İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz yazarı Yossi Melman, "How many missiles will be fired from Iran, Syria, Lebanon in the next war?" başlıklı yazısını Ozan Kemal SARIALİOĞLU'nun çevirisiyle sunuyoruz.
GELECEK SAVAŞTA İSRAİL'E İRAN, SURİYE VE LÜBNAN'DAN KAÇ FÜZE ATILACAK?
Yossi Melman
Haaretz
Gelecek savaşta İran, Suriye ve Lübnan üzerinden kaç füze yağacak İsrail üzerine? Bu soru, pek çok diğer değişik savaş senaryosuyla birlikte bu hafta başında, 1996-2000 yılları arasında İsrail hava kuvvetleri komutanlığı yapan emekli general Eitan Ben Eliahu tarafından yapılan aydınlatıcı bir konferansın konusuydu.
Konferansında İsrail'in güvenlik stratejisi doktrinindeki, savaşların, teknolojinin ve düşmanların oluşturduğu tehditlerin değişen doğasının icbar ettiği farklılıklar ele alındı. Konferans ikinci Lübnan savaşı sonrasında, İsrail'in sivil hedeflerinin binlerce Hizbullah füzesi tarafından vurulmasının ardından işlerlik kazanan bir kurum tarafından sunuldu. İsrail Füze Savunma Kurumu (www.imda.org.il) Avi Schnurr adlı, daha önce yıllarca Amerikan savunma sanayinde çalışmış ve İsrail'e göç etmesinin ardından da "İsrail füze savunma sisteminin sözcüsü ünvanını almış olan üst düzey bir mühendis tarafından kurulmuş.
Bu kurumda, eski İsrail Atom Enerjisi Komisyonu başkanı general Uzi Eliam, sabık İsrail Hava Kuvvetleri komutanı general David Ivry ve Savunma Bakanlığından emekli bir general ile Arrow füze programında görev yapmış olan Uzi Rubin gibi füze ve gelişmiş silah sistemleri uzmanları ve üst düzey emekli subaylar aktif olarak görev yapıyorlar.
Bu kişilerin varlığı kuruma prestij sağlıyor ve sözünü güvenilir kılıyor; bununla birlikte üyelerinin savunma bakanlığıyla bağlantılı olmaları - hatta bir kısmının finansal açıdan bakanlıkla ilişkide olmaları- fikir beyan etme özgürlüklerini sınırlıyor ve sistemi eleştirme arzularını zayıflatıyor.
Eitan Ben Eliahu konuşmasına ulusal güvenlik doktrinlerini ve bu doktrindeki yeni değişiklikleri tanımlayarak başladı. Bu doktrin, formüle edildiği 1950'lerin başından itibaren silahlı kuvvetlerin eğitiminde şu konsepti takip ediyordu:
· Önleyici vuruş, savaşa erken başlama. Eğer bu mümkün değilse en azından düşmanın savaş hazırlıklarına müdahele; hava hakimiyetinin sağlanması, yarma harekatına başvurmak, son hatlara kadar ilerlemek ve düşmanı malubiyete uğratmak.
Bu doktrin İsrail'in kendisini birbirine yakın iki veya üç cephede savaşta bulacağı senaryosu esas alınarak oluşturulmuştu (Mısır, Suriye ve Ürdün). Bu yüzden 1973 Yevm Kippur savaşına kadar ordu 30-35 milyar dolara uçak, zırhlı araçlar ve birkaç gemi almış, bu şekilde de çeşitliliği ve esnekliği sağlayacağı düşünülmüştü.
İki Büyük Ders
Bu güvenlik doktrinine göre düşmanı yenme süreci silahların şaşırtıcılığına, kolay hareket edebilirliliğine ve etkilerine bağlıydı. Havada ise bu silahların düşman havaalanlarını yok ederek hava savaşlarını kazanabilmesine bakılıyordu, ve de karadan havaya füze sistemlerini yok edebilecek başka silahların geliştirilmesine.
1968-70 arasındaki yıpratma savaşları ve Yevm Kippur savaşı bu temel varsayımları çürüttü. Araplar 6 Gün Savaşındaki yenilgilerinden iki büyük ders çıkarmışlardı. Uçaklarını yer altı hangarlarında gizlediler ve uçaksavar füzeleri satın aldılar. Bunun sonucunda İsrail Hava Kuvvetleri ağır darbe aldı, yaklaşık 100 uçakları düşürüldü veya hasar aldı). Bunun üzerine hava kuvvetleri de yerden havaya füze bataryalarına karşı operasyon düzenleyerek düşman uçaklarını havalanmaya zorlamaya ve bu şekilde onları yok etme kararı aldı.
Ben Eliahu tarafından sunulan verilere göre Yıpratma Savaşında 104 düşman uçağı düşürüldü. Yevm Kippur da ise 277 tanesi yok edildi. 1.Lübnan Savaşındaysa 99 Suriye uçağı düşürülmüş ve 17 füze bataryası vurulmuş,elektro optik havadan karaya füzeler kullanılarak.
Fakat 1980'li yılların sonundan itibaren, özellikle 1991 Körfez Savaşı'nın ardından Irak'ın İsrail'e fırlattığı 40 Scud füzesi bu ülkeyi yeni ve ek bir tehdit algılamasına zorladı:
· sivil bölgelere saldırılar
· savaşın başlangıcının ilanı için çok kısa bir uyarı müddeti
· savaşın uzaması
· konvansiyonel olmayan silahların kullanılması (kimyasal ve nükleer)
Bu tehditlerin bir kısmı özellikle ikinci Lübnan savaşında ve Gazze'de daha da belirginlik kazandı.
Sonuç olarak İsrail savunma bütçesini 50 milyar dolara çıkardı birden ve savunma doktrinini İran, Suriye ve Lübnan (belki de ek başka ülkelerle de) savaş ve stratejik boyutlu terör karşıtı senaryolarına göre yeniledi.
Bu senaryoların ciddiyetini takdir etmek için Ben Eliahu son Lübnan savaşından bazı örnekleritakdim etti. Hizbullah'ın füze cephanesi yaklaşık olarak 14000 füze içeriyordu. Bunlardan orta menzilli 200 füzeyi de içeren 4200 kadarı ateşlendi. İsrail Hava Kuvvetleri 11870 sorti gerçekleştirdi bu 34 günlük savaş süresince (günde ortalama 340 sorti).
Bu sortiler sırasında 93 füze bataryası yok edildi, bu hava akınlarının yarısı savaşın ilk gününde sahip olunan istihbarata dayanıyordu. Hava Kuvvetleri aynı zamanda 33 küçük fırlatma rampasını da yok etti.
Ben Eliahu, İsrail'in gelecek savaşta şu senaryoyu izleyeceği tahmininde bulunuyor:
· Üçe karşı bir cephede savaşılacak
· Düşman bir cephede ezilecek
· Filistin cephesine yönelinmesi
· Uzak düşmanı cezalandırmak veya cevap vermek (İran)
İsrail'in Gelecek Savaştaki Amacı Ne Olmalı?
Körfez Savaşı örnekliğini göz önüne alan Ben Eliahu gelecek savaşta Suriye ve İran'ın İsrail'e 250-300 adet uzun menzilli Shihab ve Scud füzesi ve daha çok Lübnan üzerinden de 5000 adet kısa menzilli füze ateşleyeceği tahmininde bulunuyor.
Uzun menzilli bir füzenin engellenebilmesi için ortalama iki füze gerekiyor, bu da toplamda 500 veya 700 füze ediyor.
Buna ek olarak İsrail'in yedekte 200 füzeye daha ihtiyacı var. Kısa mesafeli füzeleri engellemek için ise İsrail kara füzelerine ihtiyaç duyacak.
Generale göre savaş süresi 20 güne kadar uzayabilir. Suriye karşısında hava üstünlüğüne başvurarak stratejik amaçlı olarak kara savaşı başlatmalı, füze rampalarına ve stratejik hedeflere saldırmalı.
Hava Saldırısına Yoğunlaşmak
Lübnan karşısında da İsrail'in hava üstünlüğü bulunuyor, bundan dolayı orta menzilli füze rampalarına hava saldırısı düzenlemeye yoğunlaşarak kısa menzilli hedefler için kara operasyonu düzenleyebilecek.
Gazze cephesindeyse Kassam roketlerinin ve havan ateşinin oluşturacağı tehdit, analize göre limitli ve dolaylı olacak, bunun cevabı da siviller için sığınaklar oluşturmak, daha etkili alarm sistemleri kurmak ve Filistinli gerillalara karşı kara operasyonu düzenlemek şeklinde olmalı.
Her şey bir yana, İsrail kimyasal ve nükleer tehditle mücadele edebilmek için gelişmiş yöntemlere sahip olmaya azami önceliği vermeli.
İsra Haber