Kapatma ve türban faturası 4 milyar

Gerginliğinin Hazine'ye maliyetinin 4 milyar dolar olduğu hesaplandı. Yüksek tansiyon, faizi yeniden yüzde 21'in üzerine taşıdı

Dava ve türban gerginliğinin Hazine'ye faturası 4 milyar dolar

AK Parti'ye kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili düzenlemeyi ret etmesiyle artan siyasi tansiyon bono faizini yüzde 21'in üzerine taşıdı. Faizdeki yükseliş Hazine'ye de 4 milyar YTL'lik fatura çıkardı

AK Parti hakkında açılan kapatma davası ve Anayasa Mahkemesi'nin türban kararı ile had safhaya ulaşan siyasi gerginlik, yurtdışında da küresel krizle birleşince Türkiye Hazine'sine faturası da fazla oldu. Son beş aydaki siyasi gerginlik nedeniyle artan faizlerin Hazine'nin faiz ödemelerine yaklaşık 4 milyar YTL'lik ek yük getirdiği hesaplanıyor. Faizlerdeki yükselişin devam etmesiyle birlikte, siyasi gerginliğin faturası da artacak. Hazine Müsteşarlığı, 2008 yılı içinde faize 56 milyar YTL'lik kaynak aktarılmasını öngörmüştü. Son dönemde faizlerde görülen artışla birlikte, faiz ödemeleri konusundaki öngörüler de değişti.

HAZİNE'NİN PLANI DEĞİŞTİ

HAZİNE Müsteşarlığı, geçtiğimiz yıl yapılan 22 Temmuz seçimlerinin ardından yaptığı projeksiyonda, 2008 yılında faiz ödemelerine bütçeden 56 milyar YTL'lik kaynak aktarılacağını, 2009 yılından itibaren de faize aktarılan kaynağın azalacağını hesaplamıştı.

Bütçeden faize ayrılan kaynağın, 2009'da 50.1 milyar YTL'ye, 2010 yılında ise 47.2 milyar YTL'ye gerileyeceği tahmin ediliyordu. Hazine Müsteşarlığı'nın, borçlanma ve faiz ödemeleri konusundaki hesapları, son dönemde faizlerde yaşanan yükselişle birlikte bozuldu.

Hazine uzmanlarının hesaplamalarına göre, yılın ilk beş ayında faizlerde yaşanan artış, faiz ödemelerine yaklaşık 4 milyar YTL'lik ek yük getirdi. Asıl fatura ise haziran ayındaki rakamların netleşmesiyle birlikte ortaya çıkacak.



TÜRBAN VERİ SEPETİNE GİRDİ

ÖTE yandan, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararı, Merkez Bankası'nın para politikalarının belirlenmesinde kullanılan veri sepetine de girdi. Merkez Bankası yönetimi, cuma günü ile dün sabah yaptığı toplantıda, türban kararının piyasalar üzerindeki olası etkilerini değerlendirdi. Özellikle, Anayasa Mahkemesi'nin türban kararının ardından döviz kurlarında yaşanan gelişmeler gözaltına alındı.

Yapılan değerlendirmede, kapatma davası ve türban kararlarının Türk ekonomisinin kırılganlığını arttırdığı görüşünde birleşildi.

ABD DOLARI 1.25'İ GÖRDÜ

PİYASALAR da dün haftaya tedirgin başladı. Anayasa Mahkemesi'nin üniversitelerde türbanı yasaklayan kararının AK Parti'nin kapatılacağı yönünde sinyal olarak algılanması ve global piyasalardaki olumsuz seyrin etkisiyle dolar hızla yükseldi. Sabah saatlerinde 1.2525 YTL seviyesini gören dolar öğleden sonra 1.25 YTL'nin altına geriledi.

Siyasi gerginlik en çok bono piyasasını etkiledi. Bono faizleri dün yüzde 21 seviyesini de geçerek yüzde 21.29'a yükseldi. Faizler 17 ay öncesine geri dönerken borsada da yüzde 1.47'lik düşüş yaşandı. Borsa endeksi 39 bin 61 puana geriledi.

Star

Ekonomi Haberleri

Asgari Ücret açıklandı!
Büyük yatırımcılar "İsrail"deki emlak piyasasını terk ediyor
Moody's İsrail'in kredi notunu iki kademe düşürdü
Enflasyon, yüksek fiyatlar ve onlarca doktorun işten ayrılması..
Fitch Ratings, İsrail'in kredi notunu düşürdü