İttifak üzerine

Abdurrahman Dilipak

Daha önce de yazdım, yeniden yazıyorum.
Şunun şurasında aday listelerinin YSK"ya verilmesine bir haftadan daha az bir zaman kaldı..
Ne olacaksa hemen şimdi, bir an evvel olması gerekir..
CHP Ergenekonla ittifak yaptı..
Başkaları ile yapacak mı, onu şu birkaç gün gösterecek..
MHP ile DP arasında görüşmeler devam ediyor..
Bu süreçte SP"nin ne yapacağını görmek gerek. SP, DP ile ittifak yapabilir. TP, MHP ile de yapar, DP ile de. SP, DP ile ittifak yapabilir ama, DP kimle ittifak yapacak, asıl cevabını arayan soru bu? DP, SP ile ittifak yapıp, gidip MHP ile anlaşırsa, MHP bu işe ne der? MHP ile ittifak yapan bir SP, doğu ve güneydoğudan oy alabilir mi?
Tabii daha da önemlisi kim ne kadar milletvekili isteyecek.. Ne olacağını göreceğiz..
AK Parti ittifaka sıcak bakar mı? Aslında ittifaka ihtiyacı yok. Ama %50"yi aşmak için, dindar kesimden, milliyetçi kesimden daha fazla oy almak için HAS PARTİ ve BBP ilginç olabilir..
AK Parti bazı tanınmış milliyetçi isimlere listesinde yer verecek deniyor. Ama BBP"nin AK Parti ile seçim ittifakı yapması, MHP"den ciddi bir oy kaymasına sebeb olabilir. Bu durumda da zaten kritik eşikte duran MHP eğer baraj altında kalırsa, AK Parti"nin oy oranındaki artıştan daha fazla milletvekili AK Parti listesinden meclise girebilir..
Baraj sisteminden kaynaklanan böyle bir durum var.. MHP %1 eksik oy alsa bile bunun AK Parti açısından parlamentoya ciddi bir artı yansıması olacaktır. Hatta CHP de aynı oy oranı ile daha fazla milletvekili çıkarma şansına sahip olacaktır.
HAS Parti açısından ise, SP"nin bölünmesinden sonra ciddi oranda bir kitle, siyasetten koptu. Bir kısmı SP"de kaldı, bir kısmı HAS Parti"ye gitti.. Bir ittifak olmadan her iki parçanın da barajı aşması mümkün gözükmüyor..
Aslında bölünme öncesi SP"nin %5.5 civarında bir oyu vardı.. Bu oyların ne olacağı önemli..
Aynı şekilde, AK Parti"nin muhalefette kendi çizgisine yakın, kendinin dillendiremeyeceği, ama birilerinin dillendirilmesinde fayda sağlayacak bir dost muhalefetin oluşması içinde böyle bir senaryoya destek vermesi düşünülebilir..
Bana kalırsa böyle bir ittifak içinde mutlaka Hasan Celal Güzel de olmalı, Süleyman Soylu da olmalı. Bildiğim kadarı ile Güçlü Türkiye Partisi Genel Başkanı Tuna Bekleviç zaten AK Parti"den aday adayı..
Zaman çok dar olduğu için, kim ne düşünüyorsa, ne yapılması gerekiyorsa, bir an önce yapılması gerek.. Herkes birbirini bekleyecek olursa bu iş olmaz.
Olacak şey belli. AK Parti listesinden birileri aday olacaklar. Seçimden sonra da duruma göre herkes yerini yeniden belirleyecek..
Bu iş olur ya da olmaz. Bilmiyorum, ama denenmesinde, konuşulmasında fayda olur diye düşünüyorum..
Belki, kaç milletvekili diye bir pazarlık konusu gündeme gelecek. Son kamuoyu açıklamaları ortada. Seçim barajı olmasaydı kim ne kadar alırdı o da belli.. Bu verilerden yola çıkarak orta yerde buluşmak gerek. Zaten AK Parti bir merkez partisi. Onun listesinde olmaması gereken bir isim bu çevre tarafından teklif edilmeyecektir.. Sonuçta bir kan uyumu gerek..
Bu iş olur ya da olmaz bilmiyorum. Ama Akit yazarları olarak, konuştuğum kadarı ile biz bu işe destek veririz.. Sonucu da Allah"a havale ederiz.. Sonuçta Allah"ın dediği olacak. Bize hayır gibi gelen şeyde şer, şer gibi gelen şeyde Allah hayır murad etmiş olabilir. Biz bilmeyiz Allah bilir.
"Gün doğmadan neler doğar" göreceğiz.
"Hak şerleri hayreyler, sen sanma ki gayreyler, görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler."
Ben sadece aklımız ve sorumluluklarımız açısından bakıyorum olaya.. Çünki Allah (cc) yaptığımız ve yapmamız gerekirken yapmadığımız, söylediğimiz ve söylememiz gerekirken söylemediğimiz her şeyden bizi hesaba çekecektir..
"Şöyle olsaydı ya da olmasaydı, böyle olurdu, ya da olmazdı" demek Müslümanca bir düşünce tarzı değildir. Allah (cc) esbabını da kendi halkeder. Bütün bu işler müminler için bir imtihandan başka bir şey değildir.. Varlığa sevinen, yokluğa yerinenlerden olmayalım diye. Selâm ve dua ile.

yeniakit