Pozitif ayrımcılık terimini son zamanlarda biraz fazla duymaya başladık. Birilerinin lehine ayırımcılık yapmak, ona daha fazla imkân tanımak anlamında kullanılıyor. Bununla eşitlikten de öte birilerine daha fazla bir şeyler vermek hedefleniyor.
Özellikle devlet tarafından yeri geldiğinde birilerine tanınan bu pozitif ayrımcılıkla mesele sözde bırakılmıyor, somut imkânlar tanınıyor.
Pozitif ayrımcılık bazen toplumdaki bireylere, yatırımcılara, meslek dallarına tanındığı gibi daha çok kalkınmada öncelikli yerleşim yerlerine tanınıyor.
Bizim de günlük hayatımızda birilerini başkalarından seçerek ona fazladan bir şeyler vermek şeklinde gerçekleştirdiğimiz gibi, bazen onları kötülükten koruma adına da pozitif ayrımcılık yaptığımız olur.
Mesela mahallenin çocuklarını kötü bir şey yaparken gördüğümüzde üzülürüz, hepsini de bu kötülükten uzaklaştırmak isteriz ama bazen onların içinden birisine bu işi hiç yakıştıramadığımız olur, ona daha değişik davranır, üzerinde daha çok yoğunlaşırız.
-Sen de mi yapıyorsun bunu, deriz. Bizim bu ayrıcalığımız ona daha çok değer verdiğimiz içindir. O çocuk da bunu bilir ve hiçbir zaman bize;
-Sadece ben mi yapıyorum, niye benim üzerime fazla geliyorsun, gibi bir şeyler söylemez. Kendisine pozitif ayrımcılık yaptığımızı bilir.
Düşündükçe hayatımızda bunun örneklerini çoğaltabiliriz.
İslam ve Müslümanlar bu anlamda bayanlara pozitif ayrımcılık yapar. Günlük hayatta bayanlara erkeklerden daha fazla hürmet, saygı ve yardım gösterdiği gibi, kötülüklerden uzak tutma anlamında da pozitif ayrımcılık gösterir.
İslam'ın ve Müslümanın izzetini koruma adına görünümüyle dindar insanı çağrıştıran erkeklere de aynı şekilde davranır.
Açıktan sigara içen örtülü bayanları kabullenemediği gibi aynı şekilde sakallı bir erkeği toplum içinde açıktan sigara içtiğini gördüğünde kabullenemez.
Sadece açıktan sigara içtiğini değil, yerine göre kaba saba konuştuğunu, bağırıp çağırdığını, kötü sözler söylediğini, aylak aylak gezdiğini, pervasız yayılıp oturduğunu ve buna benzer kötü davranışlarını kabullenemeyiz.
Söyleyebilir misiniz, niçin kabullenemiyoruz? Düşman olduğumuz için mi, negatif ayrımcılık yaptığımız için mi? Hayır, pozitif ayrımcılık yaptığımız içindir.
Şer cephesi ve feminist taife istediği kadar bizim bayanlarımızı kışkırtmaya kalkışsın, yok efendim ayrıcalık yapılıyor, yok eziliyor ve benzer şeyler söylesinler. Biz bayanlarımızın üzerine hiçbir lekenin konmasına tahammül edemeyiz vesselam.
Ha, Müslüman erkekler olarak bayanlarımıza karşı hatalarımız, haksızlıklarımız yok mudur? Elbette vardır. Elhamdülillah yeri geldiğinde üzerinde durdukça duruyoruz, Nebevi ölçüye göre insanların en hayırlısı olmak için eşlerimize karşı hayırlı olmak için bir uğraş veriyoruz.
Fakat bu konuyu lütfen birbirinden ayıralım.
doğruhaber