'Kamusal Alanda Başörtüsü Haktır'

Amerika'nın İslam Konferansı Teşkilatı Özel Temsilcisi Rashad Hussain, kamusal alanda başörtüsü için, 'insanların kamusal alanda inançlarıyla uyumlu giyinmesinin temel bir hak olduğunu' söyledi.

Bu laik demokrasi olarak sağladığımız dengedir." diyen Hussain, bu yaklaşımı dünyanın neresinde olursa olsun savunabileceklerini ifade etti.


ABD'nin İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) nezdindeki ilk temsilcisi Rashad Hussain, insanların kamusal alanda inançlarıyla uyumlu giyinmesinin bir temel hak ve bu hakkın dünyanın neresinde olursa olsun savunulması gereken bir hak olduğunu söyledi.

Üç günlük bir ziyaret için önceki gün Türkiye'ye gelen Özel Temsilci Hussain dün bir grup Türk gazeteciyle yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Türkiye'de kamusal alanda başörtüsü tartışması konusunda fikirleri sorulduğunda Hussain, öncelikle ABD'nin laiklik ve demokratik özgürlükler dengesini nasıl sağladığını anlattı.

"ABD laik bir demokrasi, insanlar dinlerini yaşama hakkına sahipler. Bu hak ABD'de dinî kıyafet giyebilmeyi de içeriyor. Aynı zamanda laik bir devlet olarak ABD'de devletin bütün dinlere müdahalesini engelleyecek kurallarımız var." diyen Hussain, sözlerini şöyle sürdürdü: "Devlet bireylerin herhangi bir dini yaşamalarını, belli bir dinî kıyafet giymelerini zorunlu tutamaz. Ama bir insan bunu yapmak istiyorsa buna hakkı vardır. Bu laik demokrasi olarak sağladığımız dengedir." Bu yaklaşımın Türkiye'de uygulanıp uygulanamayacağına ilişkin bir soru üzerine ise Hussain, bu yaklaşımı bütün dünyada savunabileceklerini ifade etti.

Bugün sona erecek olan ziyaret, geçtiğimiz şubat ayında Başkan Barack Obama tarafından ABD'nin ilk İKT özel temsilcisi olarak atanan Hussain'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret. Önceki gün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelen Hussain, dün de Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görüşmelerde bulundu.

Hussain'in görevi, Obama'nın Haziran 2009 tarihli Kahire konuşmasının içeriğiyle şekillendirildi ve ABD'nin Müslüman ülkelerle ortaklığını derinleştirmek ve genişletmek olarak tarif edildi. Hussain, bir soru üzerine, son zamanlarda gittiği birçok ülkede, Türkiye'deki din eğitimini 'muhteşem bir örnek' olarak tarif edildiğini söyledi. "Türkiye'deki okulları ziyaret ettiğimde takdir ediyorum." diyen Hussain, imam hatip liselerinin bütün Müslüman ülkeler için model alınıp alınamayacağına ilişkin bir soruya ise temkinli yaklaştı. Herkes için eşit eğitim hakkına önem verdiklerini belirten Hussain, bununla birlikte belirli bir kurumun bütün ülkeler için model alınıp alınmayacağına dair belirli bir fikri olmadığını vurguladı.

İsrail ve Türkiye için 'ABD'nin çok önemli dostları' diyen Hussain, Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenler için ise 'derin teessür' bildirdi ve ilişkilerin düzelmesini ümit ettiğini söyledi

 

 

 

 

 

tımetürk

Amerika Haberleri

Suriye'nin yeni lideri Colani'den Trump'a tebrik: "Ortadoğu'ya barışı getirecek"
ABD'li senatör: Suudi ve BAE liderleri, Hamas'a karşı İsrail'i destekliyor
ABD İsrail'in Katliamlarını Böyle Gizlemiş! İstifa Eden Diplomattan Çarpıcı Açıklamalar
Brezilya’da örnek karar: Tatil yapan israil askerine tutuklama
IŞID Tiyatrosu ABD'de Sahne Aldı!