Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki bugün Brezilyalı ve Türk meslektaşlarıyla birlikte katıldığı ortak basın toplantısında, bugün sabah söz konusu 3 ülke arasında nükleer yakıt takası konusunda sağlanan anlaşmanın içeriği hakkında bilgi verirken anlaşma maddelerini de yazılı metin üzerinden muhabirlere okudu.
Bu maddeler kısaca şöyle:
1-Biz, "NPT" anlaşması, onunla ilgili maddeler ve İran dahil bütün üye ülkelerin ilerleme, araştırma ve yakıt zincirine sahibi olmaya dair haklarını vurguluyoruz.
2-İşbirliği ve anlaşmanın yapıcı bir ortamda başlatılması gerektiğine kesinlikle inanıyoruz.
3-Nükleer yakıt takasının barışçı işbirliği başta olmak üzere çeşitli alanlarda gerçekleştirilmesi için bir başlangıç olduğuna inanıyoruz.
4-Yakıt takası, halklar arasında işbirliği olması için bir başlangıç noktası, yapıcı ve ileriye doğru bir hareket niteliğindedir. Bu hareketin olumlu ve barışçı nükleer işbirliğiyle sonuçlanması, İran İslam Cumhuriyetinin hukukunu zedeleyecek şekilde söz ve tavırla tehdit edilmesinden kaçınılması ve onun yerine nükleer işbirliğinin yerleştirilmesi gerekiyor.
5-Bu maddelerin uygulanması doğrultusunda İran, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'ye emanet olarak transfer edecek. Bu maddeler, Türkiye'nin mülkiyetinde olacak. İran ve Uluslararası Atom Eneji Ajansı (UAEA) bu maddeleri gözetleyebilecekler.
6-İran üstteki maddeleri kabul ettiğini 7 gün zarfında UAEA'ya ilan edecek. Rusya, ABD ve Fransa'dan oluşan Viyana Grubunun taleplerine göre de, yakıt takasıyla ilgili daha fazla ayrıntı, kesin anlaşma ve Viyana Grubunun da Tahran reaktörünün istediği 120 Kg. yakıtı İran'a teslim etmekle yükümlendiği Viyana Grubu-İran anlaşmasıyla ilgili düzenlemeler üzerinden aktarılacaktır.
7-Viyana Grubunun muvafakatını ilan ettiği andan itibaren taraflar 6. maddeyi yerine getirmekle yükümlü sayılıyor. İran, bir yıl içerisinde 1200 Kg. "Leu" uranyum göndereceğini ilan ediyor, Viyana Grubu da 120 Kg. uranyumu Tahran'a teslim etmekle yükümleniyor.
8-Bu anlaşmanın maddelerine uyulmadığı takdirde Türkiye, İran'ın emanetçisi olarak, kendisine teslim edilen "Leu" uranyumu İran'a iade edecek.
9-Türkiye ve Brezilya, 5+1 görüşmelerinin bu 2 ülke dahil dünyanın her noktasında başlatılması konusunu olumlu karşılıyor.
10-Türkiye ve Brezilya, İran'ın "NPT"' anlaşmasına bağlı kalarak yapıcı bir eğilimle kendi hukukunu aramasından dolayı takdir ve teşekkürlerini belirtiyorlar. Öte yandan İslami İran da bu iki dost ülkenin yapıcı girişimleri ve destekleri dolaysiyle kendi payınca takdir ve teşekkürünü ifade ediyor.