İşgalcilerin İşi Zor

Kabil’de düzenlenen ve yaklaşık 40 dışişleri bakanının katıldığı konferansta..

Başkent Kabil'de bugün Uluslararası Afganistan Konferansı düzenleniyor. Yaklaşık 40 dışişleri bakanı ve 70 kadar da üst düzey politikacının katıldığı konferansın önemli gündem maddesi, Afganistan'da güvenliğin 2014 yılından itibaren Afgan ordu ve polisine devredilmesi Ancak Afgan güvenlik güçlerinin eğitimiyle ilgili ülkede hâlâ büyük sorunlar var. Sabina Matthay'ın haberi:

Afganistan'daki uluslararası güvenlik güçleri birbiri ardına ülkeden ayrılma planları yapıyor. Ancak uzmanlara göre, Afgan güvenlik güçleri henüz kontrolü tam olarak sağlayabilecek kapasitede değil.

Mezar-ı Şerif'teki Alman eğitim birliklerinde görev yapan Alman Yüzbaşı Fabian Ganter, Afgan polisinin üstüne düşen görevi yerine getirmekte çoğu zaman başarılı olamadığına işaret ediyor. Yüzbaşı, komutasındaki Alman askerler ve polislerin, Afgan polis memurlarını eğitimden geçirdiğini belirterek şunları söylüyor:

"Afgan polisi, Afgan ordusu ya da uluslararası güvenlik gücü ISAF birliklerine oranla yaklaşık üç kat daha fazla kayıp veriyor. Çünkü en zayıf, en kötü eğitimli ve en ilkel silahlara sahip olan ekip onlar."

Personelin yetersizlikleri

Mezar-ı Şerif'teki polis projesi ekibinin başında bulunan Jürgen Bielor de en büyük sorunlardan birinin hiçbir standarda uymayan, genellikle okuma - yazma bile bilmeyen kişilerin polis kuvvetlerine kabul edilmesi olduğunu belirtiyor.

Ayrıca polis memurlarının çoğunun fiziksel yetersizlikleri olduğuna da dikkat çekiliyor. Afganistan'da bir yıl görev yapmış olan Berlinli Yüzbaşı Stefan, bu nedenle zorluk yaşadıklarının altını çiziyor:

"Gayet normal egzersizler olan takla atmak veya kol ve bacakları aynı anda açıp kapayarak zıplamak gibi basit hareketleri bile düzgün şekilde yapabilecek durumda değiller."

Rüşvet büyük sorun

Afganistan'da hemen her alanda olduğu gibi söz konusu güvenlik olduğunda da rüşvet çok önemli başka bir sorunu oluşturuyor. Düşük ücret alan Afgan polis memurlarının rüşvet almaları ve görevi kötüye kullanmalarına sıklıkla rastlanıyor. Hatta bu nedenle uyuşturucu mafyası ve organize suç örgütlerinin Afgan polisiyle sıkı ilişkileri bulunduğu öne sürülüyor.

Berlinli Yüzbaşı Stefan, Afgan toplumunun içine yeterince girmeyi başaramadıkları için de birçok konuda kararsız kaldıklarını belirtiyor. Ayrıca Afgan makamlarının aldığı kararlar konusunda bilgi sahibi olmadıklarına dikkat çeken Stefan, yapılan yanlış uygulamaları tespit etseler bile gerekli yetkiye sahip olmadıkları için inceleme başlatamadıklarını da sözlerine ekliyor:

"Amerikalılar üzerinden Kabil'den bölgelere taşınan mazot bilinen bir sorun. Mazotun sadece yarısı buraya ulaşabiliyor. Depodan sızdığı için falan değil. Deyim yerindeyse bir anda ortadan kayboluveriyor."

Ortadan kaybolan tek şey mazot değil. Kurşungeçirmez yelekler, silahlar, diğer farklı donanımlar" Afganistan'da bir yerden başka bir yere taşınan malzemelerin büyük bölümünü aynı kader bekliyor.

2014 hedefini tutturmak zor

Gelecek 4 yıl içerisinde kadar Afgan emniyeti çatısı altında görev yapan kişi sayısının 134 bine çıkarılması hedefleniyor. Resmi olarak şu an için bu sayı 100 bin olarak açıklansa de uzmanlar bu rakamı inandırıcı bulmuyor. Zira çok sayıda Afgan polisi, direnişçilerle yaşanan çatışmalar yüzünden görevi bırakıyor.




tımetürk

Afganistan Haberleri

Afganistan'da Bombalı Saldırı!
Tekfirci Teröristler Katliam Yaptı!
Muttaki: Afganistan'da Şiiler ve Sünniler arasında nifak yaratma çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştır
Moskova’dan Flaş Taliban Kararı
Afganistan İslam Emirliği'nden Yemen Açıklaması!