Konuyla ilgili açıklamayı Başbakan Fredrik Rainfeldt ve Dışişleri Bakanı Carl Bildt İsveç sarayı çıkışında yaptı.
Rainfeldt ve Bildt, İsveç'in böyle bir karar vermesinin çok da problemsiz geçmediğini ifade ederek bağımsızlık ilanını kabul etmelerinin en önemli gerekçesi olarak 1999 yılından bu yana Kosova'nın Birleşmiş Milletler (BM) kontrolü altında bulunması olduğunu belirtti. Başbakan Rainfeldt, "Fakat biz sorunun BM ve Avrupa Birliği'ni (AB) böleceğini biliyoruz" şeklinde konuştu.
İsveç Sosyal Demokratlar Dış Politika Sözcüsü Urban Ahlin, TT Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "İsveç'in de Kosova'yı kabul etmesi iyi olmuştur" dedi. Ahlin hükümetin meseleyi şimdiye kadar bekletilmesini de eleştirdi.
Kosova 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan etmişti. Ancak Sırbistan halen bunu tanımayarak, Kosova'yı tavizsiz bir şekilde kendi ülkesinin bir parçası olarak gördüğünü duyurmuştu. Bu konuda Sırbistan'a en büyük destek Rusya'dan geliyor. Kosova'yı bağımsız olarak tanıyan ülke temsilcilerine karşı da Sırp göstericiler şiddet eylemleri düzenlemişti. 2,5 milyonluk Kosova nüfusunun yüzde 90'ı Arnavut asıllı. Ülkedeki 120 bin Sırp vatandaşın büyük bir kısmı ise Sırbistan'a yakın kuzeydeki Mitrovitsa şehrinde bulunuyor.
Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından AB Kosova misyonunu BM'den devralmaya hazırlanıyor. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Danimarka, Norveç ve Türkiye başta olmak üzere birçok ülke Kosova'nın bağımsızlığını tanırken, İspanya gibi bazı AB ülkeleri ise çok net bir şekilde bağımsızlık ilanını reddetmişti.