İsrail, Dahlan planını yeniden ortaya sürüyor

İsrail istihbarat birimlerinin, Gazze'de “savaş sonrası” için Dahlan “seçeneğini” yeniden gündeme getirdikleri bildirildi.

- İsrail'in “N12” portalı, İsrail istihbarat birimlerinin kısa bir süre önce el-Fetih'in eski üst düzey yetkilisi Muhammed Dahlan'ın savaştan sonra Gazze'de iktidarı ele alma olasılığı üzerine görüşmeler yaptığını bildirdi.

Söz konusu tartışmalarda bu seçeneğe ilişkin potansiyel tehdit ve endişelerin vurgulandığı belirtildi.

“N12”, BAE Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el-Nahyan’ın 12 yıldır danışmanlığını yapan Dahlan’ın, savaş sırasında kendisini “Birleşik Arap Emirlikleri'nin Gazze'ye yaptığı önemli yardımların sorumlusu olarak konumlandırdığını” kaydetti.

Dahlan’ın “Gazze'de herhangi bir güvenlik, hükümet veya yürütme rolünü kabul etmeyi veya uygulamayı reddettiğini açıkça beyan ettiğini” iddia eden “N12” yine de “İsrailli güvenlik yetkilileri fırsat doğması halinde bunu yapabileceğini göz ardı etmemektedir.” dedi.

N12’ye göre, İsrail güvenlik sistemi, Dahlan'ı “Gazze'ye fiziksel olarak dönmesi gerekmeyen, ancak kendisine sunulması halinde Filistin halkının lideri olma fırsatını değerlendirecek hırslı bir kişi” olarak görüyor.

N12, ancak İsrail’in, Dahlan seçeneğinin “savaş hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek riskler taşıdığını” düşündüğünü ileri sürdü. Ayrıca İsrailli yetkililerin “Gazze'ye yönelik Dahlan seçeneğiyle bağlantılı çeşitli potansiyel tehditler tespit ettiğini” belirtti.

İsrailli yetkililer özellikle de “bölgedeki geçmiş başarısızlığının ve Hamas'a meydan okuyacak kadar güçlü bir oyuncu olarak algılanmadığının” altını çiziyorlar. Bu “zayıflığın onu Hamas’la işbirliği yapmaya ya da İsrail'in savaş hedeflerine ters düşecek bir anlaşmaya varmaya zorlayabileceğini” söylüyorlar.

N12, İsrailli yetkililere göre en büyük risk, “Hamas'ın Dahlan'ı Gazze'deki iktidarını sürdürmek için bir araç olarak kullanması ve uluslararası toplum için daha kabul edilebilir bir cepheden faydalanması” olacaktır, dedi.

Bu analizlere göre “en büyük risk, Hamas'ın, Dahlan'ı Gazze'deki iktidarını sürdürmenin bir aracı olarak kullanması ve uluslararası toplum nezdinde daha kabul edilebilir bir imaj yaratma çabasına girmesi.”

Ayrıca geçen çarşamba Kahire'de bir Hamas-Fetih zirvesi düzenlendi. Ramallah'taki kaynaklara göre, heyetler kamuoyuna açıklanan “uzlaşı”dan uzak, temel konuları ele aldı.

N12’ye göre, tarafların Gazze'nin yeniden imarı için sivil bir komite kurulması gerektiği konusunda anlaştı ve insani yardım için Refah sınır kapısının ortaklaşa yönetilmesi olasılığını görüştü. Ancak merkezi otorite konusunda anlaşmazlıkların devam ettiği bildirildi

YDH

Ortadoğu Haberleri

Geçen yıl 7 Ekim'den Bu Yana İşgalci İsrail'de Ne Kadar Uyarı Sireni Çaldı?
Hizbullah Operasyonlarını Sürdürüyor!
İşgal basını: İran'a saldırı an meselesi
İşgalci İsrail eski İstihbarat Başkanından İtiraf!
İşgalci İsrail'de büyük endişe: Füzeler tükendi! Sistem çökebilir