Kalan ömrümüzde neler okuyup neler yazabiliriz?

Mehmet GÖKTAŞ

Diyeceksiniz ki, ne kadar ömrümüzün kaldığını nereden bileceğiz?

Başta salgın ve beklenmeyen kazalarla her an bu dünyadan göçme ihtimali bir yana, ne kadar iyimser tahminlerde bulunursak bulunalım dünyaya veda vakti fazla uzak değil.

Dediğim gibi, iyimser bir düşünceyle yakın çevremizde uzunca yaşayanlara bakarak ve bir de Rabbimizden her zaman salih amellerle dolu uzun bir ömür niyazımızın kabul olduğunu farz etsek bile o günler de hızla gelip geçiyor.

Bu düşünceyle evdeki kütüphaneye arada bir göz attığımda, okuyamadığım veya çok önceleri okuduğum için yeniden bir daha okumam gereken kitaplardan dolayı içime bir üzüntü çöküverir.

Kalan ömrümüzü sadece okuyarak ve yazarak geçirecek değiliz elbette yapacağımız, tamamlanması gereken yarım bıraktığımız işlerimiz de vardır. Ama müsaadenizle burayı da sadece bu konuya ayıralım.

İmam Gazali İhyasında ahir zaman ümmetinin ömürlerinin kısa olduğunu belirterek her ilim dalından ortalama dört cild kitap okuması gerektiğini tavsiye eder.

Sizi bilmem ama bizim yaşımızdaki kardeşlerin bir önem sırasına göre okunması gereken kitap listelerinin olması gerektiğini düşünüyorum.

Bitiremeyeceği, bir neticeye varamayacağı, kendisi için çok da elzem olmayan okumalara girişmemesi gerekir.

Zaten bizim planlarımızın dışında, elimizde olmayan günübirlik okumalarımızın dinlemelerimizin olduğunu unutmayalım.

Bu dünyadan gitmeden önce ilim adına bir şeyler bırakma düşüncesinde olanlarımızın bu konuda daha bir titiz olmaları gerekiyor. Kendinden sonrakilere bırakacakları tespitlerin iyice pişirilmiş ve son halini almış olmasına dikkat etmelidirler.

Bu noktada bir tavsiyemiz, özellikle dini çalışmalarını hemen yayınlamasınlar, bekletsinler. Çünkü kendileri bu konu üzerinde araştırmaya devam ediyorsa yeni şeyler söyleme, bir kısmını çıkarma, bazı yerleri değiştirme durumları olacaktır. Eğer yayınlanmışsa iş işten geçiyor, özellikle din adına yapılan bir çalışmaysa, yeni baskısındaki bir değişiklik kolay kolay affedilecek bir şey değildir.

Çalışmalarımız sonucu vardığımız kanaatleri ve tespitlerimizi mutlaka yazalım, not edelim ama hemen yayınlamayalım. Elhamdülillah bugün arşivleme imkanlarımız çok daha fazladır.

Aslında genç yaşta Kur’an-ı Kerim meali veya tefsir yazma durumunda olan kardeşlere acizane bazı tavsiyelerde bulunacaktım ama inşaallah bundan sonraki yazımıza bırakalım.