İslam Coğrafyaları Kan Ağlıyor

Bugün Berat,bir düşünsenize Burmadasınız veya kan ağlayan başka bir coğrafya'da... Hep müslümanların zulme uğradığı diyarlarda... Bugün Berat...

Uğradıkları zulümlere dünyanın her zaman seyirci kaldığı Müslümanların trajedileri artarak devam ediyor. Burma'da Budist katliamından kaçan Müslümanları Bangladeş artık kabul etmiyor. Ülkelerine zorla döndürülen genç kızlar ise tecavüze uğramamak için çareyi kendilerini denize atmakta buluyor.

Burma'da katledilen Müslümanların sayısı, dünyanın sessiz izleyişi ortasında 400'e ulaştı. Bangladeş Hükümeti, katliamdan kaçan Müslümanlarla dolu onlarca küçük ve harap olmuş tekneyi yer, yiyecek ve insani ihtiyaçlarını sağlama imkanı bulunmadığı gerekçesiyle geri gönderdi.

Arakan Bölgesi'ndeki bir cami imamı olan Abdullah Habib Muhammed, Burma'daki Müslümanları hemen hemen her şeye ihtiyaçları olduğunu, kalacak hiçbir yerleri olmadığı gibi yiyecek ve güvenliklerinin de bulunmadığını söyledi.

İmam Muhammed, aile bireylerinin birden çok yere dağılmasının ebeveynlerde evlatları; özellikle de tecavüze uğraması muhtemel kız çocukları için büyük endişe duymalarına yol açtığını belirtti. Ardından genç kızlardan bazılarının, Bangladeş hükümetinin Burma'ya geri döndürmesi üzerine dönüş yolculuğu esnasında kendilerini tecavüze uğramamak için denize attıklarına işaret etti.

Öte yandan Burmalı aktivist Muhammed Nasır katliamın sebebinin, Burma'daki yeni hükümetin Arakan'daki Müslümanlara vatandaş kartı vermeye niyetlenmesi olduğunu vurguladı. Hükümetin bu niyeti Budist El Mag üniversitesi tarafından kendilerine karşı açılmış bir savaş olarak kabul edildi. Çünkü kendileri Müslümanları Burma'ya 'dışarıdan gelen yabancılar' olarak görüp bu şekilde vasıflandırıyor.

Aktivist, ordunun da tarafsız bir tavır sergilemediğini, aksine Müslüman çoğunluğun yaşadığı Mangdo'daki camileri sardığını, sokağa çıkma yasağı koyduğunu, Rohingya Müslümanlarının mahallelerinin El Mag Budist Polisi tarafından sıkı abluka altına alındığını açıkladı.

Muhammed Nasır, ordunun ipleri El Mag Budistlerinin eline bırakıp kendilerine tam özgürlük verdiğini, onların da bu özgürlüğü, kılıç ve bıçaklarla Müslümanların köylerini ve evlerini basıp Müslümanlara karşı sistematik soykırım hamlelerinde kullandıklarını vurguladı.

Bilindiği üzere dün Kuveyt'te bir grup, Burma Büyükelçiliğinin önünde toplanarak Burma büyükelçisinin ülkeden kovulmasını talep etmişti.

Burmalı Müslüman Mültecilerin Sayısı 700 Bini Aştı

Burma'da başta İslam dünyası olmak üzere tüm dünyanın sessiz izleyişi arasında gerçekleşen katliamdan kaçan Müslüman mültecilerin sayısı 700 bini aştı. Mültecilerin büyük kısmı yiyecek bulabilmek için dilenirken, tecavüze uğramamak için bir çok genç kız kendini denize atıyor.

Bangladeş'te Müslüman mültecilerden bir grup mültecilerin ve kaldıkları kampların durumu hakkında bir insan hakları raporu hazırladı. Rapora göre Bangladeş'e sığınan Burmalı Müslüman mültecilerin sayısı 700 bini aştı. Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı'na kayıtlı olanların sayısı ise sadece 30 bin. Kalanları kayıtlı değil ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından korunmuyorlar. Çünkü kendileri Bangladeş'e, Bangladeş hükümetinin Burma'da Budist katliamından kaçan Rohingya Müslümanlarına mülteci sıfatı vermeyi durdurmasının ardından ulaştı.

Bangladeşli yetkililer tarafından uygulanan keyfi gözaltılar ve zorla sınırdışı etmeler, yaygın 'kamptan çıkma girişimleri'ni sınırladı. Kamptan çıkmaya korkar hale gelen mülteciler kamplarını 'açık hapishane' olarak isimlendirir oldu.

Hazırlanan rapora göre Bangladeş'teki geçici kampta kayıtlı olmayan binlerce Burmalı mülteci gıda yardımı alamıyor. Çocukların yüzde yirmi beşi akut beslenme bozukluğu yaşıyor. Yaşları 6-59 ay arasında olan çocukların yüzde elli beşi ishal. Mültecilerin yüzde doksan beşi ise yemek yiyebilmek için ödünç bir şeyler isteyip dileniyor.

Rapor ayrıca Bangladeşli yetkililerin, kayıtlı olmayan mültecilerin, gelen uluslararası insani yardımdan faydalanmalarını engellediğine, ülkeye gelen uluslararası insani yardımlardan kayıtlı olmayan bu mültecilere verme suçundan dört Bangladeşli insan hakları personelini tutukladığına işaret etti. Ardından İngiliz bir İslami yardım örgütünün, Bangladeş Hükümeti'nin bu mültecilerin faydalanacağı insani faaliyetlere muvafakiyet göstermeyi reddetmesi üzerine 28 Şubat 2010'da kampların birinde sürdürdüğü insani yardım faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldığını vurguladı.

Rapor son olarak Bangladeş'te kayıtsız bulunan Rohingya Müslümanların çektikleri sıkıntılara değindi.

Pakistan'dan Kınama

Diğer yandan edinilen bilgilere göre Burma Müslümanlarına karşı yapılan katliam aralıksız devam ediyor. Kadınlar toplu tecavüze uğruyor. Arakan Bölgesi'nde 10 Müslümanın öldürülmesinin ardından 200'ü daha hayatını kaybetti. 20 Müslüman köyü yakıldı. Olaylar neticesinde 500'den fazla Müslüman yaralandı.

Pakistan İslam Üniversitesi bu katliamları kınayarak Budistleri, Burma Müslümanlarını kasıtlı öldürmekle suçladı. Bununla birlikte İslam ümmetinin bu gibi uygulamalara müsaade etmeyeceğine işaret etti.

Burma, Tayland, Filipinler ve diğerlerinde Müslümanları yok etmeye yönelik komplolar kurulduğuna değinen İslam Üniversitesi, insan hakları savunucusu olduğunu iddia eden Batı'nın bu felaketi sessizce izlemeyi tercih ettiğini vurguladı.

Bilindiği üzere Burma hükümeti 2012 yılı Haziran ayında Arakan Bölgesi'nde yaşayan Rohingya Müslümanlarına vatandaşlık verileceğini açıklamıştı. Bu açıklama, ülkedeki Budistleri korkunç derecede kızdırdı. Ülkede kaos ortamı oluşturmayı planladılar. Bunun üzerine Arakan Müslümanları gece Bengal Körfezi üzerinden komşu ülkelere kaçmaya başladı. Kaçanlardan birçoğu da denize düşerek hayatını kaybetti.

timeturk

Diğer Haberleri

Putin: İsrail'in Hamas saldırısına tepkisi savaşa değil, Gazze halkına yönelik soykırıma benziyor
Beyaz Saray'a alınmayan Müslüman belediye başkanına destek
Kanada Hükümetinden Yoksullara ve Engellilere 'intihar'Tavsiyesi
Yeni Zelanda'daki Cami Saldırısı Davasında Yeni Gelişme
Yeni Zelanda'da Müslüman Öğreciye Saldırı