İstanbul"a, Bizans muamelesi

2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul’u denetlemeye gelen UNESCO heyeti,zamanının tümünü Bizans eserlerine ayırdı

Galataport ve Haydarpaşaport'a özel ilgi
Süleymaniye evleri dışında hiçbir Osmanlı eserini incelemeyen heyetin Sulukule'ye olan ilgisi dikkat çekti. Öte yandan Kültür Bakanlığı Planlama Şube Müdürü Mehmet Gürkan, Galataport ve Haydarpaşa projeleri ile gelinen son nokta hakkında heyet üyelerine bilgi verdi. Fener-Balat Rehabilitasyon Programı Eş-Müdürü Luis Mezzano E. de, Fener ve Balat Semtlerinde AB Komisyonu desteğiyle gerçekleşen restorasyon çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi.'Yavaş çalışıyorsunuz' uyarısı dikkate alındı
Nisan 2006 tarihinde İstanbul'a yine aynı türde bir inceleme ziyaretinde bulunan heyet ziyareti sonunda yayınladığı raporda Kara Surlarındaki restorasyon çalışmaları ile istenen düzeyde ilerleme kaydetmeleri için Şubat 2008'e kadar bir süre tanımıştı. Heyet, bu raporun sonuçlarını yerinde görmek ve değişiklikleri izlemek üzere İstanbul'a geldi. Ziyaret boyunca çeşitli sunumlar, brifingler ve Miras Alanlarına yapılan alan gezileri ile heyete detaylı bilgi verildi.
2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) seçilen İstanbul'u denetlemeye gelen UNESCO heyeti, gazetemizin sık sık gündeme getirdiği 'Bizans eserleri ihya ediliyor' haberlerini adeta onayladı. Heyet Osmanlı eserlerinden sadece Süleymaniye'yi gezerken geri kalan zamanının tümünü Bizans eserlerinin son durumunu incelemek ve yapılan çalışmaları denetlemek için ayırdı.
Şaban Kalafat İstanbul
2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) seçilen İstanbul'u 'denetlemeye' gelen UNESCO heyeti Bizans eserlerine özel bir ilgi gösterdi. Ofer'e verilen ancak iptal edilen Galataport ve Haydarpaşaport projeleri hakkında da bilgi verilen heyetin Sulukule'ye olan merakı da dikkatlerden kaçmadı. İslam ve Osmanlı eserlerinden sadece Süleymaniye'yi gezen heyet, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın kendi çizdiği Haliç Metro Geçiş Projesi'ni de beğenmedi.
UNESCO tam kadro İstanbul'daydı
2010 AKB İstanbul'un 'Dünya Mirası' listesinde kalıp kalmayacağının belirleneceği kritik sınav için ülkemize gelen UNESCO Dünya Mirası Merkezi Başkanı Francesco Bandarin ve UNESCO Dünya Mirası Koruma Merkezi'nden Avrupa ve Kuzey Amerika Bölümü Başkanı Mechtıld Rossler başkanlığındaki bir heyet çalışmalarını tamamladı. Çeşitli sunum ve brifingler verilen heyet üyeleri ülkemizde bulundukları süre içerisinde Sulukule, Tekfur Sarayı, Kara Surları, Anemas Zindanları, Yedikule Zindanları, Ayvansaray, Fener-Balat Evleri, Zeyrek Evleri, Yenikapı metro istasyonu kazı alanı, Four Seasons Otel inşaatı ve bitişiğindeki kazı alanı, Haliç-Yenikapı metro geçiş alanı (Azapkapı), Ceneviz Kara Surları ve Bucoleon Sarayı'nı ziyaret etti.
Sulukule, Galataport ve Haydarpaşaport'a özel ilgi
Süleymaniye evleri dışında hiçbir İslam ve Osmanlı eserini incelemeyen heyetin Sulukule'ye olan ilgisi dikkat çekti. Öte yandan Kültür Bakanlığı Planlama Şube Müdürü Mehmet Gürkan, Galataport ve Haydarpaşa projeleri ile gelinen son nokta hakkında heyet üyelerine bilgi verdi. Fener-Balat Rehabilitasyon Programı Eş-Müdürü Luis Mezzano E. de, Fener ve Balat Semtlerinde Avrupa Birliği Komisyonu desteğiyle gerçekleşen restorasyon çalışmaları hakkında sunum gerçekleştirdi.
"Yavaş çalışıyorsunuz" uyarısı dikkate alındı
Nisan 2006 tarihinde İstanbul'a yine aynı türde bir inceleme ziyaretinde bulunan heyet ziyareti sonunda yayınladığı raporda İstanbul'daki bazı kurumlara bir ilerleme raporu sunmaları ve Kara Surlarındaki restorasyon çalışmaları ile istenen düzeyde ilerleme kaydetmeleri için Şubat 2008'e kadar bir süre tanımıştı. Rapor Şubat 2008'de UNESCO'ya sunuldu. Heyet, bu raporun sonuçlarını yerinde görmek ve 2 yıl içerisindeki değişiklikleri izlemek üzere İstanbul'a geldi. Ziyaret boyunca çeşitli sunumlar, brifingler ve Miras Alanlarına yapılan alan gezileri ile heyete detaylı bilgi verildi.
Avrupa Kültür Başkenti nedir?
Avrupa Kültür Başkenti fikri ilk kez 1985 yılında dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından ortaya atıldı. Aynı yıl Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu. 1985'ten 2000 yılına kadar Avrupa Birliği'ne üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildi. 2000 yılına gelindiğinde, yeni binyıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB Adayı olan ülkelerin kentlerine verilmeye başlandı.
Topbaş: Olumlu rapor bekliyorum
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası heyetinin İstanbul'daki incelemelerine ilişkin, ''Bu bir süreç, devam ediyor. Bir rapor hazırlayacaklar. Rapor sonra karara dönüşecek. Buradan olumsuz bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Şu anda benim gördüğüm rapor olumlu çıkacak. Kendilerinin de ifadesi o'' dedi.
Topbaş, dünyada İstanbul gibi kültür miras listesinde bulunan tüm alanların, bilimsel bir kurum olan UNESCO tarafından takip edildiğini ve kültürel mirasın geleceğe taşınması adına yönetimlere destek verildiğini, yönlendirmeler yapıldığını, bilgi eksikliği varsa bilgi desteği sağlandığını söyledi.
milli gazete

Kültür Sanat Haberleri

Kudüs'e adanan çocuk kurbanlar | Öykü
İranlı ressamın tablosu Hz. Ali’nin (k.v.) türbesine asılacak
Hamaney'in kişisel kütüphanesinde hangi kitaplar var?
Türkiye, İran'a ait 55 tarihi eseri iade etti
Hollywood'da Aptal Asyalılar, Tehlikeli Afrikalılar, Ahlaksız Latinler, Zalim Ruslar