'IŞİD'i vurmasaydık Bağdat düşebilirdi'

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, IŞİD'e yönelik hava saldırıları olmasa Erbil ve Bağdat kentlerinin örgütün eline geçebileceğini söyledi. Kerry Suriye'deki Esed rejiminin meşruiyetini yitirdiği görüşünü de yineledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry CNN'de Christiane Amanpour’un sorularını yanıtladı. IŞİD’e Suriye’de ve Irak’ta düzenlenen hava saldırılarını değerlendirdi.
IŞİD’in ‘her millete ve devlet’e tehdit olduğunu belirten Kerry, Obama yönetiminin ‘İslam’ı IŞİD’in elinden alıp gerçek Müslümanlara’ teslim etmeyi amaçladığını söyledi. Amanpour’un Suriye’de IŞİD’in vurulmasını Esed rejimine yarayacağına dair eleştirileri hatırlatması üzerine de “200 bin civarında kendi insanını varil bombalarıyla, gazla ve başka yollarla öldürmüş, nüfusun çoğunun ülkeden kaçmasına neden olmuş, onlara işkence etmiş bir kişinin meşruiyetinden söz edemezsiniz” diye konuştu. 

"Çok farklı istihbarat girdileri var"

Kerry Suriye’deki hedefleri vururken istihbaratı nasıl topladıklarıyla ilgili olarak da “Karada çok farklı istihbarat kaynaklarımız var.  Hepsi de farklı farklı biçimlerde. Çok fazla istihbarat girdisi oluyor” dedi. Ancak bu kaynakları açıklamayı reddetti. IŞİD’e karşı koalisyon çalışmalarını organize eden General John Allen’ın istihbarat ağının daha verimli kullanılmasını sağlamak için haftaya bölgeye gideceği bilgisini verdi.

Suriye’de rejimle savaşan muhaliflerin iki cephede çatıştığına dikkat çeken ABD’li bakan, “Suriye'deki muhalefet IŞİD ve rejimle savaştı. Hayatta kalmayı başardı. IŞİD'i Halep'ten çıkardılar. IŞİD'in kapasitesi azalırsa muhalefetinki artacak” öngörüsünde bulundu.

"IŞİD Bağdat'a ilerliyordu"

Amanpour, ABD’nin altı haftadır IŞİD’i havadan vurduğunu ama örgütün yok edilemediğini hatırlatıp hava gücünün yanısıra özel kuvvetlerin de devreye sokulup sokulmayacağını sordu.

Kerry buna şu yanıtı verdi:
“Irak’taki hükümet daha yeni kuruldu. Başbakan İbadi New York’ta, toplantılar yapıyor. Kendisiyle görüşüyoruz. IŞİD’i yenmek zaman alacak. Başkan Obama da 'IŞİD eninde sonunda bitecek dedi. Belirli bir zaman vermedi. Çünkü Irak ordusunun yeniden kurulması gerekiyor. Ama IŞİD’in ilerlemesi durduruldu. Hava saldırıları etkili oldu. IŞİD Bağdat’a ilerliyordu. Erbil ya da Bağdat düşebilirdi.”

Yeni hükümetin önündeki zorlukları da kabul ettiklerini belirten Kerry, “Zorluklara karşı dikkatli çalışmamız gerekiyor. Irak'ın mezhepsel bölünmelere yenik düşmesi sıkıntılı bir durum yaratır. Irak birçok grubun oluşturduğu tek bir millet. Irak'taki mevcut hükümet tam da bu birlik vaadiyle kuruldu.”

"Muhalifler IŞİD ve rejimle savaşıp hayatta kaldı"

Dışişleri Bakanı ülke ismi vermedi ancak “Bölgedeki farklı aktörlerin de katılımıyla (IŞİD’e karşı) mücadelede moral artıyor, mücadelenin birçok farklı sahası var. Önümüzdeki 2-3 haftada bu operasyonun bitmesini beklemeyin. Bölgedeki aşiretlerle çalışmamız gerekecek, uzun bir süreç” diye devam etti.

Kerry Amanpour’un ‘bu tür çalışmaların daha önce yapılması gerekirdi’ uyarısına da “Obama bu operasyonun artı ve eksilerini itinayla değerlendirdi, geçmişi tartışamam” karşılığını verdi.
Kerry’ye ABD’ye saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen Suriye’deki El Kaide bağlantılı Horasan grubunun liderinin akıbeti de soruldu. Kery grubun lideri El Fadli’nin öldüğünü ‘şahsen teyit’ edemeyeceğini söyledi. Dışişleri Bakanı grubun ne tür bir saldırı tehdidi oluşturduğu sorusuna da yanıt vermekten kaçındı.

 
Kaynak: El-Cezire Türk

 

Amerika Haberleri

Suriye'nin yeni lideri Colani'den Trump'a tebrik: "Ortadoğu'ya barışı getirecek"
ABD'li senatör: Suudi ve BAE liderleri, Hamas'a karşı İsrail'i destekliyor
ABD İsrail'in Katliamlarını Böyle Gizlemiş! İstifa Eden Diplomattan Çarpıcı Açıklamalar
Brezilya’da örnek karar: Tatil yapan israil askerine tutuklama
IŞID Tiyatrosu ABD'de Sahne Aldı!