israil medyası, işgalci varlığın birden fazla düzeyde büyük kayıplar yaşadığını, özellikle de işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki Hizbullah füzeleri ve insansız hava araçlarının neden olduğu, Gazze ve Lübnan cephelerinde yüzbinlerce dönümlük alanda yangınlar çıktığını ve on binlerce kişinin yaralandığını bildiriyor.
israil medyası, işgal altındaki itfaiye ve ambulans hizmetlerine ilişkin veriler yayınlayarak, "İsrail"e düşen roketlerin yüzde 70 ila yüzde 80'inin büyük yangınlara neden olduğunu belirtti.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, Hizbullah'la savaşın başlamasından bu yana işgal altındaki Filistin'in kuzeyinde yaklaşık 230 bin dönümlük alan yakıldı. Verilere göre Yukarı Celile ve Golan bölgesinde 175 bin dönümden fazla doğal alan yakıldı.
Aşağı Celile'de ise yaklaşık 25.000 dönümlük açık alan ve ormanda yangın çıkarken, Batı Celile'de 9.000, Hula Ovası bölgesinde ise 722,8 dönümlük alanın yandığı kaydedildi.
Keren Kayemet Derneği'nin ormancılık bölümündeki uzmanlar, İsrail medyasına "hasarın onarılması için 5 ila 7 yıla ihtiyaçları olduğunu" söyledi.
Buna karşılık İbrani Kanal 12, kuzeydeki füzelerin ve hassas insansız hava araçlarının ateşlenmesinin durmadığını ve bir füzenin “İsrail”in üçte birini felç edebileceğini belirtti.
İbrani Kanal 12, Metulla'daki evlerin %60'ının Lübnan'dan gelen ateşle vurulduğunu, 450'den fazla tanksavar füzesinin ateşlenmesi sonucu 300'den fazlasının yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiğini bildirdi.
Kanal, "Metulla" yerleşiminde altyapıda büyük hasar bulunduğunu ve tahminlerin, buranın onarılmasının 2 ila 4 yıl süreceğini gösterdiğini sürdürdü.
Margaliot Konseyi başkanı da acısını Kanal 12'ye aktardı: "Bir yıl bir aydır evimin dışındayım ve bu İsrail hükümetinin bir başarısızlığıdır ve geleceğimiz Güney Lübnan'a çok bağlıdır."
Savaşın Gazze ve Lübnan cephelerinde ve sağlık sektörü düzeyindeki etkisi nedeniyle, İsrail Savunma Bakanlığı Rehabilitasyon Dairesi, İsrail “ordu”sundan ve diğer güvenlik güçlerinden yaklaşık 12.000 yaralı erkek ve kadını kabul etti. Rehabilitasyon Dairesi, Gazze Şeridi'nde savaşın başlamasıyla birlikte bu sayının bir yılda yüzde 20 artarak yaklaşık 74 bin kişiye ulaştığına dikkat çekti.
Maariv, çatışmalar sırasında yaklaşık 1.500 askerin iki kez yaralandığını, Lübnan'daki kara operasyonunun başlangıcından bu yana yaklaşık 900 yeni yaralının hastanelere nakledildiğini, yani geçen aya göre 1,5 kat artış olduğunu sözlerine ekledi. .
Gazete, yaralananların çoğunun (%51) 18-30 yaş arası gençlerden oluştuğunu, bunların yaklaşık 8 bin 500'ünün (%66) fiziksel yaralandığını, 5 bin 200'ünün (%43) ise psikolojik tepkiler gösterdiğini belirtti.
Ayrıca, yaralıların %14'ü orta riskli yaralanmalar olarak sınıflandırıldı; ayrıca 23'ü ciddi kafa travması geçirdi ve 60 yaralının bacakları kesildi ve protez uzuvlar takıldı; 5 yaralının da uzuvlarının dışarıya takılması gerekiyordu. Ülkede görme yetisini kaybeden 12 kişi de yaralandı.
"Maariv" gazetesi, yaralıların yüzde 66'sının yedek askerler, yüzde 16'sının düzenli askerler, yüzde 11'inin polis memurları ve yüzde 7'sinin "ordu" daimi hizmet mensupları olduğunu bildirdi.
Yaşlara bakıldığında ise enfekte olanların yüzde 51'i 30 yaşın altında, yaklaşık yüzde 30'u 30 ila 40 yaş arasında ve enfekte olanların yüzde 19'u 40 yaşın üzerinde.
Fiziksel yaralanma nedeniyle tedavi gören 8.500 kişiden askerlerin yüzde 48'i ekstremite yaralanmalarından, yüzde 29'u kulak ve gözlerden ve yanıklardan, yüzde 12'si iç yaralanmalardan, yüzde 9'u omurgadan ve yüzde 2'si kafadan yaralanıyor.