İsrail İran'a saldıracak mı?

Washington askeri seçeneğe yeşil ışık yaktı, İsrail İran'a saldıracak mı?

Bazıları, aday Joe Biden'in İran'ın nükleer silah geliştirme kabiliyetini sınırlamayı amaçlayan çok taraflı bir anlaşma olan Ortak Kapsamlı Eylem Planı'na (JCPOA) yeniden katılmak için çalışma taahhüdünü hatırlayabilir. JCPOA, Biden'in Başkan Yardımcısı olduğu 2015 yılında Başkan Barack Obama tarafından imzalandı ve sekiz yıllık görevinin tek dış politika başarılarından biri olarak kabul edildi. Diğer imzacılar İngiltere, Çin, Almanya, Fransa ve Rusya'ydı ve Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı. Anlaşma, İran nükleer tesislerinin IAEA tarafından habersiz denetimlerini içeriyordu ve tüm hesaplara göre işe yarıyordu ve nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda bir başarı hikayesiydi. Anlaşma karşılığında İran, ABD'deki bankalarda dondurulan önemli varlıklarını alacaktı ve Washington ve diğer hükümetler tarafından kendisine uygulanan yaptırımlardan da kurtulacaktı.

JCPOA, 2018'de Başkan Donald Trump, İran'ın hile yaptığını ve anlaşmanın ilk aşaması tamamlanır tamamlanmaz bir nükleer silah geliştirmeye başlayacağını iddia ederek ABD'nin anlaşmadan çekilmesini emrettiğinde çöktü. İran ve diğer uluslararası konulardaki cehaleti derin olan Trump, kendisini kendi ailesinin üyeleri de dahil olmak üzere tamamen Siyonist bir dış politika ekibiyle kuşatmış ve İsrail'in yanı sıra İsrail Lobisi tarafından Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) ve Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'ni (AIPAC) de kapsayacak şekilde yahudi grupların çoğunlukta olduğu argümanlara tamamen kapılmıştı. Trump'ın görev süresi, Kudüs'ü ülkenin başkenti olarak tanımak, İsrail'e Batı Şeria'da yasa dışı yerleşimler oluşturmak ve genişletmek ve işgal altındaki Suriye Golan Tepeleri'ni İsrail'in bir parçası olarak tanımak için yeşil ışık yakmak da dahil olmak üzere, akla gelebilecek her şekilde İsrail'e yaltaklanmakla geçti.

Trump'ın rekoru, özellikle de JCPOA'NIN anlamsız ve Amerikan çıkarlarına karşı terk edilmesi göz önüne alındığında, yönetimini diğer ülkelere yeniden katılmak için elinden geleni yapmaya adadığı için Biden'in kırık İngilizcesini duymak neredeyse temiz bir nefes gibiydi. Hala anlaşmayı yapmaya çalışıyordu. Biden gerçekten seçildikten sonra, az ya da çok, o ve Dışişleri Bakanı Tony Blinken, ABD'nin anlaşmayı orijinal belgenin bir parçası olmayan bazı kilit alanlarda daha güçlü hale getirerek “düzeltmek” için ne yapmaya çalışacağını açıkladı.

İran ise anlaşmanın herhangi bir ek uyarıya ihtiyacı olmadığı ve statükoya geri dönüş olması gerektiği konusunda ısrar etti, özellikle Blinken ve ekibi İran'ın balistik füze geliştirmesinin yasaklanmasının yanı sıra Tahran'ın bölge siyasetine "müdahalesini" sona erdirmek için müzakereler düşündüklerini açıkça belirttiler. Müdahale muhtemelen İran'ın Filistinlilere verdiği desteğin yanı sıra Suriye ve Yemen'deki rolüne atıfta bulundu ve bunların hepsi Amerikalı "dost" İsrail ve Suudi Arabistan'ın düşmanlığını kazanmıştı.

İsrail, Biden ve üst düzey yetkilileriyle “İran tehdidini” görüşmek üzere Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Savunma Bakanı Benny Gantz ve Başbakan Naftali Bennett'in de aralarında bulunduğu bir dizi üst düzey yetkili göndererek kaçınılmaz olarak ortalığı karıştırdı. Lapid, İsrail'in "herhangi bir anda, herhangi bir şekilde hareket etme hakkını saklı tuttuğunu" açıkça belirtti. Ulusların dünyayı kötülükten korumak için güç kullanmaları gereken anlar olduğunu biliyoruz. Ve şüphesiz, Biden de Trump gibi, kendisini Siyonistlerle çevreleyerek gerçek duygularını açıkça ortaya koydu. Blinken, Wendy Sherman ve Victoria Nuland, Dışişleri Bakanlığı'ndaki en iyi üç sırayı doldurdu, hepsi Yahudi ve İsrail'de güçlü. Nuland önde gelen bir neocondur. Ve dışişleri bakanlığının Yakın Doğu bölgesinin başına Bakan Yardımcısı olarak aday gösterilen Barbara Leaf'in atanması bekleniyor. Halen, AIPAC'ın bir yan ürünü olan ve İsrail Lobisinin önemli bir bileşeni olan Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nde (WINEP) Ruth & Sid Lapidus Üyesidir. Bu, İsrail Lobisi'nde iyi durumda olan bir üyenin, Ortadoğu'daki Amerikan politikasını denetleyen Dışişleri Bakanlığı yetkilisi olarak hizmet edeceği anlamına geliyor.

Pentagon'da, İsrailli mevkidaşlarıyla tanışmaktan her zaman mutlu olan dövülebilir bir General Mark Milley ve aynı şekilde "İsrail'in kendini savunma hakkı vardır" çizgisini papağan gibi ustalaşan olumlu bir eylem promosyonu olan Savunma Bakanı Lloyd Austin'i bulur. Ve Biden'ın kendisi, Meclis Başkanı Nancy Pelosi, Meclis Çoğunluk Lideri Steny Hoyer ve tabii ki Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'i de içerecek şekilde, Demokrat Parti'nin en üst seviyesinde, kendini ateşli Siyonistler olarak ilan edenlerden bahsetmeye gerek var mı?

Bu yüzden İsrail'in itirazları üzerine JCPOA'ya yeniden katılmak en başından beri bir başlama iradesi ​​değildi ve muhtemelen sadece Trump'ın kötü görünmesi için tartışıldı. Hem İran hem de ABD'yi içeren dolaylı görüşmeler, Haziran sonundan bu yana durmuş olsa da teknik olarak Viyana'da devam ediyor. Trita Parsi kısa süre önce, İran'ın Biden görevde kaldığı sürece Beyaz Saray'dan plana bağlı kalacağına dair bir taahhüt arayarak bir anlaşma için bir atılım yapmaya çalıştığını öğrendi. Biden ve Blinken reddetti ve Blinken kısa süre önce “zaman tükeniyor” diyerek yeni bir anlaşmanın olası olmadığını doğruladı.

Ve başka yeni gelişmeler de oldu. İsrailli yetkililer yirmi yılı aşkın bir süredir İran'ın kendi nükleer bombalarına sahip olmasına sadece bir yıl kaldığı ve durdurulması gerektiği konusunda uyarıyorlar, bu da dini bir mantra gibi tekrar tekrarlanmaya başlayan bir iddia, ancak şimdi aslında bu işi -saldırı- yapmak için gerekli olan silahlanmaları finanse ediyorlar. İsrail Savunma Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi defalarca IDF'nin İran'ı vurma planlarını "hızlandırdığını" söyledi ve eski Başbakan Binyamin Netanyahu'yu da dahil İsrailli politikacılar düzenli olarak İslam Cumhuriyeti'nden gelen tehditle başa çıkmak için ne yapılması gerekiyorsa yapmakla tehdit ediyorlar. İsrail medyası, Buşer'deki İran reaktörünü ve Natanz'daki yeraltı araştırma tesislerini yok etmek için gerekli olacak Amerikan bunker buster bombalarını satın almak için mevcut ve yaklaşmakta olan bütçede 1,5 milyar dolar tahsis ettiğini bildiriyor.

Savaş finansmanıyla ilgili haberlerin ardından, İsrail Hava Kuvvetleri'nin İran nükleer tesislerine saldırıyı simüle etmek için "yoğun" tatbikatlar yaptığı yönünde haberler de geldi. İsrail 5000 poundluk bunker buster bombalarını elde ettikten sonra, mühimmatı kullanmak için bombardıman uçakları da tedarik etmesi gerekecek ve ABD Kongresi'nin bunu gerçekleştirmek için bir şekilde gerekli "askeri yardımı" yapacağından şüpheleniliyor. Tony Blinken, yönetimin İsrail'in ne planladığını bildiğini ve onayladığını da açıkça belirtti. 13 Ekim'de İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile bir araya gelen Bakan, İran'la diplomasinin başarısız olması halinde ABD'nin "diğer seçeneklere" yöneleceğini söyledi. Ve evet, bunu "İsrail'in kendini savunma hakkı var ve biz bu öneriyi güçlü bir şekilde destekliyoruz" gibi ihtiram içeren bir çizgiyle takip etti.

Lapid, Blinken'in “seçeneklerinden” birinin askeri harekat olduğunu doğruladı. “Dışişleri Bakanı'nın az önce söylediklerini tekrarlayarak başlamak istiyorum. Evet, diplomasi başarısız olursa başka seçenekler de masada olacak. Ve diğer seçenekleri ifadesiyle, bence herkes burada anlatmak istediğimiz şeyin ne olduğunu anlıyor". İran'ın nükleer programını tartışırken Lapid ve Blinnken'in, İran'ın zahirde aramadığı, ancak gelecekte kendini savunmak için kesinlikle bir sonuç olarak başvuracağı bir nükleer silah edinmesini önlemek için yasadışı ve sebepsiz bir saldırıyı onayladıkları gözlemlenmelidir.

Kısacası, ABD dış politikası yine İsrail tarafından rehin tutuluyor. İsrail'in çoğu kişi tarafından savaş suçu olarak görülen İran'a saldırmasının meşru müdafaa eylemi olduğu yönündeki Beyaz Saray'ın tutumu, açık bir saçmalıktır. Ancak görünen o ki, ABD suçu onaylıyor gibi görünecek ve kaçınılmaz olarak suça dahil olacak, bu da şüphesiz Orta Doğu'da Amerikan halkının üzüntüsünden başka bir şey olmayan başka bir dış politika felaketiyle sonuçlanacak. Basit gerçek şu ki, İran İsrail'i ne tehdit etti ne de saldırdı. Bu göz önüne alındığında, İsrail'in İran tesislerini sabote etmek ve bilim adamlarına suikast düzenlemek için halihazırda gerçekleştirdiği eylemler hakkında bir savunma eylemi yaptığını haklı çıkaracak hiçbir şey yoktur ve İran topraklarında ABD yardımı olsun ya da olmasın doğrudan askeri saldırılar hakkında savunma yapıldığını ortaya koyacak hiçbir dayanak olmayacaktır. İsrail aptalı oynamayı seçerse, bu onlara ve liderlerine aittir. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu bu denklemde olmasını gerektirecek bir durum yoktur ve dahil olmaması gerekiyor, ancak Siyonist güçler tarafından sıkı bir şekilde kontrol edilen Beyaz Saray ve Kongre'nin Yahudi devleti ile olan bağı koparacak bilgeliğe veya cesarete sahip olup olmadığı şüpheli.

Philip Giraldi

Strategic Culture


İsrailli analist Ben Caspit'in hazırladığı, Al Monitor'da yer alan podcast içeriğinde İsrail yayın kuruluşu Kanal 13 haberlerinin kıdemli askeri analisti Alon Ben David'in yer verdiği değerlendirmelerinde, "İsrail İran'ın 'nükleer know-how'ını yok edemez" başlığı kullanıldı. Ben David şöyle diyor:

"2012'de İsrail pratik yapmaktan ve İran'a saldırmak için uygulanabilir bir askeri seçeneğe hazırlanmaktan vazgeçti. Netanyahu o dönemde Amerikan yönetiminin taleplerine cevap veriyordu. Şimdi İsrail ordusu uzun zaman önce yapması gerekeni yapmaya geri döndü, yani İsrailli karar vericilere sunulacak bir seçenek hazırlıyor."

Yine de, İsrail'in İran nükleer programına karşı askeri seçeneklerinin çok çok sınırlı olduğunu vurguluyor.

"İsrail'in, 1981'de Irak'taki saldırı veya 2007'de Suriye'deki saldırı gibi İran nükleer programını durduracak bir saldırı başlatma yeteneği neredeyse yok". (İntizar)

Amerika Haberleri

The Telegraph: Trump'ın İran'a azami baskı politikası büyük bir zorlukla karşı karşıya
Malcolm X'in ailesinden ABD yönetimine 100 milyon dolarlık dava
Büyük Şeytan ABD'den küstah açıklama!
ABD askerleri Güney Kıbrıs'taki üsse yerleşmeye hazırlanıyor
WSJ: Trump, İran'ın petrol endüstrisine 'radikal' yaptırımlar planlıyor