İskoçya bölgesel hükümetinin Başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Genel Başkanı Alex Salmond, "ABD Başkanı Barack Obama'nın İskoçya'nın bağımsızlık referandumu konusuna müdahalesine şaşırdığını" söyledi.
ABD Başkanı Obama, bu hafta G7 zirvesinde yaptığı "birleşik ve güçlü bir Birleşik Krallık'ı desteklediğini", ancak kararı İskoç halkının vereceğini söylemişti.
Salmond, BBC'de yayınlanan "Andrew Marr" isimli programda Obama'nın sözlerinin hatırlatılması üzerine şöyle konuştu:
"Obama'nın sözleri kesinlikle şaşırtıcıydı çünkü Amerikan hükümeti daha önce İskoçya'da yapılacak demokratik referandumda tarafsız olacağını açıkça dile getirmişti. Ama tabii David Cameron uluslararası olarak herkese kendisine yardımcı olması için yalvarıyor. Endişelenmekte haklı çünkü son kamuoyu yoklamaları İskoçya'nın bağımsızlığına desteğin yüzde 46 olduğunu ortaya koyuyor."
İskoçya bağımsız bir ülke olursa ABD'nin iki müttefiki olacağını dile getiren Salmond'a, ABD'nin İskoçya'nın Faslane üssündeki nükleer denizaltılardan kurtulmak istemesinden endişe duyduğu da anımsatıldı. İskoçya bağımsız olursa "nükleer silahların bulunmasına izin vermenin gerçekçi olmayacağını" belirten Salmond, "Bağımsızlığın hemen ertesi günü kaldırılması gerektiğini söylemiyoruz ama kaldırılmalıdır" dedi.
İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlık referandumu 18 Eylül'de yapılacak. Referandumda İskoç halkına, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltilecek. Referandumdan "evet" sonucu çıkması halinde İskoçya'nın 24 Mart 2016 tarihinde resmen bağımsız olması bekleniyor.
İskoçya'daki kamuoyu yoklamaları, bağımsızlığa "hayır" diyenlerin ayrılıkçıların önünde olduğunu gösteriyor. Bağımsızlık halinde İskoçya'nın para birimi olarak sterlini koruyamayacak olması ya da Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşlara yeniden üyeliğinin gerekmesi gibi konuların, birlik yanlılarının elini güçlendirdiği belirtiliyor. Buna rağmen son anketler, bağımsızlığa desteğin arttığını ortaya koyuyor.
haber 7