İştahları kabardı

Afrika rüyası yeniden canlanan Fransa eski sömürgesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan ve Müslüman milis kuvvetler arasında artan şiddet olaylarını bahane ederek operasyon başlattı. Afrika birliklerinin de Fransa'yla ortak hareket edecekleri ifade edi

Afrika'nın en fakir ülkelerinden biri olan eski Fransız sömürgesi Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan ve Müslüman milis kuvvetler arasında son zamanlarda artan şiddet olayları Fransa'nın eski sömürge hayallerini canlandırdı. Bölgede askeri varlığı olan Fransa, 'istikrarı sağlamak' amacıyla ülkede operasyon başlattı. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki askeri operasyonunu başlattıklarını açıkladı. Fransız bakan, ülkenin başkenti Bangui'de daha önce Fransız vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve Bangui havalanınını korumakla görevlendirilen askeri birliğin de operasyonlara katıldığını ifade etti. Le Drian, Bangui'deki birliklere askeri takviye yapıldığını vurgularken Afrika birliklerinin de Fransa'yla ortak hareket edeceğini ifade etti.
 
'AMAÇ SOKAK GÜVENLİĞİ'
 
Operasyonun iki amaç dahilinde gerçekleştirildiğini söyleyen Yves Le Drian, bunları, 'ülkeye insani yardım götürmek için gerekli asgari güvenliği sağlamak ve insanların hastaneye gidebileceği şekilde sokakları güvence altına almak' şeklinde sıraladı. Fransız bakan, Afrikalı güçlerin siyasi geçiş sürecinde ülkede güvenliği sağlayacak bir konumda bulunacağını öne sürdü.
 
İKTİDARDA BİR MÜSLÜMAN LİDER
 
Fransa'dan 1960'da bağımsızlığını kazanan ülkede milis gruplar arasındaki çatışmalar, 400 binden fazla insanın evlerini terketme tehlikesiyle karşı karşıya bıraktırıyor. Ülkede dini ve etnik bölünmeler nedeniyle artan çatışmalar uluslararası kamuoyunu yeniden ülkeye Fransa tarafından yapılacak operasyonlara çevirdi. Bu yıl mart ayında yönetime karşı savaşan isyancıların oluşturduğu Seleka koalisyonunun, başkent Bangui'ye girerek cumhurbaşkanlığı sarayını ele geçirmesi ve Devlet Başkanı François Bozize'nin ülkeden kaçmasının ardından ülkedeki çatışmalar bir türlü dinmiyor. Yönetimin ele geçirilmesinin ardından Seleka isyancılarının Müslüman lideri olan Michel Djotodia, Ulusal Geçiş Konseyi tarafından Cumhurbaşkanı ilan edilmişti.
 
Nüfusun yüzde 10'u Müslüman
 
Hristiyanların çoğunlukta olduğu Orta Afrika Cumhuriyeti'nde yönetimde Müslüman Djotodia'nın bulunması Hristiyanları kaygılandırıyor. Seleka koalisyon güçlerinin içinde yer alan 'Birleşme için Demokratik Güçlerin Birliği' grubunun lideri olan Djotodia 2005'te yönetime karşı isyan hareketinin önderliğini yapmıştı. Ülke nufüsünün yüzde 10'u Müslüman.

Afrika Haberleri

Fas Halkı İşgalci İsrail'e Normalleşmeyi Reddediyor!
Atvan: Trump Hamas’la ilgili tehdidini hayata geçirmeye cesaret edemez
Arap Baharı değil; Siyonizm Baharı(!)
Mısırlı Askeri Uzman: İran Demir Kubbeyi Şaşırttı
Darbeci Sisi, iade-i ziyarete geliyor