Bölgesel yönetiminin web sayfasında, Kanadalı Heritage Petrol ve Gaz Şirketi ve Fransız Perenco ile birer petrol arama ve üretim anlaşması imzalandığı, başka iki yabancı şirketle imzalanan aynı nitelikteki iki anlaşmanın da yakında ilan edileceği duyuruldu.
Açıklamada, bu arama ve üretim anlaşmalarına ek olarak yabancı şirketlerle bölgede iki petrol rafinerisi kurulması konusunda da anlaşmaya varıldığı, arama ve üretim anlaşmalarının değerinin 500 milyon dolar, rafineri anlaşmalarının değerinin de 300 milyon dolar civarında olduğu belirtildi.
Açıklamada, anlaşma hükümleri uyarınca yabancı şirketlerin arama yaptıkları bölgelerde petrol bulunduğu takdirde bunlardan elde edilecek karın yüzde 15'inin şirketlere, yüzde 85'inin de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine ait olacağı kaydedildi.
Bu arada açıklama, bölgesel yönetimin kendi başına petrol anlaşmaları imzalama yetkisine sahip olmadığını savunan Irak Hükümeti tarafından tepkiyle karşılandı.
Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, ''yeni petrol yasası çıkıncaya kadar imzalanacak anlaşmaların hiçbir geçerliliği olmayacağını'' söyledi.
lrak hükümetinin geçen Şubat'ta meclise sunduğu yeni petrol yasası tasarısı, bazı teknik belirsizlikler taşıdığı gerekçesiyle meclis tarafından hükümete iade edilmişti.
Ülkenin kuzeyindeki Bölgesel Yönetim, buna Ağustos ayında kendi petrol yasasını kabul ederek karşılık vermiş, merkezi hükümetin tepkilerine yanıt olarak da kendi yasalarının Bağdat hükümetince hazırlanan tasarıyla çelişen hiç bir hüküm taşımadığı savunmasını yapmıştı.