İstihbaratın çökmesi İsrail'i nasıl etkiledi?

Lübnan'da yayınlanan Ahbar gazetesi yazarı Yahya Dabbog'un İsrail istihbaratının çöküşü ile ilgili analizi:

Yahya DABBOG - Ahbar
 
Lübnan'da İsrail İstihbaratının Çöküşü
 
İsrail'in en önemli komisyonlarından olan Winograd komisyonu, İsrail ordusunun 2006 Lübnan savaşında başarısız olduğunu ortaya koymuştu.

"Hizbullah'la olan savaş İsrail istihbaratını üstün güçler elde etmeye zorladı" Hizbullah, istihbarat hedefi olarak özellikle de 2004 ve 2005 yıllarından bu yana İsrail istihbarat merkezlerinde kayıtlıydı ama onu tanımlayan ifadeler eksikti. İstihbarat toplama ve bunları kullanmada hiçbir temel değişiklik olmadı. Taktik belirleme alanında önemli eksiklikler olduğu kaydedildi. İsrail askeri istihbaratı Aman'ın , tehditlere karşı koyabileceği stratejik, güvenlik ve siyasi güçleri takviye etmesi gerekirdi."

İsrail soruşturma komisyonunun vardığı bu ve buna benzer tavsiyelere binaen, savaşın bitiminden hemen sonra başlayan ve üç senedir devam eden İsrail ile Hizbullah arasındaki karşıt ve temel istihbarat savaşını anlamak mümkün olur.

İsrail askeri istihbaratındaki iki merkezi birimin, Lübnan sahası karşısında harcadığı çaba benzeri görülmemiş derecede büyüktü: 8200 birliğinin görevi her çeşit dinleme, 504 birliğinin görevi beşeri kaynakları harekete geçirme ve idare etmedir. 504 birliğinin Lübnan'da son olarak ortaya çıkarılan ve peş peşe çökmeye başlamış olan casus şebekelerinin idaresinden sorumlu olan birlik olduğu sanılıyor.

İsrail'in Lübnan savaşında kaybetmesinin etkenlerinden biri, Lübnan sahasındaki istihbarat eksikliklerini geç fark etmiş olmasıdır.

İsrail'in daha önceden belirlediği ve direnişin karşı koyma gücünü felce uğratmayı planladığı hedef bankası hızlıca tükendi ve bunların bir kısmının eski ve modern olmadığı ortaya çıktı.

İsrail istihbaratı üst düzey direniş sorumluların yerini belirleyemedi hatta direnişin metodu ve savaş taktiğine ya da İsrail'in zırhlı kruvazörlerini nasıl avladığına dair bir form sunamadı. Bu durum İsrail'i çıkmaza soktu.

Tabiiki, Winograd raporunun özeti İsrail ordusunun vardığı sonucun doğrulanmasından başka bir şey değildi. Savaştan sonra hiç vakit kaybetmeden 40 soruşturma komisyonu oluşturuldu. Bu komisyonlar eksikleri ve açıkları belirlemeye çalıştı ve farklı tavsiyelerde bulundu.

Bunlar arasında her çeşit istihbaratı toplayacak güçlerin harekete geçirilmesinin zorunluluğu yer almaktadır. İsrail istihbaratı diğer ordu birliklerinin "İsrail ya savaşır ya savaşa hazırlanır" eski anlayışı gereği yaptıklarına benzer şekilde hareket etmeye başladı.

İsrail istihbaratını tahrik eden unsurların çok olduğu görülüyor. Bu tahrikler onu 2006'da yaşadığı tecrübeyi bir daha yaşamaması için istihbarat toplamaya sevk etti. Bu durum bu kadar çok sayıda casusun görevlendirilmesinin sebebini açıklıyor.

Fakat Lübnan güvenlik güçlerinden bildirildiğine göre; bu şebekelerin çökmesinin sebebi nedir? Bu çökmenin İsrail'e yaptığı etki nedir?

İsrail'in, Lübnan sahasında istihbarat hakimiyetinin çöküşünü tattığı ve Lübnan'da istihbarat açısından tek ve hakim oyuncu olmadığını anladığı görülüyor.

Lübnan'daki casus şebekelerinin çökmesinin İsrail'de yaptığı en olumsuz etki, İsrail'in bu sahadan el çekmesi ve saldırı konumundan savunma konumuna geçmesidir.

İsrail Lübnan'ın kolay lokma olmadığını anlamış olarak bütün çabasını onu bu silsileye bir son verecek derin düşünmeye harcayacak.

* Lübnan'da yayınlanan Ahbar gazetesi yazarı Yahya Dabbog'un bu analizi, Gülşen Topçu tarafından İsra Haber için tercüme edilmiştir.

Medya-Makale Haberleri

Ahmet Turgut: Filistin’i hem Siyonistlerden hem Allah’tan korkanlar değil, sadece Allah’tan korkanlar kurtaracak
Abdurrahman Dilipak: Apo’yu İstanbul’a kim getirdi?
Abdurrahman Dilipak: Keyfiniz nasıl?
Abdurrahman Dilipak: Suriye nereye?
Abdurrahman Dilipak: Zamane cinlerinin esrarı