İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi yazarlarından Aluf Benn, "İsrail için Mübarek'in sağlığına dua edelim." başlığıyla ilginç bir makale yayınladı. Tüm dünya liderleri arasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile en fazla görüşen liderin Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek olduğunu yazan Benn, Mübarek'in, ABD Başkanı Barack Obama gibi kamuoyu önünde Netanyahu ile el sıkışmaktan rahatsızlık duymadığını da vurguluyor.
İsrailli bir kaynağın kendisine "Mübarek ve Netanyahu arasındaki ilişkiler görünenden daha yakın" dediğini belirten Benn, aynı şekilde Obama yönetiminden de üst düzey bir yetkilinin "Mübarek'in, Netanyahu'nun doğru şeyler yapacağına emin olduğunu" söylediğini öne sürüyor.
İki liderin yakınlaştıran en önemli olgunun İran konusu olduğunu da iddia eden Benn, "Netanyahu İran'ın nükleer programı konusunda endişeliyken, Mübarek de Tahran'ın rejimini devirmesi ihtimalinden korktuğunu" ileri sürüyor. Türkiye ve İsveç'le gergin ilişkiler yaşayan Netanyahu kabinesinin Mısır'a karşı çok dikkatli davrandığını, Mısır basınının hücumlarını görmezden geldiğini de belirten Benn, Netanyahu'nun Gazze'den dolayı Mısır'a gelebilecek baskıları da absorbe etmeye çalıştığını ifade ediyor.
Benn'e göre İran Şahı'nın devrilmesinden birkaç hafta sonra Mısır, İran'la yer değiştirerek İsrail'in bölgedeki müttefiki ve enerji tedarikçisi oldu. Benn İsrail'li yetkiliye, "Eğer size bir hak verilseydi, bu hakkı Mübarek'e ölümsüzlük verilmesi için kullanır mıydınız?" şeklinde ilginç de bir soru yöneltiyor; ancak buna "Bırak cevabı bizde kalsın" şeklinde cevap alıyor.
Benn'e göre Mübarek sonrası gelecek kişi ile ilgili konuşmak bir tabu; ancak İsrailliler sınırlarının hemen dibinde İran benzeri yükselecek bir İslami rejimden endişe ediyor.
London Review dergisinde yayınladığı bir makalesinde Adam Şatz, Mısır'ın mevcut durumunun 30 yıl önceki Şah dönemine benzediğini öne sürerken, Benn'e göre İsrailli akademisyenler onunla hem fikir değil. Ona göre Mısır'daki mevcut rejim Şah'ın tersine her şeye hakim ve İslami Devrim benzeri olağanüstü bir gelişmeye izin vermez.
Benn'e göre Jimmy Carter'in Şah rejiminin devrilmesine göz yumduğu gibi Obama da aynısını Mübarek için düşünmüyor ve Mısır'da fantastik bir demokratikleşme çabasının içine girmiyor.
Benn makalesini de ilginç vurgularla bitiriyor: "Netanyahu sadece, Obama'nın mevcut politikasını sürdürmesini umabilir. Ayrıca sevgili dostunun daha uzun bir süre sağlıklı kalmasını dileyebilir."