Bazı Siynist yetkililer, Hizbullah'la savaşın tırmanmasıyla birlikte Hizbullah'ın yarattığı tehdidin devam etmesi nedeniyle İsrail ordusu ve hükümetini eleştiriyor. İsrail medyası da kuzey yerleşimlerindeki durumun kötüleşmeye devam ettiğini belirtirken, yerleşimcilerin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekiyor.
İsrail'in Kanal 12 televizyonuna konuşan eski ordu sözcüsü Tuğgeneral Ran Kochav, "Hizbullah'ın vurulduğu ve yerde yattığına dair duyduğumuz söylentiler gerçekçi değil" dedi. Kochav, "Henüz işimizin bitmediğini, kazanmadığımızı ve kimsenin beyaz bayrak çekmediğini, aksine Hizbullah'ın gücünün hala yerinde olduğunu" vurguladı. Ayrıca, "Hizbullah bizi tüketmeye doğru ilerliyor" diyerek, İsrail'in bu duruma ne kadar hazırlıklı olduğunu sorguladı.
Aynı kanala konuşan İsrailli strateji danışmanı Ayelet Frisch, "Kuzeydeki yerleşimcilerin bir yıldan uzun bir süredir günlük saldırılara ve tonlarca rokete maruz kaldığını" belirtti. Frisch, buna rağmen "hükümetin normal şekilde çalışmaya devam ettiğini" kaydetti.
Galilut üssünün hedef alınmasıyla ilgili olarak Channel 13, hava savunma oluşumunun eski komutanı Tuğgeneral Ilan Biton'un "farkındalık savaşı açısından Galilut gibi bir yere dokunmak çok önemlidir" dediğini aktardı. Biton, "Hizbullah bizi hedef alarak belli bir rutin denklem dayattı, böylece bir yıl boyunca bize günde yaklaşık 100 roket atabilir" şeklinde konuştu.
Yukarı Celile Konseyi Başkanı Giora Zlatz, Kanal 12’ye yaptığı açıklamada, "Bir yıldan uzun bir süredir Hizbullah, İsrail'in tamamına her gün yaklaşık 100 roket atabiliyor" dedi. Zlatz, "bu tehdit var ve korkarım ki bunu ortadan kaldırmayı başaramayacağız" ifadesini kullandı.
Zlatz, "Kuzeyde kalmak için birçok riskle karşı karşıyayız, doğrudan roket ateşi tehdidi ve Hizbullah'ın sınıra yakınlığı var" dedi, ancak yetkililerin açıkça "her roketi önleyemeyiz" dediğini belirtti. Aynı kanal, kuzeydeki yerleşimcilerin kötü durumuna ilişkin elde ettiği verileri "korkutucu" olarak nitelendirdi. Yapılan bir anket, kuzeydeki yerleşimcilerin yüzde 70'inin bölgeye dönmemeyi düşündüğünü, yüzde 60'ının ise hayatlarının daha da kötüye gittiğini söylediğini aktardı. Anket ayrıca, kuzeyli yerleşimcilerin yüzde 20'sinin şu anda bir işe sahip olmadığını ve üçte birinden fazlasının kendilerine yönelik muamele nedeniyle hükümete kötü not verdiğini ortaya koydu.
Almayadeen-Tercüme Tevhidhaber