Kanaat önderleri için görev zamanı
Emekli albay ve psikiyatrist Prof. Nevzat Tarhan, Hakkari’deki saldırıları protesto için sokağa dökülen halkın, yer yer şiddete dönüşen tepkiler göstermesini “şok yaşantı” olarak niteledi.
Tarhan, Türkiye’nin sosyolojik, psikolojik analizlere ve kimlik çatışması yerine kimlik barışmasına götürmeyi sağlayacak çabalara ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Siyasî olmayan kişilerin de buna katkı sağlamasına ihtiyaç var. Doğu’nun ve Batı’nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı” dedi.
Emekli albay ve psikiyatrist Prof. Nevzat Tarhan, Hakkari'deki saldırıları protesto için sokağa dökülen halkın, yer yer şiddete dönüşen tepkiler göstermesini "şok yaşantı" olarak niteledi.
Tarhan, şu anda Türkiye'nin sosyolojik, psikolojik analizlere ve kimlik çatışması yerine kimlik barışmasına götürmeyi sağlayacak bir çabaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Siyasi olmayan kişilerin de buna katkı sağlamasına ihtiyaç var. Doğu'nun ve Batı'nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı.”diye konuştu.
İnsani Değerler ve Ruh Sağlığı Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duyguların yarattığı zihinsel körlüğe dikkat ve tepkilerin düşünce temelli değil, duygusal olmasına dikkat çekiyor. Türkiye'nin sosyolojik ve psikolojik analizlere; kimlik çatışması yerine kimlik barışına götürmeyi sağlayacak bir çabaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tarhan, buna siyasetçi olmayanların da katkı sağlaması gerektiğini söylüyor; "Doğu'nun ve Batı'nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı".
"Psikolojik Savaş" kitabıyla kamuoyunda ilgi gören, NTVMSNBC'nin soruları üzerine şu değerlendirmeleri yaptı: "Şu anda Türkiye'nin sosyolojik, psikolojik analizlere ve kimlik çatışması yerine kimlik barışmasına götürmeyi sağlayacak bir çabaya ihtiyacı var. Siyasi olmayan kişilerin de buna katkı sağlamasına ihtiyaç var. Doğu'nun ve Batı'nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı.
Provokasyon için çok iyi altyapı
"Terörün amaçlarından biri toplumda böyle bir tepki oluşturmaktır zaten. Teröristlerin sonuç alabilmesi için 'şok yaşantılara' ihtiyacı var. Şu anda yaşanan bir 'şok yaşantı'dır. Bu teröristlerin arzuladığı bir şey. Şimdi bu şok yaşantıya karşı doğru tepki verilirse, teröristlerin oyununa gelinmemiş olur. Terör olaylarındaki alevlenmeye karşı toplumsal bir tepki var. Gelecek kaygısı, güvensizlik duygusu ve korku oluşmasına ve buna karşı duygusal olarak kontrolsüz davranma eğilimleri ortaya çıktı. Genellikle böyle durumlarda spontan, bireysel tepkiler oluyor. İşte bu, provokasyon planı yapanlar için çok iyi bir altyapı oluşturuyor.
Kontrolsüz davranma eğilimleri ortaya çıktı
"Böyle durumlarda mevcut duyarlılığın yönü birkaç uygulamayla değiştirilebilir. Önce toplumu iyi anlamak gerekir. Böyle bir durumda ortada bir kaos var, belirsizlik var. '200 terorist sınırı geçiyor, taburumuzun yanına kadar geliyor ve bir şey yapılamıyor' deniyor. İnsanlar burada Türkiye'yi yönetenlerin bazı şeyleri sorgulaması gerektiğini düşünüyor. Böyle durumlarda 'niye bir şey yapılamıyor' deniyor. Heyecanın olması doğal, iyi bir şey. Onu yok etmek yerine, böyle durumlarda çeşitli yönlendirmelere, çeşitli saptırmalara, dümenleme davranışlarına karşı, herkesin tepkisini verirken bunları sorması önemli.
"Terör mağduru şehit ailelerini anlamak, 'ateş düştüğü yakar' duygusu önemli. Çözüm yolu yardımdır. Bu insanlara yardım ve bunu tekrar yaşamamak için neler yapabilirim, sorusunu düşünerek hareket etme refleksi ortaya çıkmalı. Ve şehit ailelerinin, yakınlarının yalnız olmadığını göstermek önemli. O da sözde değil, icraatla olabilecek bir şey. Yardım kampanyalarına destek sağlayarak yapılabilir.
Teröristlerin oyununa geliyoruz
"5-6 sene önce Batman'a bir konferans için gitmiştim. Orada askerlik şubesinde yaşanan bir olayı anlatmışlardı bana. 74 Kıbrıs Barış Harekâtı olduğunda, Batman'da Kürt- Arap kökenli insanlarımız askerlik şubesi önünde kuyruğa girerek, 'biz de gideceğiz oraya' demişler. Farkında olmadan teröristlerin oyununa geliyoruz biz. El ele tutunarak bu sorunun çözüleceğini vurgulamak gerekiyor. Türkiye'de ortamı destabilize ederek karıştırmak isteyen çıkar odakları var.
Saygı duyulanlar önderlik etmeli
"İspanya'da 'terör neden oluyor' diye sosyolojik ve psikolojik araştırmalar yapılıyor. Araştırmaların sonucunda terörün psikolojik arka planını tespit edip, kimlik barışmasını sağlıyorlar. Şu anda Türkiye'nin sosyolojik, psikolojik analizlere ve kimlik çatışması yerine kimlik barışına götürmeyi sağlayacak bir çabaya ihtiyacı var. Siyasi olmayan kişilerin de buna katkı sağlamasına ihtiyaç var. Doğu'nun ve Batı'nın saygı duyduğu insanlar bu konuda önderlik yapmalı, diye düşünüyorum."
MİLLİ GAZETE