Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat'ın "Birleşmiş Milletlerde tek taraflı olarak Filistin'in bağımsızlığını ilan için girişimde bulunduklarını" açıklaması İsrail koalisyon hükümetinde gerilime sebep oldu.
Koalisyondaki sağcı milletvekillerinin, "Bu karara Batı Şeria'daki yerleşim birimlerini İsrail sınırlarına dahil ederek karşılık veririz." yönündeki açıklamasına koalisyonun İşçi Partili milletvekillerinden sert tepki geldi.
İşçi Partili bakanlardan Binyamin Ben-Eliezer de böyle bir durumda koalisyondan çekilecekleri tehdidinde bulundu. Filistinlilerin devlet kurma ve İsrailli sağcıların "ilhak" tehditlerinin sadece laftan ibaret olduğunu da söyleyen Ben-Eliezer, "Tek yol, tarafları müzakereler için karşı karşıya getirmektir." dedi.
Likudlu Çevre Bakanı Gilad Erdan, Filistinlilerin tek taraflı olarak devlet ilan etmeleri durumunda İsrail'in de yerleşimlerden bazılarını topraklarına katmak için bir yasa çıkarmayı düşünebileceğini söyledi. Erdan, Filistinlilere her ay ödenen 50 milyon dolar civarındaki paraya el koyabileceklerini de belirtti.
Aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın partisi İsrail Evimiz Partisi'ne mensup Altyapı Bakanı Uzi Landau ise bu tür bir girişimi skandal olarak yorumlarken, kendilerinin de buna karşı tüm 'C' bölgelerinde egemenliklerini ilan ederek karşılık vereceklerini öne sürdü. Dışişleri Bakanı Lieberman, bağımsız bir Filistin devletinin tek taraflı ilanıyla ilgili alınacak bir kararın BM'den muhtemelen geçmeyeceği görüşünü ifade etti. ABD, İsrail aleyhine olabilecek her türlü kararın BM Güvenlik Konseyi'nden geçmesini veto ediyor.
Başbakan Binyamin Netanyahu da önceki akşam yaptığı açıklamada tek taraflı tutulacak bir yolun, daha önceki anlaşmalarla kurulmuş çerçeveyi dağıtacağını, İsrail'in de kendi tek taraflı adımlarını atmasına yol açacağını kaydetmişti.
İsrail gibi Hamas da Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde bir Filistin devleti ilanına karşı çıkarak, Batı Şeria'daki yönetime "Önce işgali durdurun." diye seslendi. El Bardavil, tek taraflı bağımsızlık ilanının Yaser Arafat tarafından 1988'de yapıldığını hatırlatarak, "Eğer bir kez daha yapılacaksa, sadece Batı Şeria ve Gazze Şeridi yerine, neden Akdeniz'den Şeria Nehrine bir devlet ilanı değil." diye konuştu.
1988'de Filistin'in bağımsızlığını Cezayir'den ilan eden dönemin Filistin Lideri Yaser Arafat, daha sonra başlayan görüşmeler süreci ile bağımsızlık kararını hiçbir zaman yürürlüğe koymamıştı. Ancak 1990'lı yılların sonunda görüşmelerin yeniden tıkanması üzerine Filistinliler yeniden bağımsızlık kararını masaya getirmişti. O dönem de İsrail Başbakanı olan Netanyahu bu girişimi kendisinin engellediğini belirtmişti.