Türkiye, Ortadoğu’daki ikinci stratejik müttefik ve bölgede Türkiye gibi ABD ile ekonomik, ticari ilişkiler, askeri üsler ve Amerikan yardımından beslenen başka ülke bulunmamakta. Bu yüzden ABD ile ilişkileri bağlamında İsrail’den sonra ikinci sırayı alıyor Türkiye.
TALAT CADULLAH
Türkiye, ABD ile Arap ve Müslüman komşu ülkeler arasında aracı halka oldu. Aynı zamanda İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki çekişmelerde ve sorunlarda da aracı halka oldu. Laikliği, demokrasisi ve demokratik İslâmi modeli sebebiyle ABD yıllardır AKP’ye karşı Türk ordusunu destekliyordu.
ABD, ÇIKARLARI İÇİN HER ŞEYİ YAPAR
Eski başbakan Necmettin Erbakan’a karşı alınan önlemlere karşı durmadı. Aynı demokratik çağrılarla Türkiye cumhurbaşkanının AKP’den çıkması konusunda orduyla mücadelede AKP’yi destekledi. Ordunun itirazlarına rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşinin başörtülü olmasını destekledi. Çünkü ayırım noktası ABD’nin Türkiye ile olan çıkarları, bölgesel Amerikan çıkarları ağı ve Türkiye’nin bu çıkarlardaki rolü. Amerikan siyasetinde karşılıksız verilecek hiçbir şey yoktur.
ABD, TÜRKİYE’NİN POLİTİKALARINDAN RAHATSIZ
Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AKP döneminde Türkiye'nin, ABD ile İran arasında Birleşmiş Milletler'de, Atom Enerjisi Kurumu'nda ve Körfez ülkeleri toprağında İran’ın askeri nükleer enerjiye sahip olması etrafındaki sıcak çatışmanın yaşandığı bir zamanda İran’la milyarlarca dolarlık yatırımla doğalgaz ve petrol projelerine katılması, Ankara ile Tahran arasında karşılıklı ilişkilerin derinleştirilmesi, ABD’nin ve Amerikan siyasetinin tahammül edemeyeceği bir durumdur.
SURİYE-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİ ABD KALDIRAMAZ
Türkiye, Suriye ile belirgin ilişkiler kurup büyük ticari anlaşmalar imzaladı ve PKK’ya karşı askeri karşı koyma yönteminde anlaştı. Bu ise, ABD ve İsrail’in Suriye’yi Washington’da beklenen barış görüşmelerine oturmaya sevk etmeye çalıştığı bir zamanda gerçekleşiyor. ABD ve politikaları Türkiye’nin bu tavrına da tahammül edemez.
ERMENİ KARTI ŞAŞIRTICI DEĞİL
Bu yüzden ABD Kongresi'nin Osmanlı devleti döneminde işlenenleri ‘toplu katliamlar’ olarak gören kararı, çıkar dilinden başka bir şey tanımayan Amerikan siyasetini bilenler için hiç de şaşırtıcı olmadı. Fakat daha önemli olan ders, Türkiye’ye karşı bu kararın Cumhuriyetçi Parti'nin ve lideri başkan Bush’un ezeli düşmanı Demokrat Parti tarafından gelmesi ve kararın ertelenmesini isteyenin başkan Bush olması. Amerikan politikalarını bilenler için bu bir derstir. Amerikan partileri aralarında ayrı düşebilirler, ancak hepsi de Amerikan iç ve dış çıkarları için çalışırlar.
TÜRK ORDUSUNUN TEPKİSİ GÜÇLÜYDÜ
Fakat Amerikan tutumuna muhalif Türkiye iç anlaşması da ilgi çekici. Türk ordusunun Amerikan tutumuna tepkisi güçlüydü. Keza Erdoğan’ın tutumu da öyle. Fakat Türkiye’nin Türk parlamentosunun tezkere onayından sonra askeri operasyondan geri adım atması Amerikan tutumuna boyun eğmek mi olacak ve dolayısıyla ABD ile çıkarlarını korumak için ABD’ye direnen güçlerle ilişki haritasını değiştirecek mi? Ortadoğu şu an zorunlu saflaşma dönemi yaşıyor. Bu saflaşma ortasında kim çıkarlarını koruyabilecek? İşte en zor denklem bu.
Mısır’da yayımlanan El Vefd gazetesi, 20 Ekim 2007,Arapçadan çeviri: Halil Çelik / Vakit