İslami Etkinliklerin Dili

Mehmet GÖKTAŞ
İslam adına sayısız etkinliklerin düzenlendiği yoğun bir dönemden geçiyoruz. İçeride baş örtüsü yasağına karşı yıllardır düzenlenen protestolar, kutlu doğum etkinlikleri, İslam"a ve Rasulullah Aleyhisselam"a karikatürle hakaretten dolayı Batı dünyasına karşı düzenlenen büyük protestolar ve ardı arkası kesilmeyen Filistin ve Gazze etkinlikleri"

Ve şimdi bir daha gelmekte olan Mevlid ve Kutlu Doğum etkinlikleri"

Bu etkinliklerde kullanılan dile, yapılan konuşmaların muhtevasına, bu arada okunan şiirlere, ezgilere ve marşlara hiç dikkat ediyor musunuz?

İsabetli ve güzel olanlarının yanı sıra, önemli bir bölümünde, yapılmakta olan bu coşkulu etkinliklerle hiç de örtüşmeyen bir dilin kullanılmakta olduğuna dikkatinizi çekerim. Ne zaman ve niçin yazıldığını bilemediğimiz, nasıl bir manzarayı tasvir ettiğini anlamadığımız, baştan sona ümitsizlikle dolu, insanın içerisini karartan günün anlamıyla tamamen ters düşen şiirler, ezgiler, konuşmalar dinleyip duruyoruz.

Zannedersiniz ki İslam aramızdan ayrılıp gidiyor bugün, birazdan hep birlikte Rasulullah"ın ümmeti olmaktan çıkacağız, karşımızdaki kafirler bugün nihai bir zafere ulaşmışlar, İslam"ın kökünü kazımışlar"

"Öldük, bittik, tükendik ya Rasulullah! Artık sana layık ümmet değiliz, hepimiz senden çok çok uzaklara savrulduk, yazıklar olsun bize, senin yolunu terk ettik"

"Şu duvarlar Bedirdir. şu duvarlar Hayberdir, bir türlü fethedemedik ya Rasulallah!

"Kısacası elveda Ya Rasulallah. Elveda!"

Allah Allah insanın içi kararıyor, gözlerinin şahit olup durduğu coşkulu ve muhteşem görüntü ile, kulaklarının dinlediği sesler birbirine o kadar aykırı ki, bir insana ancak bu kadar zulüm yapılabilir.

Sizin de bildiğiniz gibi bütün bu dinleyip durduklarımız yanlıştır, doğru olan görüntüdür, gerçek durum, karamsar şiirlerle ve konuşmalarla çizilen bu kötü manzaranın tam tersidir.

Evet, okunan bu şiirler edebiyat açısından kaliteli olabilir, bazı ezgiler ve marşlar müzik açısından seviyeli olabilir, kız çocuklarına okutulan bazı şiirler duygusal olabilir, Fakat günümüzü yansıtmıyorsa ve insanımıza karamsarlıktan başka bir şey vermiyorsa kesinlikle terk edilmelidir.

Biliyoruz, kaliteli şiirler ve söylemler, coşkulu ezgiler ve marşlar üretebilmek kolay değildir, kazanılmış zaferlerin birer meyvesidir. Zafer dönemlerinde insanlar ancak böyle güzel ürünler verebilir.

Evet, bundan sonraki etkinliklerde konuşmaya hazırlanırlar, böyle günler için şiir yazmayı düşünenler, beste yapmakta olanlar, lütfen iyimser olunuz, lütfen ümitvar olunuz!.

Doğru Haber