Kaddafi, Libyalı yetkililerle yaptığı toplantıda, hapisteki Müslümanlar için "Bu insanlar, topluluğun inançlarına ters düşen kişiler. Onlar, Usame Bin Ladin ve Eymen El Zevahiri'nin takipçileri. Çok sayıda polis ve sivil öldürdüler" iddiasında bulundu.
Son dönemde Avrupa ve Amerika ile ilişkilerini yeniden geliştiren Kaddafi, 40 yıl önce ezdiği ve onbinlercesini öldürttüğü kendisine muhalif Müslümanları, El Kaide mensubu olmakla suçlayarak, Batı nezdinde meşruiyet kazanma yolunu güdüyor.
Muammer Kaddafi, devlet televizyonunda da yayınlanan konuşmasında, El Kaide üyelerini cezaevinde tutmanın bir gereklilik olduğunu savunarak, bu kişilerin, 'Cezayir, Mısır ya da başka bir ülkeye giderek veya Libya'da saldırılar düzenleyerek insanları öldürmeye devam etmeye hazır oldukları için çok tehlikeli' olduklarını öne sürdü.
Libya liderinin bu açıklamasının, El Kaide ile bağlantısı olan Libya İslami Mücadele Örgütü'nün hapisteki liderleriyle uzlaşma arayışı güden hükümet politikasının sonu anlamına gelip gelmediği henüz bilinmiyor. Kaddafi'nin bu kararı, Adalet Bakanını kızdırdı.
BAKAN PROTESTO ETTİ
Libya Adalet Bakanı Mustafa Abdulcelil, serbest bırakılmayan mahkumlarla ilgili kararı protesto etmek için görevinden istifa etti. Kaddafi ise bakanın istifasını kabul etmediğini açıkladı.
İSLAMCILARLA UZLAŞMANIN SONU MU?
Kaddafi, ülkesinde uzun süredir görmezden gelinen Müslümanlarla, uzlaşma çalışmaları başlatmıştı. Bölgeyi iyi bilen kaynaklar, açılımın, Kaddafinin oğlu Seyfulislam Kaddafi tarafından başlatılan reformlar çerçevesinde ve İslami hareketlerin de bu yöndeki istekleri doğrultusunda yapıldığını belirtmişlerdi.
Libya'da son 4 yılda 150 mahkum bu uzlaşma arayışı çerçevesinde serbest bırakılmıştı. Ancak onlarca mahkum hapis cezalarını tamamladıkları halde, ya da mahkemede beraat etmelerine rağmen yıllardır serbest bırakılmıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, geçen yıl aralık ayında yayınladığı raporda, Libya'daki bazı mahkumların, yasal dayanağı olmadan parmaklıklar ardında tutulduğu bildirilmişti.