Medyada baskı ve sansürün tartışıldığı bir dönemde yerel basının durumuna ilişkin bir çerçeve çizmek amacıyla t24 çalışanlarından Bahar Kılıçgedik ve Remzi Budancir'in kaleme aldığı 'Yerel Basın Profili' adlı yazı dizisinin son bölümünde Bingöl'den IŞİD'e katılım ve bingöl medyasının bakış açısı ele alındı.
İşte yazı dizisinden bir bölüm:
...
Gazete çalışanlarının kimlikleri ilin kozmopolit yapısına uygun düşüyor. Yerel gazete çalışanları arasında Selefi gruplara yakın muhabirler de Hüda-Par'ı destekleyen partiler de bulunuyor. Bingöl basının da HDP çizgisine yakın olan muhabirler de görev alıyor. Gazetecilerin çok kültürlülüğü gazete sayfalarına da yansıyor. ..
Bingöl basını neden IŞİD'i göremiyor?
Bingöl yerel basınında çalışan bir muhabir, "Bingöl'den birçok kişi Suriye'de savaşarak öldü. En fazla militan buradan gitti. Bingöl basını dışında, yabancı basın, yaygın medya kuruluşlarının hepsi işledi. Ancak biz işleyemedik. IŞİD ile ilgili en az haber Bingöl'de yapıldı" sözleri ile yaşanan durumu özetliyor. "Peki neden işleyemediniz" sorusuna muhabir etrafta gezinen uzun sakallıları göstererek, "Kimin kimle ilişkisi olduğu bilinmez ancak bu guruplar burada örgütlenmiş durumda. Medreseleri, mescitlerini herkes biliyor. Bingöl küçük herkes bir birini tanıyor. Bu gün bu yapılara karşı haber işlesek, başımıza ne geleceğini bilemeyiz" diye cevaplıyor. Durum sansürden çok otosansüre dönüşmüşe benziyor.
Görünmeyen korku
Bingöl'ün Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gökhan Kaya, sansürün artık otosansüre dönüştüğünü belirterek, "17 Aralık Operasyonunu siz nasıl gördünüz" sorusuna şu sözlerle cevap verdi:
"Bingöl basını 17 Aralığı görmedi. Pek umurunda da değildi. Ama asıl önemli olan konu 17 Aralık konusu değil, Bingöl basını IŞİD'i de, PKK'yı ve devleti de işleyemedi, işlemedi. Artık korkumu, sansür mü bilmiyorum ama bu konularda işlenmedi. Aslında kimse direk bu konuları işlemeyin diye direktifi vermese de herkesin başımıza bir şey gelir kaygısı yazmayı engelliyor."
on4haber