Bu çerçevede İsrail'in uzaydaki çeşitli uyduları İran ile ilgili istihbarat faaliyetlerinde önemli bir rol oynuyor ve İsrail bu rolü güçlendirme, artırma yolunda yeni adımlar atıyor. İsrail'in geçen pazartesi günü Palmahim hava üssünde fırlattığı Ufuk-7(Ofek-7) adlı yeni casus uydusu bu adımların sonuncusu sayılır. Haberlerden anlaşıldığı kadarıyla, Ufuk-7 Şavit roketiyle fırlatılmış ve iki sat sonra yörüngesine yerleştirilerek faaliyete geçirilmiş bulunuyor.
Ufuk-7 300 kilogram ağırlığında, son model kamera ve diğer aletlerle donatılmış, dünya üstünde 600 kilometre yükseklikten eliptik bir yörüngede seyrediyor. Uydu, her 90 dakikada bir İran, Suriye ve Irak üzerinden geçiyor, tespit edip görüntülerini çektiği resimleri bir yer istasyonuna iletiyor.
İsrail radyosunun haberine göre, Ufuk-7 Ufuk-6'ya göre önemli üstünlüklere sahip önemli bir uydu. Savuma Bakanlığı yetkilileri ise uydunun gözetleme fonksiyonlarının yanı sıra İsrail ordusuna bugüne kadar görülmemiş operasyonel yetenekler de kazandırdığına da işaret ediyorlar. Ufuk-7 söylendiğine göre bugün görevini başarıyla yerine getiriyor; ama bu, İsrail'in uydu hamleleri konusunda he zaman başarılı olduğu anlamına da gelmiyor.. Ufuk-5'in yerini alacak olan Ufuk-6 mesela 2004 yılına atıldıktan hemen sonra havada infilak etmiş ve bunun sonucu İsrail 80 milyon doları Akdeniz'e gömmüştü.
Dört gün önce atılan Ufuk-7 esasında bugün faaliyette olan Ufuk-5'i ikame etmek için devreye sokulmuş bulunuyor. Ufuk-5 28 Mayıs 2002'de uzaya fırlatılmış ve birkaç günlük deneme ve beklemeden sonra faaliyete geçmişti. Ufuk-5, İsrail'in Ufuk serisi uydularının beşincisiydi; Ufuk'4'ün 1998 yılındaki başarısız denemesinden sonra İsrail o zaman yörüngede olan Ufuk-3'ün ömrünü uzatmaya ve fonksiyonunu artırmaya çalışmış; ama bu uydunun atmosferde kendiliğinden yanması sonucu Ufuk-5 projesine hız vermişti.
Halen uzayda belli bir yörüngede 400-600 kilometre yükseklikte seyreden Ufuk-5 her 90 dakika bir dünya çevresinde dönüyor ve özellikle de İsrail'in Ortadoğu komşularının görülebilecek bütün stratejik faaliyetlerini gözetliyor, bunların fotoğraflarını çekiyor ve sonra da bunları yer istasyonuna iletiyor. İsrail'in uzun menzilli Jeriko balistik füzesinin bir tür türevi olan Şavit ile uzaya fırlatılan, 300 kilogram ağırlığındaki Ufuk-5 yılların çalışmasının ve çok sayıda İsrailli ileri teknoloji kuruluşunun ortak ürünüydü. Özellikle yeni kamerasının Fransız uydu kameralarından bile üstün olduğu, çok net ve ayrıntılı fotoğraflar çektiği söylenmişti o zaman. Bu uydu herhalde Ufuk-7'nin tam devreye girmesiyle faaliyetlerine son verecek. Zaten ömrü de bitmek üzere.
Ufuk-7'ye ilaveten İsrail'in uzayda başka uyduları da var: Eros-B, Amos 1 ve Amos 2 bunlar. Sivil amaçlı oldukları söylenen bu uydular muhtemelen askerî faaliyetlerde de bulunuyorlar. Bunlardan Eros-B'nin yerdeki 70 santimlik bir nesneyi dahi görüntüleyebildiği Ufuk-7'nin bu konuda daha da üstün özelliklere sahip olduğu söyleniyor. İsrail uydu konusunda çok ciddi ve ısrarlı. Her iki-üç yılda bir muhakkak yeni uydu fırlatacağını söylüyor. Nitekim, Amos-3 önümüzdeki aylarda fırlatılacak. İran da uydu konusunda kararlı. İki yıl önce SİNA-1 adlı sivil uydusunun Rusya'daki bir üsten uzaya fırlatmış, bunun arkasının geleceğine işaret etmişti. Muhtemelen gelecek de...
İsrail ve İran arasındaki mücadele uydu alanında da İsrail'in hamleleri, İran'ın muhtemel karşı hamleleri ile devam edecek anlaşılan. İsrail uyduları bu mücadelenin önemli bir unsuru kısacası...
FİKRET ERTAN
zaman