İşkence ile katledilen imam

Tayland'da hükümetin, imamı öldüren askerlerin yargılanması sözünün yerine getirmesi çağrısı yapıldı.

Tayland'da hükümetin, imamı öldüren askerlerin yargılanması sözünün yerine getirmesi çağrısı yapıldı.

Merkezi New York'ta olan insan hakları izleme örgütü Human Rights Watch (HRW), Tayland'ın güneyinde Müslüman halkı ayaklanma noktasına getiren imamın öldürülmesi olayına karışan askerlerin mutlaka yargılanması gerektiğini bildirdi.

HRW, Tayland'taki yeni başbakana çağrıda bulunarak, imamı işkence ederek öldüren askerlerin mutlaka yargılanmalarının sağlanmasının istedi.

56 yaşındaki imam Yapa Koseng, geçen sene martta tutuklanmış ve gözaltında iken bir kaç gün sonra ölmüştü. Bunun üzerine Müslümanların çoğunlukta yaşadığı Patani ve Yala'da karşı şiddetli protesto hareketleri başlamıştı.

HRW'den yapılan açıklamada, "Askeri gözaltı merkezinde imamı öldüren askerlerin yargılanmaları Tayland'ta başbakan Abhisit Vejjajiva başkanlığında yeni yönetim için bir imtihan olacak." denildi.

15 aralıkta parlamento tarafından başbakan seçilen Vejjajiva, ülkenin güneyinde özellikle Pattani eyaletindeki Müslüman direniş hareketini bastırma sözünü vermişti. Çatışmalarda 3 bin 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Narathiwat eyaletinde yapılan soruşturma sonucu geçen ay açıklanmış ve askeri sözcü imam Yapa'nın sorgulama sırasında askerler tarafından işkence edildikten sonra öldüğünü belirterek beş askerin yargılanması sürecinin başlayacağını bildirmişti.

25 Aralık 2008'de Narathiwat mahkemesi, İmam Yapa'nın 20-21 Mart 2008'de sorgulama sırasında işkence sonucu öldüğüne karar verdi. Başbakan Abhisit 30 Aralıkta izlenecek politika hakkında parlamentoya yaptığı yaptığı konuşmada "güney eyaletlerindeki çatışmayı çözmekte adaletin önemine" işaret etmişti.

Human Rights Watch'un resmi internet sitesinin bildirdiğine göre, HRW Asya direktörü Brad Adams, "Soruşturma ile ilgili olarak mahkeme beklenmeyen cesur bir karar verdi. Tayland güvenlik kuvvetlerinin işkence ve diğer insan hakları ihlallerine parmak bastı. Bu sadece bir kaç askerin davranışı değildir. Şimdi Başbakan Abhisit'in sırası. Politik cesaret göstersin ve cinayet emrini veren ve uygulayan asker ve subayların yargılanmasını teminat altına alsın." dedi.

İnsan hakları izleme örgütü, Pattani'de imam Yapa'nın öldürülmesinin bölgede devam eden geniş insan hakkı ihlallerini bütün dünyada yankı bulmasına yol açtığını hatırlattı. Örgüt, devam eden insan hakları arasında illegal ve rastgele tutuklamalar, dövme dahil işkenceler, elektrik şokları ve boğma bulunduğunu kaydetti.

HRW açıklamasında, "Yeni hükümet ihlallere cesaret veren karşı direniş stratejiyi iptal etmeli, ordu üzerinde etkili sivil kontrol sağlamalı ve işkence mağdurlarına yeterli tazminat sağlamalıdır. Baskıcı tedbirler ve temel insan haklarının kısıtlanması ile Taylandlı yetkililer direnişin genişlemesi için uygun bir ortam hazırladılar." denildi.

Tayland'ın güneyindeki Müslüman bölgeler Budist Tayland tarafından yüz yıl önce işgal ve ilhak edilene kadar bağımsız bir sultanlık idi.

dünyabülteni

Asya Haberleri

Rusya ve İran'dan stratejik ortaklık Anlaşması İmzaladı!
Katar'dan Suriye ve Türkiye Açıklaması!
İki Ülkenin Askerleri Sınır Bölgesinde Çatıştı
ABD, Rus Askeri Üssünü Vurmaya Hazırlanıyor!
Rusya Devlet Başkanı Putin: Suriye'de asıl kazanan İsrail oldu