IŞİD, İki yılda Nerden Nereye?

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, IŞİD’in Ebubekir Bağdadi’nin hilafet devletine dönüşmesinin ikinci yıldönümünde geldiği duruma ilişkin bir haber analize yer verdi.

İngiliz Daily Telegraph gazetesi, IŞİD’in Ebubekir Bağdadi’nin hilafet devletine dönüşmesinin ikinci yıldönümünde geldiği duruma ilişkin bir haber analize yer verdi.

IŞİD benzeri aşırı grupları sıralarken Nijerya’daki Boko Haram’a, Filipinlerdeki Ebu Sayyaf grubuna, Rusya’daki Kafkas Emirliği grubuna yer verdiği halde aynı kendisiyle aynı kökene sahip olan Nusra, Ahrar Şam vb. gibi gruplara değinmeyen gazete, diğer aşırı gruplar gibi IŞİD’in de iki yıl önce ciddi bir büyüme gösterdiğini yazdı.

Haberde IŞİD’in iki yıl önce Irak, Suriye ve Libya’da geniş ölçüde toprak kazandığı ve Ortadoğu ile Batı ülkelerinde birçok eylemler yaptığı belirtilerek Sina’da Rus yolcu uçağının düşürülmesi, Paris ve Tunus saldırıları bu eylemliliklere örnek olarak sıralandı.

Toprak kaybı

Son iki yılda IŞİD’e karşı başlatılan mücadelenin etkili olması üzerine örgütün ciddi şekilde gerilemeye başladığının belirtildiği haberde IŞİD’e karşı başlatılan mücadele ile örgütün Irak, Suriye ve Lübya’da ele geçirmiş olduğu toprakların üçte birini kaybettiği ifade edildi.

Habere göre Irak ordusu, Peşmerge güçleri ve ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun operasyonları sonucu IŞİD, Irak’taki topraklarının yüzde 45’ini kaybetti.

Suriye’de Palmira’yı kaybeden örgüte yönelik olarak hem Suriye ordusunun hem de ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’nin operasyonlarını sürdürdüğüne dikkat çekilen haberde IŞİD’in gelir kaynaklarında da ciddi bir azalma olduğu ifade edildi.

Gelir kaybı

Habere göre IŞİD geçen yıl kaybettiği topraklar sebebiyle vergi gelirlerinin yüzde 30’unu kaybetti.

Örgütün aylık 56 milyon Paund olan geliri, geçtiğimiz mart ayında 40 milyon paunda düştü.

IŞİD’le mücadele eden İngiliz yetkililerinden Hava Korgeneral Edward Stringer’in açıklamasına göre IŞİD, gelirlerinin yüzde 40’ını Irak ve Suriye’deki petrol gelirlerinden, yüzde 40’ını vergilerden ve yüzde 20’sini de suç eylemlerinden sağlıyordu. Ancak hava saldırılarının başlamasından sonra petrol gelirleri yüzde 20, vergiler yüzde 50 ve suç eylemelerinden elde edilen kazanç ise yüzde 30 oldu.

Habere göre IŞİD’in daha önce petrolden elde ettiği gelir aylık 30 milyon paunddu; şu an ise bu rakam 11 milyon paunda düştü.

IŞİD’in en önemli gelir kaynaklarından birinin de halktan toplanan vergiler olduğunun belirtildiği haberde 2015’te 9 milyon kişiden vergi alan örgütün kaybettiği topraklar sebebiyle 6 milyon kişiden vergi alabildiği iddia edildi.

Haberde örgütün suç eylemlerinden de ciddi paralar kazandığı belirtilerek, IŞİD’in kaçırdığı gazeteci ya da yardım görevlilerinin serbest bırakılması karşılığında 2013-2014 yılalrı arasında onlarca milyon dolar kazandığı bildirildi.

Örgütün militan kapasitesi

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemcisi adlı örgüt, IŞİD’in gücünün zirvesinde olduğu dönemde Irak ve Suriye’deki militan sayısının 80-100 bin civarında olduğunu belirtiyor.

ABD liderliğindeki uluslararası koalisyona göre örgüte yönelik hava operasyonlarının başladığı günden bu yana 25 binden fazla terörist öldürüldü.

Amerikan Savunma Bakanlığının açıklamasına göre ise örgüte katılmak için Suriye ve Irak’a giden yabancı militan oranında yüzde 90 azalma oldu. Buna rağmen örgütün dünyanın diğer bölgelerine yayılması sürdü.

Mısır’da Ensar Beyt el-Makdis, Hindistan’da Ensar Cemaat et-Tevhid, Arap Yarımadası el-Kaide’si, Nijerya’daki Boko Haram, Rusya’daki Kafkas Emirliği, Cezayir ve Mısır’daki Cund e-Halife ve Pakistan Taliban’ından bazı gruplar IŞİD’e biat etti.

YDH

Irak Haberleri

Tekfirciler Yine Sahnede!
Irak duyurdu: El-Kaim Sınır Kapısı güvenli!
Irak'taki gruplar Eilat'ı hedef aldı
Irak Direnişinden Yeni Operasyonlar!
Irak direnişinden işgal altındaki topraklara İHA Operasyonu!