Irak işgali sırasında İngilizleri, 'Saddam'ın Avrupa'yı vurabilecek nükleer silahları var" şeklinde aldattığı için ülkesinde 'yalancı' (liar) olarak tanımlanan İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in, Avrupa Birliği Başkanı olmak için önündeki engellerden biri daha kalktı.
Avrupa Birliği ülkelerinde Lizbon Anlaşması referanduma sunulurken, anlaşmanın onaylanmasından sonra birliğin başına geçmek isteyen İngiltere eski Başbakanı Tony Blair üye ülkeler nezdinde lobi çalışmalarını hızlandırdı. Almanya'nın karşı çıktığı ancak birçok Avrupa ülkesinin destek verdiği Tony Blair, dün kendi ülkesinden de önemli bir destek aldı. Adı Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlığı için geçen İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Blair'in hem AB hem de İngiltere için iyi bir seçim olacağını belirterek, Blair'in önünde engel olarak görülen adaylığını geri çekeceği mesajını verdi.
MILIBAND GÖREVİ KABUL EDERSE, HAYALLERİ SUYA DÜŞECEK
Hem AB Başkanlığı hem de Dışişleri Bakanlığı pozisyonlarının aynı ülkeden olamayacağını söyleyen uzmanlar, diğer AB ülkeleri tarafından da desteklenen Miliband'ın bu açıklamasının, Blair'in önündeki bir engeli daha kaldırdığı görüşünü ileri sürüyor. Avrupa'nın en genç Dışişleri Bakanı olan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ın, geçtiğimiz günlerde Brüksel'deki AB üyesi ülke temsilcilerinin Dışişleri Bakanlığı pozisyonuna getirilmesi konusunda ittifak halinde oldukları belirtilmiş, Miliband'ın bu görevi kabul etmesiyle birlikte Blair'in AB Başkanı olma hayallerinin suya düşmüş olacağı söylenmişti.
BLAIR'İ ÖNERDİ, GERİ ÇEKİLDİ
Miliband ise BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, Blair'e açık destek verdi. Irak işgalindeki rolü nedeniyle hem ülkesinde hem de bazı Avrupa ülkelerinde şüpheyle yaklaşılan ve 'güvenilmez' olarak nitelendirilen Blair için Miliband, "Blair hem İngiltere hem de Avrupa için çok iyi olurdu. Bizim günlük işleri takip eden birinden ziyade daha çok iş yapacak birine ihtiyacımız var" dedi.
BLAIR'E KİMLER KARŞI ÇIKIYOR?
Öte yandan Almanya'nın yanı sıra Belçika, Lüksemburg ve Hollanda'da Blair'in AB'nin Başkanı olmasına şüpheyle yaklaşıyor. AB Başkanlığının üç büyük (Fransa, Almanya, İngiltere) ülkeden birinden olmasının kendi seslerini bastıracağı endişesi taşıyan bu ülkeler, Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende ya da Lüksemburg Başbakanı Jean Claude Juncker'ın başkanlığı için bastıracak.
KATOLİK MEZHEBİNE GEÇMESİNİN SEBEBİ!
Geçtiğimiz yıl sürpriz bir şekilde Anglikan Kilisesi'nden ayrılarak, Katolik mezhebine geçen ve Papa tarafından yeniden vaftiz edilen İngiltere eski Başbakanı'nın mezhep değişikliğinin sebebinin AB üyesi Akdeniz ülkeleri ile Polonya'nın desteğini almak için olduğu da iddia ediliyor. Blair, Irak'ın işgali öncesi Saddam Hüseyin'in Avrupa'yı vurabilecek kapasitede nükleer silaha sahip olduğunu belirtmişti. İngiliz kamuoyunu aldattığı gerekçesiyle İngiltere'deki popüleritesi düşen Blair, sık sık Avrupa başkentlerine giderek burada adaylığı için lobi çalışması yaptığı biliniyor. Blair, Irak savaşı nedeniyle savaş karşıtlarınca B'Liar' (Yalancı) olarak nitelendirilmişti.