İsrail, Lübnan Savaşı'na isim arıyor

Amir Peretz, yardımcılarına bir yenilgi olarak kabul edilen yaz aylarındaki Lübnan savaşı için bir isim bulma emri verdi.


Lübnan savaşından dolayı istifa etmesi için birçok kesimden baskı alan siyonist İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, yardımcılarına bir yenilgi olarak kabul edilen yaz aylarındaki bu savaş için bir isim bulma emri verdi. Peretz ayrıca, savaşa isim bulunması için iki general ve bir hukuk profesöründen oluşan bir komisyon kurdu.

İsrail ordusu, 34 gün süren mücadelenin ilk başlarında operasyona "Adil Ödül Operasyonu" adını vermiş; daha sonra ise "Yön Değişimi Operasyonu" olarak isimlendirmişti.

Peretz'in kurduğu komisyona başkanlık eden kabine bakanı Yaacov Ederi, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada bir isim aradıklarını belirtti. Ederi, "Yaklaşık 10 gündür mahrum ailelerin istekleri doğrultusunda bir isim arıyorum" dedi. Ederi, önümüzdeki pazartesi günü savunma yetkililerinin bir araya gelerek buldukları isimleri değerlendireceklerini dile getirdi.

İsrailli Bakan, Savunma Bakanlığı ile aralarında Hizbullah ile girişilen bu mücadeleye "savaş mı yoksa askeri operasyon mu denileceği" konusunda bir anlaşmazlık olduğu iddialarının da gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

İsrail ve Lübnan merkezli Hizbullah arasında 12 Temmuz - 14 Ağustos tarihleri arasında yaşanan savaşa İsrail medyası İkinci Lübnan Savaşı ismini vermişti. Birinci Lübnan Savaşı olarak ise İsrail'in 1982'de "Galilee'de Barış Operasyonu" adı altındaki Lübnan'ı işgali isimlendiriliyor.

Geçtiğimiz yaz yaşanan Lübnan savaşı, İsrail'de bir yenilgi olarak görülürken hem siyasi hem de askeri yönetime yönelik istifa baskısı oldukça artmış ve savaşın soruşturulması için komisyonlar kurulmuştu. Dönemin siyasi liderleri Savunma Bakanı Amir Peretz ve Başbakan Ehud Olmert, istifa etmeden kalırken dönemin Genelkurmay Başkanı Dan Halutz ise istifa etmişti.

Lübnan Haberleri

Şeyh Kasım Gazze'nin Efsanevi Kararlılığını Selamladı
İşgalciler Lübnan'da Katliam Yaptı
İşgalciler Ateşkesi Yine İhlal Etti!
İşgalcileden İtiraf: Güvenlik tehdidi ortadan kaldırılmadı.
Şeyh Naim Kasım: Neden hakikat için savaşmıyorsunuz?