Samsun - Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ali Kemal Ayan, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'ndeki 2 dönümlük alanda bir proje çalışması başlattıklarını söyledi.
Projenin, tekstil sektöründe de kullanılan ısırgan otunun Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olarak yetiştirilmesini amaçladığını anlatan Ayan, projenin başarıya ulaşması halinde bölgenin ekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlayacağını ifade etti.
Ayan, ısırganın kısa süre içinde fındık ve tütüne alternatif olabileceğini de belirterek, bölgenin yağışlı ve nemli olmasının ısırgan otunun gelişmesi için olumlu şartlar olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Karadeniz Bölgesi iklimsel özellikleri nedeniyle ısırgan otu yetiştirilmesine çok uygun. Hazırladığımız proje başarılı olursa kısa süre içinde ısırgan Karadeniz Bölgesi'nin pamuğu olacak. Çünkü ısırganın odunsu gövdesi lif haline getirilerek tekstil sektöründe kullanılıyor ve dünyanın bir çok ülkesinde de oldukça ilgi görüyor. Çünkü ısırganın lifleri kopmaya karşı dayanıklı ve yumuşak olduğu için, bitkiden yüksek değerde, uzun ömürlü ve kullanışlı kumaşlar üretilebiliyor."
Isırganın geleceğin kumaşı olduğunu ifade eden Ayan, kimyasal yollarla elde edilen kumaşların çeşitli alerjilere neden olması ve tüketicilerin yaşamın bütün alanlarında doğal ürünlere yönelme arzusu nedeniyle bu yerel bitki liflerine olan ilgiyi arttırdığını vurguladı. Geniş kullanım alanı
Yüksek teknoloji ve ekolojik kriterlere uygun olarak üretilen ısırgan kumaşlarının geleceğinin çok parlak olduğunu belirten Ayan, daha sonra şu bilgileri verdi:
"Isırgan ülkemizde çeşitli amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Kimyasal içerik yönünden çok zengindir. İlaç, kozmetik, lif, gıda ve boya sanayinde kullanım alanları vardır. Karadeniz Bölgesi'nde üretimini yaygın hale getirerek liflerini tekstil sanayinde kullanmayı amaçlıyoruz. Sinop ile Artvin arasına kadar bütün sahil kesiminde rahatlıkla yetişebilen ısırgan bölge insanının kalkınmasına da büyük katkı sağlayacak.