Toprakları işgal edilen her ülke insanının direniş seçeneği, meşru haktır. Fakat, Kimse Yok Mu" Derneği Genel Başkanı Mehmet Özkara'ya göre ise Filistinlilerin İsrail'e karşı savaşması için hiçbir sebep yok.
Vatan gazetesine konuşan Özkara "İlk defa 2006'da Batı Şeriya'ya insani yardım götürdüğümüz zaman gördük ki kavgaya, geçimsizliğe neden olabilecek ciddi sorunlar ortada yok. Aynı sınırlar içindeler, aynı topraktan, sudan, güneşten, yağmurdan istifade ediyorlar" diyor ve "Zamanla farklılıklar yaşanmış ama bu zamanda birlikte yaşama kültürünü kurmaları gerekir" tavsiyesinde bulunuyor.
Filistin'in işgal altında olduğunu görmezden gelen Özkara, Türkiye ile işgalci İsrail'i eş kefeye koyarak "Uluslararası görüşmeler olmadan yapılacak çalışmalar; nasıl ki yurtdışından ülkemize hükümetin haberi olmadan bir şeyler yapılmaya çalışılırsa biz de rahatsız oluruz. Onlar da rahatsız olabilir. Bu çerçevede olduğu sürece biz bir engelle karşılaşmadık, bir zorluk çıkartılmadı" diyor.
Uluslararası onlarca insani yardım kuruluşu, ambargo altındaki Gazze'ye yardım götürdükleri için engelle karşılaşırken Özkara, engelle karşılaşmadıklarını söylüyor. Özkara "Gazze'ye gittiğimizde yanımızdaki nakit parayla Gazze'de alınabileni alıyoruz, Mısır'ın Ariş şehrinde bir irtibat ofisi kurduk ve Mısır'dan satın alıp Gazze'ye sokacağımız yardımları koordine ettik. Hem Gazze'ye yardım getirdik, hem alışveriş yaparak ekonomisine can verdik. Gazze'de alışveriş tabii ki yapılıyor" diyor.
Tüm yardım örgütleri Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasında büyük engellerle karşılaşırken Özkara, yardımların kapıların kapanmasına rağmen ulaştırdıklarını söylüyor ve ekliyor: "Ocak 2008'de Gazze'ye gittik. Refah Kapısı iki defa açıldı ve gittik. Kapı kapanacağı zaman talimat gelir ve "sivil toplum kurumları ayrılsın" denince de ayrılırız. Bu bir ülkenin kararıdır ve o ülkenin de bir yardım kuruluşu olarak kararına saygı duymamız gerekir. Gazze'de siyasi görüşlerden uzak, yardımlaşma derneği olan Sulh Derneği ile ortaklaşa çalışıyoruz. Biz oradan ayrılınca onlar proje geliştiriyorlar ve bize anlatıyorlar. Proje onaylanınca, Gazze'deki Sulh Derneği'ne para havalesi yapıyoruz. Onlar da Kimse Yok Mu Derneği adına projeyi hayata geçiriyor. Kapı kapandı diye yardımlarımız kesilmedi. Havaleyi bizim tüm bankalar üzerinden Gazze'deki derneğin kurumsal hesabına resmi olarak gönderebiliyoruz. Bu süreçte İsrail'le hiçbir diplomatik sıkıntı yaşamadık. Her şey İsrail'in onayıyla oluyor. Çünkü uluslararası hukukta ve görünürlükte Gazze, İsrail devletinin içinde bir şehir."
Özkara açıklamasına devam ediyor. İsrail ve bağımsız Mahmud Abbas yönetiminden onay gören yardım örgütleriyle çalıştıklarını kaydeden Özkara, Filistin'de ne Hamas ne de Fetih'le çalıştıklarını söylüyor. Halbuki Özkara, "İsrail ve Filistin yetkililerinin onaylamadığı kuruluşlarla bile çalışmayız" derken Hamas'a yakın yardım örgütleriyle çalışmadıklarını açıklamış oluyor. Çünkü bilindiği üzere İsrail gibi Mahmud Abbas yönetimi nezdinde de Hamas'a yakınlığıyla bilinen yardım örgütlerinin hiçbir meşruiyeti yok.
isra haber