Mısır'da üç haftadır devam eden protestolar sonucu istifa etmek zorunda kalan Mısır eski Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifası, Mısır halkı arasında olduğu gibi işgal altındaki Filistin topraklarında da coşkuyla kutlanıyor.
İsrail'in Mübarek yönetimi ile anlaşması sonucu açık cezaevi haline getirilen Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas tarafından Mübarek'in istifasına yönelik yapılan açıklamada, Mısır halkının dirayetli duruşunun önemine vurgu yapıldı.
Hamas açıklamasında, Mübarek iktidarı sonrası kurulacak yönetimin siyasi kararlarına dikkat çekilirken; yeni yönetimin Gazze'ye İsrail ile birlikte uyguladığı ambargonun biran önce kaldırılması kararı başta olmak üzere yeni politikalar belirlemesi gerektiği belirtildi.
Hamas sözcüsü Sami Abu Zuhri yaptığı açıklamada, Mübarek'in istifası, Mısır devriminin sadece başlangıcı olduğunu söyledi. Reuters'e açıklamalarda bulunan Zuhri, Mübarek karşıtı elde edilen zaferin Mısır halkının dirençli duruşu ile kazanıldığını söyledi.
Gazze, Mısır ve İsrail'e sınırı bulunmakla birlikte bu iki ülke tarafından yıllardır çok büyük bir ambargoya maruz bırakılmıştı.
Mübarek'in devrilmesi tüm dünyada büyük bir yankı uyandırdı.
İSTİFANIN SEVİNCİ TUNUS VE BEYRUT'A ULAŞTI
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifası Tunus ve Lübnan'da da sevinç gösterilerine yol açtı.
Aralık ortasında başlayan protesto hareketinin ardından 14 Ocak'ta Devlet Başkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terkettiği ve birçok Arap ülkesinde gösterileri ateşlediği Tunus'un başkenti Tunus'ta, Mübarek'in gidişi otomobil klaksonları ve danslarla kutlandı.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un birçok semtinde de, Mısır Cumhurbaşkanının istifası otomobil konvoyları, klaksonlar ve havai fişeklerle kutlandı.
Lübnan'daki Hizbullah da, "tarihi zaferlerinden" dolayı Mısırlılar'ı kutladığını açıkladı.
İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü de, Mısır halkının "büyük bir zafer" elde ettiğini söyleyerek, "Mısırlılar'ın bu yolda devam etmelerini ve tüm tarihi isteklerini gerçekleştirmelerini umduklarını" belirtti.
AVRUPA'DA DA SEVİNÇ GÖSTERİLERİ VAR
Fransa'nın Paris İngiltere'nin Londra ve Almanya'nın Berlin şehirlerinden de Hüsnü Mübarek'in istifa etmesinden dolayı kutlamalar yapıldığı bildirildi.
OBAMA'DAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
İstifanın ardından gözlerin çevrildiği ülkelerden biri de ABD oldu. ABD Başkanı Barack Obama, Mısır Devlet Başkanı hüsnü Mübarek'in istifasını Beyaz Saray'da bir toplantı sırasında öğrendi. Obama, ardından televizyonu açarak gelişmeleri izlemeye başladı. Obama'nın TSİ 20.30'da bir açıklama yapması bekleniyor.
AB YARDIM EDECEK
Mübarek'in istifa etmesinden sonra ilk açıklama Avrupa Birliği'nden geldi. Birlikten yapılan açıklamada, AB'nin, Mısır'ın geleceği için her türlü yardıma hazır olduğu belirtildi.
DAVUTOĞLU'NDAN OLUMLU TWEET
Türkiye'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak diplomatik kaynaklardan yapılan açıklamaya göre, Türkiye istifayı olumlu karşıladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, twitterdan yaptığı değerlendirmede, istifanın Mısır halkı için hayırlı olmasını diledi.
MERKEL: MÜBAREK İSTİFA EDEREK MISIR HALKINA HİZMET ETTİ
Mısır'da Hüsnü Mübarek'in istifasına Avrupa'dan ilk tepki Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geldi. Merkel, Mübarek'in istifa ederek Mısır halkına hizmet ettiğini söyledi. Merkel ayrıca Mısır'ın, İsrail ile yaptığı anlaşmaların onurlandırılması gerektiğini kaydetti.
Basın toplantısında konuşan Merkel, "Bugün büyük bir neşe günü. Tarihi bir değişikliğe tanıklık ediyoruz. Mısır halkının, sokaklardaki milyonlarca Mısırlının neşesini paylaşıyorum." dedi.
İSRAİL: YENİ YÖNETİM İLE BARIŞI SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ
İsrail tarafından yapılan açıklamada Mısır'da demokrasinin gelişmesini destekledikleri açıklanırken; yeni kurulacak hükümet ile barış anlaşmalarının devam etmelerinden yana oldukları açıklandı.
Mısır'da Hüsnü Mübarek'in istifasını değerlendiren İsrail eski Savunma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer ise "Mısır'da sokak kazandı" dedi. Ben-Eliezer, İsrail'in Chanel 10 televizyonuna yaptığı açıklamada Mübarek'in "Doğru olanı yaptığını" ifade etti.
Mübarek'i yakından tanıyan İsraillilerden biri olan Binyamin Ben-Eliezer, "Sokak kazandı. Yapılabilecek bir şey yoktu. İstediği şeyi yapması iyi oldu." dedi.
Mısır, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargo ve yine İsrail ile ilk barış anlaşması imzalayan Arap ülkesi olması açısından çok önemli sayılıyor
Dünyabülteni