Dünya Ekonomik Forumu’nda tartışılmak üzere hazırlanan ‘İslam ve Batı: Diyaloğun Durumu 2008’ raporu açılandı. ABD, İsrail, İran, Pakistan, Türkiye, İtalya ve Danimarka’nın da aralarında bulunduğu ülkelerde yapılan araştırma, Müslüman ve Batı dünyası arasındaki ilişkilerde kötümser bir tablo ortaya koyuyor.
Araştırma şirketi Gallup’un Dünya Ekonomik Forumu için hazırladığı rapora göre taraflar, ilişkilerin geleceği açısından kötümser. Araştırmanın yürütüldüğü 21 ülke arasında bulunan Türkiye kötümser ülkeler listesinin üst sıralarında.
21 ülkeden biner kişinin de katıldığı araştırma, ilişkilerin düzelmesine yönelik bir beklenti olmadığını gösteriyor. Müslümanlar ile Batı dünyası arasındaki ilişkilerin gidişatı hakkında en kötümser olanlar Filistinliler ve ABD’liler. Türkiye ise kötümserlikte altıncı sırada.
Batı ülkelerinin ilişkilerin gelişmesi için üzerini düşeni yapmadığını düşünen ülkeler sıralamasında da Türkiye, Filistin ve Mısır’ın ardından üçüncü.
Filistinlilerin yüzde 84’ü, Mısırlıların yüzde 80’i, Türklerin ise yüzde 68’i, Batı dünyasının Müslümanlara saygı duymadığı görüşünde.
Müslümanlar, kendilerinin Batı'ya saygı gösterdiklerini söylerken, Batılılar ise kendilerinin İslam dünyasına saygı göstermediklerini söylediler.
Her iki taraf da karşı tarafın kendilerine saygı göstermediklerini düşünüyor.
Müslümanların Batı’ya saygı duymadığı görüşünün ise en fazla zemin bulduğu ülkeler ise ABD, İsrail ve Danimarka.
Araştırmanın en ilginç sorularından biri de Müslüman ve Batı dünyası arasında ilişkilerin gelişmesinin nasıl algılandığı yönünde.
Avrupalıların çoğunluğu, İslam ve Müslümanlarla diyalog halinde olmayı kendi 'kültür kimlikleri' için bir tehdit oldğunu düşünüyor. Ancak bu düşünceye Amerikalılar ve Kanadalıların çoğu katılmıyor.
ABD, Kanada, İsrail ve İslam dünyası, diyaloğun ilişkileri daha iyi yerlere getireceğini düşünüyor.
Müslüman ülkelerin tümü, ilişkilerin gelişmesinin olumlu olacağını düşünüyor. Danimarka, İspanya, Hollanda, İtalya, İsveç ve Belçika gibi son yıllarda yoğun göç dalgasıyla karşı karşıya kalan Avrupa ülkeleri ise, ilişkilerin gelişmesini tehdit olarak algılıyor.
haber7