İsviçre 'Zula'ları Açıklıyor

Gizli hesaplar konusunda İsviçre’yi dize getiren ABD’nin hamlesi örnek oldu. OECD, Türkiye’nin de Türkler’e ait gizli hesapların iadesini resmen isteyebileceğini açıkladı. 20 bin gizli hesapta 100 milyar dolar var.

ABD ile İsviçre hükümeti arasında imzalanan sırdaş hesapları ile ünlü İsviçre'nin UBS Bankası'ndaki hesapların açıklanmasına ilişkin anlaşmanın ardından tedirgin olan Türk zulacılara bir kötü haber de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nden (OECD) geldi.

OECD, Türkiye'nin İsviçre'deki bankalarda 100 milyar doları bulan Türkler'e ait hesapları isteyebileceğini açıkladı. OECD tarafından yapılan yeni bir çalışma çerçevesinde, Türkiye gibi OECD'nin 'Beyaz Liste'si içinde bulunan ülkeler, İsviçre ve diğer ülke bankalarındaki Türkiye kaynaklı hesapları isteme hakları olacak. Türkiye, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) ilkelerine uyması nedeniyle, 'Beyaz Liste'ye dahil ülkeler arasında yer alıyor.

20 BİN TÜRK'ÜN ZULASI

İsviçre başta olmak üzere, Lüksemburg, Belçika, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde, Türkiye kaynaklı 20 bini aşkın hesapta, 100 milyar doların üstünde paranın bulunduğu belirtiliyor. Sadece İsviçre'deki hesaplarda 60 milyar doların üstünde para bulunduğu belirtilirken, diğer ülkelerdeki hesaplarla birlikte 100 milyar doları aşan paranın Türkiye'ye dönüş yolunun açılabileceği kaydediliyor.

'BEYAZ LİSTE'DEYİZ

ABD Yönetiminin, İsviçre bankası UBS ile yaptığı anlaşmanın 'Beyaz Liste' üyesi diğer ülkeler için örnek oluşturacağı ve bu ülkelerin de, İsviçre'deki hesaplar konusunda bilgi isteyeceği belirtiliyor. ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Japonya, Çin gibi ülkelerin de yer aldığı 'Beyaz Liste' bu ülkelere, 'Vergi Cenneti' olarak kabul edilen ve gizli hesapların bulunduğu ülkelerdeki hesapları ayrıcalıklı olarak isteme hakkı getiriyor. OECD'nin sıralamasında, örgütün para aklama ile mücadele, vergi kaçırma ve diğer ilkelerini yerine getirme durumlarına göre ülkeler, 'Gri Liste' ve 'Kara Liste' şeklinde sınıflandırılıyorlar.

ABD, 5 bin hesabın bilgisini alacak

ABD'de yönetimi, zengin vatandaşlarının vergi kaçırmasına aracılık etmekle suçladığı İsviçreli UBS'den 52 bin Amerikalı'nın hesaplarıyla ilgili gizli bilgileri talep ediyordu. ABD'li yetkililer ile UBS arasında geçtiğimiz günlerde varılan anlaşma sonucunda, İsviçreli bankacılık devi, 15 milyar doları bulan hesapların bir kısmına ilişkin bilgileri açıklamayı kabul etti.

UBS'de hesabı bulunan 4 binden fazla Amerikalı'nın isimlerinin ABD'li yetkililere verilmesi bekleniyor. Amerikalılar'ın İsviçre'deki gizli hesapların gün yüzüne çıkmasının perde arkasında UBS'in eski bir çalışanı olduğu ortaya çıktı.

Kendini Tarantula olarak tanıtan UBS'in eski çalışanı iki yıl önce Financial Times gazetesini telefonla arayarak, İsviçre'deki bankacılık sırlarına son verecek bilgilere sahip olduğunu söylemiş. Tarantula olayı, akıllara ABD eski Başkanlarından Richard Nixon dönemi sırasındaki Watergate skandalının ortaya çıkmasına önayak olan ve 'Derin Gırtlak' adıyla bilinen eski FBI ajanı Mark Felt'i getirdi.

e-mail aracılığıyla ihbar yağıyor

ABD ile İsviçre arasında UBS'deki gizli hesapların açıklanmasına ilişkin varılan anlaşma, bu bankada gizli hesabı bulunan Türk patronlarını da tedirgin etti. ABD ve İsviçre hükümeti arasında gizli hesaplar konusunda anlaşmaya varılmasının ardından, Türkiye de, UBS'deki Türkler'e ait bilgilerin verilmesi konusunda hazırlıklara başlarken, yurtdışında hesabı bulunan kişilerle ilgili çok sayıda ihbarın geldiği belirtildi.

İhbarların bazılarında, eski siyasetçi ve bürokratlara ait bilgilerin de bulunduğu öğrenildi. E-posta aracılığı ile yapılan ihbarlarda, "Şu Türk işadamına ait İsviçre'de bu kadar mevduat var" şeklinde bilgilerin yer aldığı kaydedildi.

Hesapları vermeyen 'Kara Liste'ye girecek

Türkiye, OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü olan FATF örgütüne 1991 yılında üye oldu. FATF tarafından, karapara aklamanın önlenmesi amacıyla, yasal, finansal, operasyonel ve uluslararası işbirliği konularında hazırlanan ve üye ülkelerce yerine getirilmesi istenen standartları içeren kırk adet tavsiyeden oluşan bir metin bulunuyor.

FATF tarafından yayınlanan 40 tavsiye, karapara aklama ile mücadele alanındaki yeni gelişmeler ile terörizmin finansmanı konusu dikkate alınarak 2003'te tekrar revize edildi. OECD, İsviçre gibi ülkelere, vergi kaçırmaya imkan veren gizli hesapların açılması ve üye ülkelerin vergi yetkililerine inceleme imkanı tanınması konusunda bastırıyordu. OECD, bunu yerine getirmeyen ülkelerin 'Kara Liste'ye alınacağı uyarısı yapmıştı.

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü