkan kargaşada yanlış yöne sapanlara hemen ateş açıldı.

"Hamas'ın panik yaratmak istediğine dair istihbarat vardı," dedi B.. "İçeride bir çatışma başladı; insanlar kaçıştı. Bazıları sola, denize doğru kaçtı, [ama] bazıları da sağa kaçtı, aralarında çocuklar da vardı. Sağa giden herkes öldürüldü - 15 ila 20 kişi. Bir yığın ceset vardı."

'İnsanlar istedikleri gibi, tüm güçleriyle ateş ettiler'

B. Gazze'de sivilleri savaşçılardan ayırmanın zor olduğunu söyledi ve Hamas üyelerinin genellikle "silahsız dolaştığını" iddia etti. Ancak sonuç olarak, "16 ila 50 yaş arasındaki her erkeğin terörist olduğundan şüpheleniliyor."

B. "Etrafta dolaşmak yasak ve dışarıda olan herkes şüpheli,"B.. "Pencereden bize bakan birini görürsek, o bir şüphelidir. Ateş edersiniz. Ordunun] algısı, [halkla] herhangi bir temasın kuvvetleri tehlikeye attığı ve [askerlere] hiçbir koşulda yaklaşmanın yasak olduğu bir durumun yaratılması gerektiği yönünde. [Filistinliler] içeri girdiğimizde kaçacaklarını öğrendiler."

Gazze'nin nüfusun olmadığı veya terk edilmiş gibi görünen bölgelerinde bile askerler "varlık gösterme" olarak bilinen bir prosedürle yoğun bir şekilde ateş ediyorlardı. S. asker arkadaşlarının "sebepsiz yere bile çok ateş ettiklerini - ateş etmek isteyen herkes, sebebi ne olursa olsun, ateş ediyor" şeklinde ifade verdi. Bazı durumlarda bunun "insanları [saklandıkları yerlerden] çıkarmak ya da varlıklarını göstermek için" yapıldığını belirtti.

Gazze Şeridi'nde görev yapmış bir başka yedek asker olan M., bu tür emirlerin doğrudan sahadaki bölük veya tabur komutanlarından geldiğini açıkladı. "Bölgede [başka] IDF güçleri olmadığında ... ateş etmek çok sınırsız, deli gibi. Ve sadece hafif silahlar değil: makineli tüfekler, tanklar ve havan topları." ile dedi

Yukarıdan emir gelmese bile, M. sahadaki askerlerin düzenli olarak yasaları kendi ellerine aldıklarını ifade etti. "Muvazzaf askerler, küçük rütbeli subaylar, tabur komutanları - ateş etmek isteyen küçük rütbeliler, izin alıyorlar." dedi

S. telsizden, koruyucu bir yerleşkede görev yapan bir askerin yakınlarda dolaşan Filistinli bir aileyi vurduğunu duyduğunu hatırlıyor. "İlk başta 'dört kişi' dediler. İki çocuk artı iki yetişkine dönüşüyor ve sonunda bir erkek, bir kadın ve iki çocuk oluyor. Resmi kendiniz oluşturabilirsiniz."

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya'da faaliyet gösteren Givati Tugayı'na bağlı 8717 Taburu'ndan İsrail askerleri, 28 Aralık 2023. (Yonatan Sindel/Flash90)

Gazze'de görev yapmış bir başka asker olan C., askerlerin silah sesleri duyduklarında telsizle bölgede başka bir İsrail askeri birliği olup olmadığını kontrol ettiklerini, eğer yoksa ateş açtıklarını anlattı. "İnsanlar istedikleri gibi, tüm güçleriyle ateş ediyorlardı." Ancak C.'nin de belirttiği gibi, sınırsız atış, askerlerin sık sık "Hamas'tan daha tehlikeli" olarak tanımladığı büyük bir dost ateşi riskine maruz kalması anlamına geliyordu. "Birçok kez IDF güçleri bize doğru ateş açtı. Cevap vermedik, telsizden kontrol ettik ve kimse yaralanmadı."

Çeviri TEVHİDHABER

Ortadoğu Haberleri

Gazze'de Ne Kadar Konut Yıkıldı?
Şehid Yahya Sinvar O Teklifi Reddetmiş!
İşgal rejimi, ABD’nin THAAD füze savunma bataryasını konuşlandırdı
Hizbullah duyurdu: Siyonistlere ait İHA'yı imha ettik!
The Guardian: Sinvar Sembol Haline Geldi