İsrail'den Gelenler Karadeniz Yaylalarında Ne Yapıyor?

Adnan Öksüz, ''İsrailli Böcekler'' başlıklı ilgi çekici bir yazı kaleme aldı.

Daha önce Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Şengül Alpay Karaoğlu'nun gündeme getirdiği konuyu bu kez de Adnan Öksüz köşesine taşıdı.

Karadeniz'e gelen işgal rejimi İsrail'in vatandaşlarıyla ilgili halkın gözlemlerini aktaran Millî Gazete köşe yazarı Öksüz, dikkat çekici sorular sordu.

Bahsi geçen yazı şu şekilde:

Geçenlerde Karadenizli bir dostumla sohbet ederken son derece ilginç ve de çarpıcı cümleler kullandı;

* “Şu anda yaz tatilindeyiz. Bizim bölgeye de haliyle yoğun bir ilgi var. Özellikle Ayder Yaylası, Uzungöl gibi…”

* “Yerli turistler akın akın bölgeye geliyor. Ama benim dikkatimi çeken yabancı turistler. Ve de özellikle İsrailli turistler. İsrailli turistlere birkaç kez insani açıdan yardımcı da oldum. Ama baktım ki bazılarının amaçları çok farklı…”

* “Son dönemde bizim bölgede, sebze meyvelerde bugüne kadar hiç görmediğimiz hastalıklar meydana gelmeye başladı. Bitkiler, sebzeler anında kurumaya başladı! Bugüne kadar görmediğimiz böcekler peyda oldu. Sabahtan akşama kadar dağlarda ne yapıyor bu İsrailli turistler? Acaba bu böcekleri İsrailliler mi bölgeye yayıyor?”

* “Turist elbette turisttir, gerekli saygıyı ve ilgiyi göstereceğiz, gösteriyoruz ama aralarında art niyetli olanlar nasıl ayırt edilecek?”

* “İsrailliler yaylaya gidiyor, ‘turizm yaptı, indi’ deniyor ama geliş sebepleri aslında çok farklı olabilir mi?”

* “Bir de bitki hırsızlığı var; eskiden yaylalardaki bitkileri çalarken gövdesini birlikte çalıyorlardı ve bu gözlemlenebiliyordu. Fakat günümüzde buna artık gerek yok. Çünkü kaçakçı, bitkinin kök saçağından gözle görülemeyecek bir parça alıyor, kulağının arkasına, gözlüğünün bir köşesine mikroçipler içinde saklayabiliyor. Çorabına, ayakkabısına gizliyor.”

* “Geçenlerde ben de yaşadım; bölgemize turist adı altında gelen bazıları, sürekli dağ gezileri yapıyor. Motosikletli İsraillilerin ne işi var? Sabah saat 09.00-10.00’da dağlardan inerken görüyorum onları! Zira, o saatlerde yaylada kimse yok! Rahat rahat endemik bitkileri topluyorlar!”

***

Anlatılanlar hakkında az daha dilimi yutacaktım! Şaşırdım kaldım!

Peki, ya siz!

İSRAİL, KARADENİZ’DEN BİTKİ KAÇIRIYOR MU?

* İsrail, Karadeniz’den endemik bitki kaçırıyor mu?

* Doğu Karadeniz’e gelen bazı kişilerin neden direkt yaylalara gittiğinin sorgulanması gerekmiyor mu? Yöredeki belirli kontrol noktalarında endemik bitkileri tanıyan uzmanların görevlendirilmesi gerekmez mi?

* İsrail’de çakma bir Ayder Yaylası kurulduğu, Ayder’in bir minyatürünü oraya kurdukları iddiası doğru mudur?

* Kaçak bitkilerin sadece gümrüklerde ihbar varsa yakalanıyor olması bir handikap mı, değil mi?

* Bu alanda akademisyenler, araştırmacılar Doğu Karadeniz’de özellikle soğanlı bitkide önemli popülasyon olduğunu söylüyor. Devlet ve hükümet, ilgili bakanlıklar bu konuda yeterli önlemi alıyor mu?

* Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bu bitkilerin 40 yıldır bilinçsiz bir şekilde ihraç edildiği iddiaları doğru mudur?

* Bitki kaçakçılarının “hangi bitkinin, hangi yaylanın hangi noktasında olduğunu çok iyi bildiğine ve özel aletlerle bitkinin doğal değerlerini araştırdıklarına” dikkat çekiliyor. Bu hususlar devletin farklı makamlarında nasıl değerlendiriliyor?

* Bir bitkinin özelliklerinin analiz edilmesi için o bitkinin küçük bir kesitinin alınması yeterli oluyor. Bununla milyonlarca DNA üretilip bize satılabiliyor. İsrail’de kurulduğu ileri sürülen çakma Ayder Yaylası’nda Karadeniz Bölgesi’nde yetişen hemen hemen her bitkinin bir kopyasının olduğu doğru mudur?

* Bölgedeki köylüler konu hakkında bilgilendirilip bilinçlendiriliyor mu?

İslami-analiz

Medya-Makale Haberleri

Abdurrahman Dilipak: Bize yalan Söylediler
Mücahit Gültekin: Suriye Tartışmaları, "Kökü Dışarıda Olmak" Söylemi ve Politik Hafıza Üzerine
Abdurrahman Dilipak: Suriye İsrail’le karşı karşıya gelirse!
Abdurrahman Dilipak: Suriye’deki halk devrimine nasıl bakıyorum
Abdurrahman Dilipak: Allah’a ve ahiret gününe inanmak!