Danimarka Başbakanı Anders Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği'ne seçilmesine itiraz eden Türkiye'ye İslam dünyasından destek yağıyor. Mısır'ın en büyük gazetesi El Ahram, başyazısında Türkiye'yi izlediği politikadan dolayı alkışladıklarını yazdı.
Ankara'nın bu süreçte İslam'a hakaret eden karikatürden dolayı Rasmussen'in tüm İslam dünyasından özür dilemesini istediğini yazan gazete, 'Mısır da aynen Türkiye gibi düşünmektedir.' ifadesini kullandı. Katar'ın önde gelen gazetelerinden Peninsula da başyazısında Türkiye'nin İslam dünyasının sesini dile getirdiğini belirtti. Gazete, İslam dünyasının Türkiye'nin endişelerini tamamen paylaştığını da belirtiyor.
Londra'da yayınlanan Şarkul Avsat gazetesi de konuyu ele aldığı uzun yazısında bizzat Obama'nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşerek devreye girmesiyle Türkiye'nin ikna olduğunu ve yeni NATO genel sekreterinin seçilebildiğini ifade etti. 2003 yılında ABD ile yaşanan tezkere krizi, bu yıl başında Davos'ta Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e sert çıkışı ve son olarak Rasmussen'e gösterilen tepkinin Türkiye'nin Ortadoğu'daki popülaritesini daha da artırdığı belirtiliyor.
Dünya, Türkiye'yi konuşuyor
Yoğun müzakerelerin sonucunda NATO zirvesi sırasında Türkiye'nin, Rasmussen'in adaylığına ilişkin itirazları konusunda varılan uzlaşı yabancı basında geniş yer buldu. Haber ve analizlerde "Obama, NATO hükümetlerini utançtan kurtardı", "Türkiye sonunda vetoyu kaldırdı", "Türkiye'nin kararı, NATO'nun rencide olmasını önledi" gibi yorumlar yapıldı. Amerikan New York Times gazetesi, Obama'nın, Türkiye'nin Rasmussen'i kabullenme kararında önemli bir rol oynadığını yazarken, Wall Street Journal, Ankara'nın itirazlarının, AB'ye katılma çabalarındaki bazı engellerin kaldırılması ile yatıştırıldığını ileri sürdü. İngiliz gazetesi Observer ise, "Türkiye sonunda Danimarka Başbakanı'na koyduğu vetoyu kaldırdı. Rasmussen, 24 saatlik bir çaba ve Batılı askerî ittifakı, İslam ile bir çatışmaya rehin etme riskini taşıyan, din ve özgürlük konusundaki acı bir tartışma sonucunda yeni NATO genel sekreteri olarak atandı." ifadelerine yer verdi.
Tavizler, Türkiye karşıtlarını üzdü
Türkiye'nin Anders Fogh Rasmussen'in NATO genel sekreterliğine bazı şartlar karşılığında onay vermesi, Danimarka'nın ana gündemi oldu. Rasmussen'in genel sekreter olmasıyla sevinç yaşanırken, Türkiye karşıtı parti ve basın organları verilen tavize sert tepki gösterdi. Berlingske Tidende, B.T ve Ekstra Bladet gibi Türkiye karşıtı gazeteler, genel sekreterlik koltuğu karşılığında verilen tavizleri sert bir dille eleştirdi. Türkiye'nin üyeliğine sıcak bakan yayın organları ise Rasmussen'in genel sekreter olmaması için öne sürülen argümanların doğru olduğunu yazdı. Roj TV'nin kapatılması ve İstanbul'da İslam dünyasından özür dilemesi sözleri ise inandırıcı bulunmuyor.