İsrail Enstitüsü: Filistin uzlaşma görüşmeleri başlar başlamaz “İsrail” kaybediyor

İsrail ve yabancı medya, Filistinli grupların “Pekin Deklarasyonu”nu imzalamasıyla ilgili yorum yapıyor ve Hamas ile El Fetih arasında müzakereler başlar başlamaz “İsrail”in kaybettiğini doğruluyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü, El Fetih ve Hamas hareketleri arasında uzlaşmaya giden yolun "uzun" olduğunu ancak aralarında müzakereler başlar başlamaz "İsrail"in kaybettiğini doğruladı.

İsrail Enstitüsü, Pekin'deki toplantıların ve Çin'in Birleşmiş Milletler'deki desteğinin "Hamas'a meşruiyet kazandırdığını", bunun da "İsrail"in "ertesi gün" Gazze'de örgütün onayı olmadan bir tür çözüme ulaşmasını zorlaştıracağını belirtti.

"Hamas'ı meşrulaştırmanın İsrail için kırmızı bir çizgi olduğunu ve sessizce geçmemesi gerektiğini" vurguladı, "" İsrail'in Çin'in temel bir İsrail ilgisine karşı açıkça hareket ettiğinde kabul edilebilir kanallar aracılığıyla memnuniyetsizliğini ifade edebileceğini ve ifade etmesi gerektiğini "belirtti.

İsrail zor durumda

Bu bağlamda İsrail gazetesi "Jerusalem Post", Filistinli grupların Çin gözetiminde daha fazla birlik konusunda anlaşması halinde "bunun İsrail'i zor durumda bırakabileceğine" inanıyor.

Kendisi, "Hamas'ın Batı Şeria'da daha büyük bir rol üstlenmek için Çin'deki toplantılardan yararlandığını ve 7 Ekim'i bir zafer olarak görmeye devam ettiğini" ifade ederek, "Pekin'in açıkça bunu yapmadığını belirtmek önemli" dedi. 7 Ekim saldırısından dolayı Hamas'ı kınıyoruz." dedi

Gazete, "Hamas'ı destekleyen ülkelerin gözünde 7 Ekim'in hedefinin Batı Şeria'da Hamas'ı iktidara getirmek olduğuna" dikkat çekerek, "İsrail'in 2007'den bu yana hedefi Gazze ile Batı Şeria'yı ayrı tutmaktır" dedi. ve Hamas'ı Gazze'de izole etmek." amaç olduğunu belirtti.

“Ekim ayından bu yana savaşın Hamas için bir yenilgiye yol açmadığını veya Gazze'deki iktidardan çıkarılması için bir yenilgi ile sonuçlanmadı ve bu nedenle Pekin toplantıları önemli”, “Hamas için bir yenilgi olmadığında, devam edecek Pekin, Ankara, Tahran ve Doha'nın desteğinden faydalanmak, gücünü geliştirmek ve daha büyük bir bölgesel rol için çabalamak olduğunu belirtti.

İsrail gazetesi, "Hamas'ın 7 Ekim'de yaşanan vahşet nedeniyle izole edilmediğine, aksine bazı yönlerden güçlendirildiğine" dikkat çekerek, "Pekin toplantılarının bu güç ve nüfuzun bir örneği olduğunu" açıkladı.

Çin'in büyüyen rolü

Amerikan dergisi "Time" ise Filistin'in siyasi birliği meselesinin (Pekin anlaşması kapsamında) "savaştan sonra Gazze'deki liderlik yapısının planlanmasında karmaşıklığa" yol açabileceğini belirtti.

Amerikan dergisi, anlaşmanın Çin'in Ortadoğu'da diplomaside oynadığı artan rolü doğruladığına inanıyordu.

Bu, Pekin'de 21-23 Temmuz arası düzenlenen gruplar arasındaki uzlaşma diyaloğunun kapanış töreninde Filistinli grupların bugün erken saatlerde bölünmeye son vermek, ulusal bir uzlaşma hükümeti oluşturmak ve Filistin ulusal birliğini güçlendirmek amacıyla "Pekin Deklarasyonu"nu imzalamasının ardından geldi.

14 Filistinli grubun Çin'in başkenti Pekin'de yaptığı toplantı sonucunda yayınlanan bildiride, Filistin Kurtuluş Örgütü çerçevesinde tüm güçleri kapsayan kapsamlı bir ulusal birliğin sağlanması ve geçici bir ulusal birlik oluşturulmasının gerekliliği vurgulandı.

Filistin Haberleri

15 İşgalci Öldürüldü!
Onlarca yerleşimci Mescid-i Aksa'ya saldırdı
İşgalci ABD'den Türkiye'ye "Hamas" uyarısı
Tel Aviv'deki hassas askeri noktalara Yeni Operasyon
Hamas Siyasi Bürosu Türkiye'ye mi taşındı? Dışişleri'nden açıklama geldi