İSTANBUL Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Toktamış Ateş, 28 Şubat sürecinde özgürlükten yana tavır koyması gereken bazı akademisyenlerin darbe sonrasında kurulacak hükümette 'bakan olabilmek' için sürece destek verdiklerini iddia etti. Prof. Ateş, 'Ergenekon iddianamesine bakıldığında zaten bunların kim olduğu görülür' dedi. 1980 darbesinin ardından Milli Güvenlik Konseyi'nin yeni anayasa için danışma meclisi kurduğunu hatırlatan Ateş yüzlerce akademisyenin bu meclise girmek için başvuru yaptığını söyledi. 'Ankara'daki pek çok akademisyenin başvurduğunu bildiğini söyleyen Ateş, 'Bunu güçlünün yanında olmak için yaptılar dedi.
28 ŞUBAT'TA DA VARDILAR
ATEŞ, 28 Şubat süreci ve 27 Nisan muhtırasına da bazı akademisyenlerin destek verdiğini hatılatarak, 'Kendilerine iktidar yolunu açmak istediler diye düşünüyorum. Danışma Meclisi'ne üye olmak isteyenler güçlünün yanında olmak istediler. Ama daha sonrakiler doğrudan iktidarda yer almayı amaçladılar. İkincisi daha çirkin. Bazı akademisyenler askeri müdahale sonrası kurulacak hükümette görev almak istediler. Bakanlık, üst düzey görev bekleyenler vardı' dedi.
REKTÖRLER ÇOK HEYECANLI
İSİM vermeden bazı akademisyenlerin darbeye yol açmak için çaba sarf ettiğini ifade eden Ateş, 'Bir takım isimlerin birilerine yaranmak için, neler önerdiğini, ne tür toplantılar yaptıkları ortaya çıktı. Ergenekon diye isimlendirilen davanın iddianamesine bakıldığında zaten bunların kim olduğu görülür' diye konuştu. Ergenekon iddianamesine giren Mustafa Balbay'a ait günlüklerde Şener Eruygur'a atfen bazı rektörlerin darbe için çok heyecanlı oldukları vurgulanmıştı. İddianamedeki telefon kayıtlarında da İstanbul Üniversitesi eski rektörü Kemal Alemdaroğlu'nun 'Kansız olmaz. Darbe lazım' dediği ortaya çıkmıştı.
Etiketler: Rektör Darbe Şener Eruygur 28 Şubat Kemal Alemdaroğlu Toktamış Ateş akademisyen Milli Güvenlik Konseyi