Ambargo altındaki Gazze halkına yardım götüren gemilerden Mavi Marmara'ya düzenlediği alçak-vahşi saldırıdan sonra köşeye sıkışan işgalci-terör devleti İsrail'e, bir tokat da BM Güvenlik Konseyi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'ndan sonra Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nden (AKPM) geldi. Türkiye'nin girişimi üzerine toplanan AKPM, İsrail'in vahşi gemi baskınını görüştü. Önemli oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda, İsrail'in saldırısıyla "uluslararası hukuku ihlal ettiği" belirtildi.
Kararda, İsrail'in uluslararası soruşturma açılması talebini reddetmesi de kınandı ve bu talebin yerine getirilmesi istendi. AKPM kararında, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırması gereğine de işaret edildi. İstanbul'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın devlet ve hükümet başkanları zirvesinde de Mavi Marmara gemisine yapılan vahşi baskından dolayı İsrail kınamıştı.
Ambargo altındaki Gazze halkına yardım götüren gemilerden Mavi Marmara'ya düzenlenen vahşi saldırıdan sonra yoğun diplomasi trafiği yürüten Başbakan Erdoğan liderliğindeki Türkiye hükümeti, terörist İsrail'i uluslararası arenada nefes aldırmıyor.
Türkiye'nin girişimleri üzerine toplanan BM Güvenlik Konseyi, İnsan Hakları Konseyi'den ve Avrupa Parlamentosu'ndan sonra İsrail'in vahşi gemi baskını görüşmek için dün toplanan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurulu'ndan da terör devletine kınama çıktı.
AKPM genel kurulu, "acil konular" oturumunda, "Ortadoğu'da artan gerilim" başlıklı raporu ve buna bağlı karar tasarısını kabul etti. Önemli oy çoğunluğuyla kabul edilen kararda, işgalci-terörist İsrail'in saldırısıyla "uluslararası hukuku ihlal ettiği" belirtildi.
AMBARGOYU KALDIR
Alınan kararda, işgal devleti İsrail'in uluslararası soruşturma açılması talebini reddetmesi de kınandı ve bu talebin yerine getirilmesi istendi. AKPM kararında, İsrail'in kuşatma altında bulundurduğu ve açık hava hapishanesine döndürdüğü Gazze'ye uyguladığı ambargoyu kaldırması gereğine de işaret edildi.
İsrail'in Doğu Kudüs dahil işgal bölgelerinde yeni yerleşkeler inşa etmesine son vermesi istenen kararda, İsrail'e Gazze'deki kontrol noktalarının sayısını düşürmeye devam etmesi çağrısı yapıldı.
İsrail'in son saldırısıyla, "Ortadoğu'da gerilimi artırmasından büyük endişe duyulduğu" ifade edilen kararda, kalıcı bir çözüm için İsrail ile Filistinliler arasında doğrudan görüşmelerin mutlaka başlatılması çağrısı yapıldı. AKPM genel kurulundaki tartışmada, Türk heyeti başkanı Erol Cebeci ile birlikte diğer Türk milletvekilleri Ruhi Açıkgöz, Mustafa Ünal, Özlem Türköne, Mehmet Tekellioğlu ve Nursuna Memecan İsrail'i kınayan konuşmalar yaptı.
Genel kurulda, Cebeci'nin girişimiyle kabul edilen bir değişiklik önergesinde, hırsız İsrail'den gemideki insani yardım gönüllülerinin el koyduğu eşyalarını derhal geri göndermesi istendi. Cebeci, "İsrailliler el koyduğu kredi kartlarını dolandırıcılara verdi, onlarda da bu kartlardan para çekti" dedi.
BM Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, İsrail'i Gazze'ye yardım götüren gemi filosuna uluslararası sularda müdahale ettiği ve hukuku çiğnedeği için kınamıştı. İstanbul'da düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın devlet ve hükümet başkanları zirvesinde de Mavi Marmara gemisine yapılan vahşi baskından dolayı İsrail kınanmıştı. Üst üste kınama şoku yaşayan terör devleti İsrail'in, dış tepkileri azaltmak için Gazze'ye uyguladığı ambargoyu karadan "göstermelik" gevşetme kararı almıştı. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurulundan da terör devletine kınama çıkması İsrail basınında ve televizyonlarında "flaş" haber olarak duyruldu. AKPM'nin aldığı kınama kararı, İşbaşındaki Mavi Marmara yardım gemisine vahşi baskın düzenlenmesi emrine veren Netanyahu Başbakanlığındaki terör hükümetini de köşeye sıkıştırdığı gelen haberler arasında.
=============
Cezayirli alimlerden de Gazze'ye yardım gemisi
İşgalci-terörist devlet İsrail'in Mavi Marmara gemisine gerçekleştirdiği vahşi baskından sonra ambargo altındaki Gazze'ye yeni gemiler gönderme kararı alan ülkelerin sayısı artıyor. Cezayir Müslüman Alimler Kurumu Başkanı Ammar Talbi de, İsrail ambargosu altındaki Gazze'ye besin ve tıbbi malzeme sağlamak için Gazze'ye gemi göndereceklerini söyledi. Cezayir'in El Haber gazetesinin haberine göre Cezayir Müslüman Alimler Kurumu ülke çapında Gazze'ye yardım için çağrıda bulunurken, Cezayir halkının Gazze için büyük yardımlarda bulunduğu kaydedildi. Şu ana kadar 2500 ton yardım topladıklarını belirten Ammar Talbi, Temmuz'un 5'inde yola çıkarak Mısır sularından Gazze'ye gireceklerini söyledi.
==========
Washington yönetiminde soruşturma rahatsızlığı
İsrail'in 31 Mayıs'ta 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan yardım gemilerine saldırısını soruşturmak üzere kurduğu komisyonun, üyelerin yaşlı olması nedeniyle ABD yönetiminde hayal kırıklığı oluşturduğu bildirildi. İsrail'de yayınlanan Maariv gazetesinin haberine göre, ABD yönetiminden bir yetkili, "Sabah kalktığımızda pijamalarıyla, hele hele Filipinli bir bakıcıyla görüntülenmek gibi korkunç bir durumdan kaçınması gerektiğinden haberi olmayan komisyon üyesi Şabtay Rosen'in (93) resimleriyle karşılaştık" dedi. "Güven oluşturmanın yolunun bu olmadığını" kaydeden yetkili, "Tongaya düşürüldüğümüzü sanıyoruz ve canımız hayli sıkkın. Üyelerinin dikkatle seçilmesi konusunda anlaştığımız halde bir de baktık, bir yaşlılar komisyonu oluşturulmuş" diye konuştu. İkisi yabancı gözlemci beş kişiden oluşan komisyonun İsrailli üyelerinin yaşları 93, 86 ve 75. Türkiye ve BM, İsrail'in saldırısıyla ilgili uluslararası bir soruşturma komisyonu kurulması yönündeki ısrarını sürdürüyor.
vakit