Karar, yok hükmünde!

Meclis'in yaptığı Anayasa değişikliğini "yok" sayan Anayasa Mahkemesi'ne sert tepki gösteren Başbakan Erdoğan; Mahkeme'nin "Anayasa'yı ihlâl ettiğini" söyledi

Erdoğan, Mahkeme'nin, değişikliği "esas"tan görüşerek 148. maddeyi, "gerekçe"sini açıklamadan kararı açıkladığı için de 153. maddeyi ihlâl ettiğini belirtti ve ekledi: "Bunu Tayyip Erdoğan söylemiyor, Anayasa söylüyor, Anayasa!"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Meclis Grup toplantısında yaptığı konuşmada Meclis'in yasama yetkisini gasp eden Anayasa Mahkemesi kararını ve bu karara destek veren çevreleri sert bir dille eleştirdi.
Konuşmasına, Meclis ve millet iradesini tanımlayarak başlayan Erdoğan, "Burası TBMM. Millet iradesinin tecelli ettiği çatı. İstiklalimizin sembolü olan bu Meclis hiçbir vesayeti, hiçbir gölgeyi kabul etmedi. Bundan böyle de kabul etmeyecek. Bu Meclis milletimizin kurtuluş destanıdır. Burası milletin evidir. Bu evin 70 milyon sahibi vardır. Bu evde, hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın herkesin hukuku savunulur. Milletimizle aynı kader çizgisinden yürüyeceğiz. Milletimizin emanetine sahip çıkan tüm milletvekillerimi kutluyorum. Milletimizin iradesine saygı duyan ve onu savunan diğer milletvekillerini de aynı gönülle kutluyorum. Hiçbir sorun çözümsüz değildir. Dönemsel sorunlar, istikametimizi çeviremez. Rotamızı millet belirlemiştir. Biz milletin tarihi yürüyüşüne tanıklık ediyor, eşlik ediyoruz. Milletimiz bu ülkeyi yönetenlerde adalet ve demokrasi istiyor, ne bir eksik ne bir fazla" dedi.
CHP, ŞİMDİ DE MECLİS'İ TEHDİT EDİYOR
AK Parti'nin daha önce de benzer engellemelerle karşılaştığını ve bunların aşıldığını ifade eden Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin hukuksuz iptal kararına şiddetle destek veren CHP'nin tavrının, siyasetin alanını daraltmaya dönük olduğunu kaydederek, "Bir tek CHP Meclis'in yetkilerini aştığını savunuyor. Dün mahkemeyi tehdit edenler bugün Meclis'i tehdit ediyor. Bu CHP ne istiyor peki? Erkleri karşı karşıya getirip yetki çatışması meydana getirmek, dokunulmazlıkları kaldırmadaki ısrarın sebebi de budur arkadaşlar. Siyasetteki kutuplaşmanın bedelini millete ödetiyorlar. Kuyu kazma siyaseti bu millete hiçbir şey kazandırmadı. CHP'nin korku siyaseti bu millete ciddi zararlar veriyor. Bu korku siyaseti halkın ekmeğini büyütmez, milletin itibarını yükseltmez. İdeolojik hukuk kuralları ile TBMM'nin iradesini bloke etmek, milli iradeye tavır almaktır" diye konuştu.
YARGI DA HUKUKU İHLAL EDEMEZ
Beğenilse de beğenilmese de herkesin mevcut Anayasa'nın hükümlerine uymak durumunda olduğunu kaydeden Erdoğan, Anayasa'nın 6. maddesine göre hiçbir kişi ve organın kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetkiyi kullanamayacağını dile getirerek, "Anayasa hükümleri Yasama, Yürütme ve Yargı kurumlarını bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Her karar, her uygulama anayasaya uygun olmalı. Anayasa'ya dayanmayan hiçbir karar, hiçbir yetki de kullanılamaz. Anayasa'ya dayanmayan kararlar anlam taşımaz. Anayasa'da bu hükümler yokmuş gibi davranmak, bir sistem yetmezliğine yol açar. Türkiye'nin erkler arasında çatışma yaşayacak zamanı yoktur" dedi. Anayasa'nın 148. maddesine göre Anayasa Mahkemesi'ne sadece şekil yönünden inceleme ve denetleme yetkisi verildiğini dile getiren Erdoğan, "Egemenliğin kullanılması hiç kimseye ya da sınıfa bırakılamaz. Yasama yetkisi millet adına TBMM'ye aittir. 87. maddeye göre TBMM'nin görev ve yetkileri kanun koymak, değiştirmek ya da kaldırmaktır. Bu yetkiyi kimse yüce Meclisimizden alamaz. Kimse kendini yasa koyucu yerine koyamaz. Aynı şekilde Anayasamıza göre TBMM yasama yetkisini devredemez. Bu hak TBMM'ye verilmemiştir. 'Ben yaptım oldu' anlayışını demokratik anlayışlar kaldırmaz. Yargı yaptığında da kaldırmaz. 'Ben yaptım oldu' anlayışı hukuk devletlerinin kimyasını bozar. Hukuk içinde hukukun üstünlüğü ilkesinde Anayasa'ya bağlı kalmakla olur. Yargı erki yanlış yaptığında nereden döner? Bu konuların tartışıldığını görüyorum" şeklinde konuştu.
KARARIN GEREKÇESİ NEREDE?
Yasama ve Yürütme gibi Yargı'nın da eleştirilmesinin demokrasinin gereği olduğunu kaydeden Erdoğan, "Elbette yasama faaliyeti de denetime tabi olacaktır. Zira demokratik rejimler açıklık rejimleridir. Hiçbir kurum kendisini Anayasanın ve diğer güçlerin üstünde hissedemez. Erkler arasında yetki aşımı söz konusu olmamalıdır. Hukuk sistemi yetki karmaşasına sürüklenirse bundan herkes zararlı çıkar" dedi. Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa'nın 153. maddesine göre iptal kararı verdiğinde kararla birlikte gerekçesini de açıklama zorunluluğu olmasına rağmen gerekçeyi açıklamadığını kaydeden Erdoğan, "Bunu Erdoğan söylemiyor, Anayasa söylüyor. Anayasa Mahkemesi bunu bilimsel olarak bize izah etmelidir. Türkiye teamüllerle idare edilemez. Vatandaşım bana soruyor; 'Bunun gerekçeleri neler, neden açıklanmıyor?' Aceleniz neydi? Birlikte neden açıklamadınız? Kamuoyumuzun aydınlatılmaya ve tatmin edilmeye ihtiyacı var. Beyler ülke yönetiyoruz ülke. Oyuncak değil" diye konuştu.
-----------
Kapatma davası kararı açıklanmadan Meclis'e tatil yok
AK Parti Grubunda, Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davasına ilişkin kararını açıklayıncaya kadar Meclis'in tatile girmemesi görüşünün benimsendiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, grup toplantısının basına kapalı bölümünde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, milletvekillerine Grup Yönetim Kurulunun kararını duyurdu. Grup Yönetiminin, Yüksek Mahkemenin kapatma konusundaki kararını açıklayıncaya kadar Meclis'in çalıştırılması yönünde kendisine görüş bildirdiğini kaydeden Erdoğan, milletvekillerinin bu konudaki düşüncesini sordu. Milletvekillerinin "Grup Yönetiminin kararı, bizim kararımız. Katılıyoruz" demeleri üzerine, Başbakan Erdoğan, Grup Yönetiminin önerisini milletvekillerinin oyuna sundu. Yapılan oylamada, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin davayı karara bağlayıp sonucu açıklayacağı tarihe kadar Meclis'in tatile girmemesi görüşü benimsendi.

vakit

Politika Haberleri

HÜDA PAR'dan "asgari ücret ve yıl başı eğlenceleri" açıklaması! Hayal kırıklığı...
HÜDA PAR'dan Bahçeli'nin çıkışına ilişkin ilk açıklama
HÜDA PAR'dan çok sert açıklama! İpini koparmış haysiyetsizler...
HÜDA PAR Milletvekilleri Meclis'te Şehid Heniyye ve Yahya Sinvar posterlerini açtı
HÜDA PAR'dan soykırım davası açıklaması: Gecikmiş de olsa önemli bir adım